Napráskej si svého chlebodárce

Nadační fond proti korupci Karla Janečka přišel se staronovým nápadem, kterak ochránit oznamovatele trestných hospodářských činů na svém pracovišti. Nic proti páchání dobra, to je dnes v módě. Ale každá hůl má dva konce.

A vždy záleží na tom, na kterém konci oné hole stojíte a kdo ji drží onou bicí stranou od sebe. Nadační fond (zkráceně) chce chránit oznamovatele závažných trestních skutků svého zaměstnavatele jako jsou především korupce, manipulace s veřejnými zakázkami a praní špinavých peněz a to od postihů a následných pracovních represálií ze strany udaného. A plejáda ochrany je vskutku rozsáhlá a velkoryse pojatá. Obsahuje odstupné ve výši padesátinásobku minimální mzdy v případě následného propuštění (667 500kč), jednorázové sto tisícové odškodné za nemajetkovou újmu a třeba také souhlas příslušného ÚP s přeřazením pracovníka na jinou pozici, nebo jeho propuštění. Opravdu netuším, jak úřednice od stolu bez znalosti struktury oné firmy rozhodnou, zda přeložení onoho tam a tam bylo nutné, či nikoliv, ale určitě dají na kňourání postiženého, že se jedná o účelovku.

Taky mi není jasné, zda se ochrana bude týkat jen dokázaných trestných činů, či jen samotného oznámení. A také co se stane s oznamovatelem, když se skutek neprokáže, prokáže jen zčásti, či vypluje na světlo úplně jiný skutek, který se za nekalým jednáním zaměstnavatele skrýval, než ten, který původně všímavý zaměstnanec snaživě napráskal.

Aby bylo jasno, také nemám rád křiváky, šizuňky a tuneláře. Ale co si budeme povídat, Češi už lhali mnohdy pro míň, než je oněch třičtvrtě mega. Tak co kdyby to vyšlo, že? A potom, proč to nezkusit, když mě následně čekají už jen samá pozitiva a sociální jistoty? Představte si v případě automatické ochrany při každém oznámení tento koncept: tři měsíce se budu rozhlížet jako ostříž, pak na kapitalistu zakleknu a do důchodu jsem v práci VIP osoba, na kterou se nikdo nesmí ani křivě podívat. A že něco najdu vždycky, to si buďte jisti. Tak např. všechny větší fabriky mají svého agenta pojišťovny, se kterým kvartálně konzultují, co a za kolik toto období mohou odepsat a na jakou pojišťovací událost. Je to výhodné pro obě strany. Pojišťovna má tučné pojistné, které si fabrika dává do nákladů a ta sama pobírá peníze za odpisy starých zařízení. Koneckonců i kdyby to nevyšlo, vždy budu ten pod ochranou.

A zde se tedy dostáváme do nové dimenze mezilidských vztahů, kdy host opravdu vyhazuje vrchního.

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/zakon-o-ochrane-oznamovatelu-nadacni-fond-proti-korupci.A190219_155406_domaci_kop

Autor: Petr Burian | úterý 19.2.2019 18:00 | karma článku: 32,51 | přečteno: 2578x
  • Další články autora

Petr Burian

Země opaků

15.7.2020 v 12:36 | Karma: 39,90

Petr Burian

Zlepšení situace Romů

8.7.2020 v 17:00 | Karma: 39,93

Petr Burian

Neberte nám černou, nepatří vám

6.7.2020 v 20:35 | Karma: 38,45

Petr Burian

Příběh o rasismu

28.6.2020 v 12:58 | Karma: 42,72