Jepičí státy

Řeč bude o nově vzniklých státech v bouřlivých letech po skončení 1.sv. války a v době rozpadu starých evropských monarchií. Ani jeden z nich nepřežil rok své existence, ovšem jsou mezi nimi skuteční olympionici, držitelé rekordů.

6.místo a uhelná medaile

LEMSKO-RUSÍNSKÁ REPUBLIKA

5.12.1918-10.9.1919

Pás země široký 10-25 km na severovýchodě dnešního Slovenska od Popradské doliny k řece Oslawě (délka řeky 64 km). Národnostní složení Lemkové (rusínské etnikum) a Poláci. Prezident Jaroslaw Kaczmarczyk. Hlavní město obec Florynka (do jednoho tisíce obyvatel). Oficiální jazyk Lemkovskij dialekt. Pro své proruské založení obyvatel se chtěla republika v budoucnu spojit s Ruskem, ovšem řádění bolševiků její představitele od tohoto odradilo. Dalšími možnostmi bylo připojit se ke vzniklému Československu (což mělo většinovou podporu), anebo k Ukrajině. Republiku nakonec obsadila polská vojska a také Saint-Germainskou smlouvu (10.9.1919) byl celý Halič přiřknut Polsku.

Délka trvání státu: 280 dní.

5.místo a dřevěná medaile

HUCULSKÁ REPUBLIKA

9.1.1919-11.6.1919

Vznikla na Podkarpatské Rusi na pozůstatcích předtím vzniklé krátkodobé Západoukrajinské Lidové Republiky (východní Halič, část Bukoviny, 1.11.1918-17.7.1919, doba trvání 259 dní, obsazena Polskem). Obyvatelstvo Huculové (rusínské etnikum). Předseda vlády Štefan Kločurak. Jazyk ukrajinština. Hlavní město Jasiňa (dnes okolo 8000 obyvatel). Od spojení s Ukrajinou ji odrazovala obava z bolševismu. Nakonec obsazena rumunskou armádou. Definitivně zaniká Saint-Germainskou smlouvu, ve které je přičleněna k Československu.

Doba trvání státu: 154 dní.

4.místo a bramborová medaile

MAĎARSKÁ REPUBLIKA RAD

alias Maďarská sovětská republika

21.3.1919-1.8.1919

Po porážce v 1.sv. válce a ztrátě Horních Uher čelí vláda všelidovému rozhořčení a protestům. Uvolňuje své úřady a odstupuje. Toho se okamžitě chytají komunisté a vyhlašují republiku podle bolševického vzoru. Vůdce Béla Kun. Hlavní město Budapešť. Státní zřízení Diktatura proletariátu.Vláda znárodňuje fabriky a všechny výrobní prostředky. Také zkonfiskuje veškerou soukromou půdu nad 57ha, znárodní kulturu i školství. Založí Rudou armádu, revoluční výbory a vyhlásí stanné právo, čemuž padne za oběť ihned 450 popravených obyvatel.

Intervence ze strany států budoucí Malé dohody, především Rumunska a Československa. Dobytí Budapešti rumunskými vojsky a předání vlády demokratickým stranám. Nástupce viceadmirál Miklós Horthy, který se stal regentem vzniklého Maďarského království. Tedy jako nástupnický stát vzniklo středozemní království bez krále a bez vlastního loďstva, kterému vládl viceadmirál.

Doba trvání státu: 132 dní.

3.místo a bronzová medaile

SLOVENSKÁ REPUBLIKA RAD

16.6.1919-7.7.1919

Vzniká vojenským obsazením Slovenska, tehdy součástí Československé republiky, v květnu 1919 maďarskou Rudou armádou. Cílem bylo obnovit opět držení Horních Uher, spojit se se sovětskou Rudou armádou bojující právě v Polsku a vytvořit souvislý územní masiv pod kontrolou komunistů. Vůdce státu Antonín Janoušek (český komunistický novinář). Hlavní město Prešov. Vládní orgány Revoluční rada a Revoluční výkonný výbor. Znárodňují se všechny podniky nad 20 zaměstnanců, školství, finanční systém, statky i půda. Je zřízena Rudá armáda a policie je nahrazena Rudou stráží. 

Proti napadení země zakročí československá armáda posílená o dobrovolnické jednotky spolků Sokol a DTJ (Dělnická Tělocvičná Jednota). Rychlý obrat v situaci nastal bitvou o Zvolen, kde byli Maďaři ve třech dnech poražení i pomocí lsti. Plukovník Šnejdárek nechal stovku rekrutů z Vršovic obléct jako senegalské primitivní vojáky včetně začerněných tváří mourem a žvatláním v cizí řeči. Maďarští vojáci pak před údajnými lidožrouty z francouzské Cizinecké legie skákali v hrůze do řeky.

Doba trvání republiky: 22 dní.

2.místo a stříbrná medaile

KARPATSKÁ UKRAJINA

14.3.1939-15.3.1939

Krátce po Mnichovské dohodě, zákonem z 22.11.1938, získává Slovenská republika a Podkarpatská Rus svou autonomii. Autonomní vláda Podkarpatské Rusi vyhlásí úředním jazykem ukrajinštinu a názvem státu Karpatská Ukrajina. V únoru 1939 proběhnou volby do autonomního sněmu. Ten se však sejde jen jednou a to 14.3, kde vyhlašuje samostatný stát. Stejný krok provede i Jozef Tiso na Slovensku. Na příští den se sněm nové Karpatské Ukrajiny schází poprvé a naposledy. Za předsedu vlády nově vzniklého státu si zvolí Augustina Vološina. Ale zatímco Slovensko Hitler uznal, Podkarpatskou Rus věnoval Maďarům, jejichž armáda celé území hbitě ještě téhož dne obsadí. Předseda vlády Vološin i s celou vládou prchají do Rumunska a republika zaniká.

Doba trvání republiky: 1 den.

1.místo a zlatá medaile

RUSKÁ DEMOKRATICKÁ FEDERATIVNÍ REPUBLIKA

19.1.1918  ve 12:00 - 19.1.1918 v 18:00

Po vítězství bolševiků v Petrohradě, pádu a zatčení prozatímní Kerenského vlády, vyhlašuje Lenin nový stát na principu ústřední vlády sovětů (místní a oblastní rady vojska, zemědělců a dělníků zakládané na konci éry carství a především po bolševickém puči, měly i svou byrokratickou hierarchii). Pod heslem Všechna moc sovětům prohlašuje nový řád za svobodný, spravedlivý a na principu práv pro všechny. Na tomto základě vyhlašuje ústavodárné shromáždění Ruska ( toho času jediný a nejvyšší legitimní orgán v zemi) Ruskou demokratickou federativní republiku. Když se to Lenin dozví, zježí se mu hrůzou pleš na hlavě. To, že někdo použije jeho teze o svobodě a právu jedince v praxi vnímá jako podraz na svou osobu a přímý útok na celou komunistickou ideologii. Povolá proto Rudé gardy a ty celé ústavodárné shromáždění rozmetají bodáky během málo hodin. Lenin potom na večer ruší jak celou ústavodárnou instituci, tak zpětně její rozhodnutí i vyhlášenou novou republiku.

Doba trvání demokracie v Rusku: 6 hodin. Velká gratulace a jako bonus k tomu i zlatý Bludišťák.

Zdroj: časopis History, únor 2017. Volně zpracováno. Některá data a výklady se mohou mírně lišit od Wiki. Je to dáno odlišným pohledem různých historiků a pramenů.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Burian | pátek 8.3.2019 12:52 | karma článku: 19,01 | přečteno: 535x
  • Další články autora

Petr Burian

Země opaků

15.7.2020 v 12:36 | Karma: 39,90

Petr Burian

Zlepšení situace Romů

8.7.2020 v 17:00 | Karma: 39,93

Petr Burian

Neberte nám černou, nepatří vám

6.7.2020 v 20:35 | Karma: 38,45

Petr Burian

Příběh o rasismu

28.6.2020 v 12:58 | Karma: 42,72