Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

VOLTE SCHWARZENBERGA!

Voliči, kteří se rozhodli volit pana Schwarzenberga se zřejmě domnívají, že budou-li jej volit, dávají hlas demokracii, vládě práva a hlasu české republiky ve světě.Kdepak, lidičky!

Pan Schwarzenberg je totiž kníže! I když má tu libůstku, že o sobě tvrdí, že je "obyčejnej hajnej".

Vím, že titul "kníže" se v Česku nesmí používat, dokonce na to máme zákon. Ale pan Schwarzenberg na takový zákon může zvysoka nakašlat, protože on není žádným  knížetem „de jure“. Je knížetem „de facto“. Proto mu tento titul můžeme sice škrtnout, můžeme mu jej upírat, ale nemůžeme mu jej vzít. Jediné co můžeme, je tvrdit, že je německým knížetem, který má shodou okolností i majetky v Česku. I když má český pas a švýcarský k tomu.

Zatímco jiná knížata, například Kinští, česká šlechta od počátku jejich rodu, zůstali v Československu a vyžrali si dobrodiní socialismu až do dna, Schwarzenbergové tyhle „husitské bouře“ v poklidu přečkali doma, v zahraničí. Ale to jen tak na okraj. O tom dnes raději nemluvit.

Dnes nejde o dějiny rodů, dnes jde o volbu prezidenta České republiky. A o kandidáta na tuto funkci. A pan Schwarzenberg je, dle jednoho vlastního vyjádření (udělal jich totiž víc), Čech, i s tím švýcarským pasem a mnohdy nesrozumitelnou češtinou.

K funkci hlavy Schwarzenbergského rodu není třeba akademického vzdělání. Ale není jej třeba ani pro výkon funkce prezidenta. Takže prozatím žádný problém.

Problém je až v tom, že jako hlava Schwarzenbergského rodu je z toho titulu povinen nejen uchovávat a - možno-li - i rozšiřovat majetek rodu. To určitě malému Karlovi vtloukali do hlavy ještě dřív, než jej naučili mluvit. A to pan Schwarzenberg svědomitě plnil a plní. Dnešní knížecí majetky v Česku pomalu ale jistě spějí k rozloze, kterou měly před těmi nešťastnými událostmi. Trvalo to dlouho a ještě to možná dlouho potrvá, ale nešť.

Šlechtic uvažuje jinak, než obyčejný politik, ten snop z podzámčí. Šlechtic uvažuje v desetiletích a ve staletích. Politici, ti čeští pak obzvlášť, uvažují pouze od voleb do voleb. Pro ně historie začíná volbami a příštími volbami končí. Pro šlechtice historie začíná před staletími a nekončí nikdy.

Nenechte se zmást, vážení voliči a obdivovatelé! Nenechte se zmást tak, jak se asi nechali zmást ti pánové, kteří tahají za špagátky vlády v tomto státě. Pan Schwarzenberg, ten dobrácký strejc s dýmkou, pospávající tu i onde a občas trousící tu moudra, tu vtípky, totiž vůbec není tím, za koho jej pokládáte. To je jenom fasáda, maska a kostým úplně jiné role, kterou bude Jeho Jasnost hrát, bude-li zvolen prezidentem.Ta funkce by totiž byla jen třešničkou na dortu, další epizodou ve slavné historii Domu Schwarzenbergského.

Jednou na hradě, bude jeho první starostí blaho rodu. Druhou starostí pak blaho těch, kteří jsou rodem a majetkem jemu rovni. A tím nikdo z nás, kmánů, není. Pan Schwarzenberg je totiž – a je to jeho další vlastní prohlášení – světoobčanem. Jemu může být Česká republika, ten flíček na mapě Evropy, ukradená. Doslova. Ať totiž budeme samostatným státem, či součástí Evropské unie, případně nějakého Rakouského království, nebo další zemí Spolkové republiky Německa, na schwarzenbergských majetcích to nic nezmění. Tento stát možná zanikne, ale schwarzenbergská panství nikdy.

Jako prezident, stejně coby dosud hlava TOP09, klidně nechá toho fiškuse Kalouska ať si hraje na zachránce státu, ať si pan premiér dál tlachá ty svoje pitomosti („když se říkají blbosti, tak spím“). A ti páni principálové, kteří tahají za provázky českého pimprlového divadla které si říká demokracie, ti si taky mohou tahat po libosti.

Ovšem – pokud za ty špagátky budou tahat tak, jak si budou přát ti pánové, kteří mají ty principály na vlastních špagátcích. Ti se scházívají v Bilderbergském klubu. A tam bývá pan  prezident in spe obvykle srdečně vítán.

Lenin (prý) před svou smrtí varoval „On vám ten Stalin tu vaši revoluční polívčičku pěkně přisolí!“  A přisolil!

Dějiny prý se opakují. A vy,čeští snopi, dostanete po volbách to, oč jste si koledovali.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Pazderka | čtvrtek 17.1.2013 23:55 | karma článku: 30,37 | přečteno: 1483x
  • Další články autora

Petr Pazderka

Pánbůh a já - jak na tom vlastně jsem?

Jsem pokřtěný katolík. Hned po narození mne rodiče dali pokřtít. Protože byli také katolíci a v církvi je to rituální zvyk.

22.4.2015 v 19:01 | Karma: 14,11 | Přečteno: 401x | Diskuse| Ostatní

Petr Pazderka

Když Amíci osvobodili Plzeň

Všichni v těchto dnech začínají vzpomínat, jak Amíci osvobodili Plzeň. A tak jsem si taky zavzpomínal, co si z těch dní vlastně vůbec pamatuju. V Plzni jsme totiž tenkrát bydleli. Mimochodem, v zajímavém bytě. V jednom pavilonu dnes Fakultní nemocnice na Borech. Nad námi byla pitevna a pod námi márnice.

27.4.2014 v 17:17 | Karma: 20,52 | Přečteno: 1027x | Diskuse| Ostatní

Petr Pazderka

Tak už zase jsou na tapetě registrační pokladny.

Tak už zase máme staré předvolební téma. Registrační pokladny.Levičáci jsou pro, pan ministr Kalousek proti. Prý jsou k ničemu a na kontroly by bylo potřeba dalších 500 úředníků.

10.9.2013 v 17:51 | Karma: 14,69 | Přečteno: 615x | Diskuse| Ostatní

Petr Pazderka

Časy se měěníííííí....!

Časy se mění, zpívá se ve známé písni. Nečas zmizel z obrazovek i z Blesku, Schwarzenberg už není ministrem zahraničí a Karolina Peake je taky ze scény.

1.9.2013 v 14:28 | Karma: 25,61 | Přečteno: 755x | Diskuse| Ostatní

Petr Pazderka

Tak teď už se to určitě s opravou dálnice pohne kupředu!

Televize nás informovala, že na devíti kilometrech opravované dálnice u Velké Bíteše se pohybovalo slovy pět pracovníků té firmy, která má úsek na starosti. Reportéři měli kliku. Já jsem už zažil, že tam nebyl vůbec nikdo. Následně nás pan ministr dopravy seznámil s tím, jakým způsobem s liknavou firmou zatočí: Nainstalují se kamery, které budou dění na dálnici sledovat. Hezky česky – budeme si moct na internetu kdykoli zkontrolovat, jestli se těch pět chlapíků opírá o lopatu řádně – s ohledem na bezpečnost práce. Pokud ovšem ty kamery někdo čile neukradne

24.7.2013 v 22:33 | Karma: 20,97 | Přečteno: 804x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Zmatky kolem přijímaček: část škol dala špatné pořadí, Cermat se snaží o opravu

13. května 2024  18:21,  aktualizováno  19:53

Některé střední školy daly státní organizaci Cermat špatné pořadí uchazečů o studium, sdělil v...

Půjde Severní Irsko svou cestou? Soud tam odmítl britský imigrační zákon

13. května 2024  19:52

Některé části britského imigračního zákona nelze v Severním Irsku uplatňovat. Rozhodl o tom vrchní...

Klíčový svědek: Platil jsem, aby o Trumpovi nevycházely negativní zprávy

13. května 2024  18:16,  aktualizováno  19:27

Někdejší právník amerického exprezidenta Donalda Trumpa Michael Cohen u soudu vypověděl, že v roce...

Slibovala, že rozvod nic nezmění. Přesto Melinda Gatesová v čele nadace skončí

13. května 2024  19:23

Z pozice spolupředsedkyně Nadace Billa a Melindy Gatesových odchází Melinda Gatesová, v pondělí to...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 105
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 944x
Kdo jsem? Dnes už vlastně "nýmand". Dědek nad hrobem, který se i přesto ještě stále zajímá o život kolem sebe. O všecko, počínaje politikou a konče fotografováním.

Seznam rubrik