VOLTE SCHWARZENBERGA!

Voliči, kteří se rozhodli volit pana Schwarzenberga se zřejmě domnívají, že budou-li jej volit, dávají hlas demokracii, vládě práva a hlasu české republiky ve světě.Kdepak, lidičky!

Pan Schwarzenberg je totiž kníže! I když má tu libůstku, že o sobě tvrdí, že je "obyčejnej hajnej".

Vím, že titul "kníže" se v Česku nesmí používat, dokonce na to máme zákon. Ale pan Schwarzenberg na takový zákon může zvysoka nakašlat, protože on není žádným  knížetem „de jure“. Je knížetem „de facto“. Proto mu tento titul můžeme sice škrtnout, můžeme mu jej upírat, ale nemůžeme mu jej vzít. Jediné co můžeme, je tvrdit, že je německým knížetem, který má shodou okolností i majetky v Česku. I když má český pas a švýcarský k tomu.

Zatímco jiná knížata, například Kinští, česká šlechta od počátku jejich rodu, zůstali v Československu a vyžrali si dobrodiní socialismu až do dna, Schwarzenbergové tyhle „husitské bouře“ v poklidu přečkali doma, v zahraničí. Ale to jen tak na okraj. O tom dnes raději nemluvit.

Dnes nejde o dějiny rodů, dnes jde o volbu prezidenta České republiky. A o kandidáta na tuto funkci. A pan Schwarzenberg je, dle jednoho vlastního vyjádření (udělal jich totiž víc), Čech, i s tím švýcarským pasem a mnohdy nesrozumitelnou češtinou.

K funkci hlavy Schwarzenbergského rodu není třeba akademického vzdělání. Ale není jej třeba ani pro výkon funkce prezidenta. Takže prozatím žádný problém.

Problém je až v tom, že jako hlava Schwarzenbergského rodu je z toho titulu povinen nejen uchovávat a - možno-li - i rozšiřovat majetek rodu. To určitě malému Karlovi vtloukali do hlavy ještě dřív, než jej naučili mluvit. A to pan Schwarzenberg svědomitě plnil a plní. Dnešní knížecí majetky v Česku pomalu ale jistě spějí k rozloze, kterou měly před těmi nešťastnými událostmi. Trvalo to dlouho a ještě to možná dlouho potrvá, ale nešť.

Šlechtic uvažuje jinak, než obyčejný politik, ten snop z podzámčí. Šlechtic uvažuje v desetiletích a ve staletích. Politici, ti čeští pak obzvlášť, uvažují pouze od voleb do voleb. Pro ně historie začíná volbami a příštími volbami končí. Pro šlechtice historie začíná před staletími a nekončí nikdy.

Nenechte se zmást, vážení voliči a obdivovatelé! Nenechte se zmást tak, jak se asi nechali zmást ti pánové, kteří tahají za špagátky vlády v tomto státě. Pan Schwarzenberg, ten dobrácký strejc s dýmkou, pospávající tu i onde a občas trousící tu moudra, tu vtípky, totiž vůbec není tím, za koho jej pokládáte. To je jenom fasáda, maska a kostým úplně jiné role, kterou bude Jeho Jasnost hrát, bude-li zvolen prezidentem.Ta funkce by totiž byla jen třešničkou na dortu, další epizodou ve slavné historii Domu Schwarzenbergského.

Jednou na hradě, bude jeho první starostí blaho rodu. Druhou starostí pak blaho těch, kteří jsou rodem a majetkem jemu rovni. A tím nikdo z nás, kmánů, není. Pan Schwarzenberg je totiž – a je to jeho další vlastní prohlášení – světoobčanem. Jemu může být Česká republika, ten flíček na mapě Evropy, ukradená. Doslova. Ať totiž budeme samostatným státem, či součástí Evropské unie, případně nějakého Rakouského království, nebo další zemí Spolkové republiky Německa, na schwarzenbergských majetcích to nic nezmění. Tento stát možná zanikne, ale schwarzenbergská panství nikdy.

Jako prezident, stejně coby dosud hlava TOP09, klidně nechá toho fiškuse Kalouska ať si hraje na zachránce státu, ať si pan premiér dál tlachá ty svoje pitomosti („když se říkají blbosti, tak spím“). A ti páni principálové, kteří tahají za provázky českého pimprlového divadla které si říká demokracie, ti si taky mohou tahat po libosti.

Ovšem – pokud za ty špagátky budou tahat tak, jak si budou přát ti pánové, kteří mají ty principály na vlastních špagátcích. Ti se scházívají v Bilderbergském klubu. A tam bývá pan  prezident in spe obvykle srdečně vítán.

Lenin (prý) před svou smrtí varoval „On vám ten Stalin tu vaši revoluční polívčičku pěkně přisolí!“  A přisolil!

Dějiny prý se opakují. A vy,čeští snopi, dostanete po volbách to, oč jste si koledovali.

Autor: Petr Pazderka | čtvrtek 17.1.2013 23:55 | karma článku: 30,37 | přečteno: 1483x