Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Slyším trávu růst!…

Slyším trávu růst! Skoro celý život jsem zvyklý „číst mezi řádky“. Učil mne to můj děda – ten se to naučil za okupace, když v Národní politice psali o úspěších německých armád na všech frontách. Učil mne to táta, když předčítal  o úspěších Socialistického tábora z Rudého práva a já to dělám taky, když sleduju dnešní sdělovací prostředky. Moc se totiž nezměnilo.

 

Dělám to i při sledování zpráv o zločinech doktora Ratha. Ne, že bych pochyboval o tom, že si pořádně namastil kapsu. Kdopak z nás by dokázal stát několik let u žlabu, koukat jak ostatní žerou a mlaskají a sám nežrat?! Takže bych i věřil, když psali, že si, bohu rovný krajský hejtman, nesl domů škatuli. Podle něj vína, podle jiných se sedmi melouny.  Pistol a pendrek za pasem.

Tomu všemu bych věřil. Kdybych si já nesl domů sedm melounů, (pane Bože, dej!!!), tak bych měl ještě v kapse otevřenou kudlu a vedle sebe velkého psa.

Věřil bych, kdyby se neobjevila zprávička, že ta škatule byla zalepená. A jiná informace, že mu policajti údajně krabici sebrali a po chvíli, prý tu samou, opět vrátili. A pak zase, že prý ty peníze byly ve všech možných hodnotách, jen tak volně ložené. Třeba to tak i bylo, ale proč už tyhle informace nemůžu na internetu znova najít?

A už slyším trávu růst!

Přitom to tak možná opravdu bylo. Vždyť si na to počítání přinesli elektrickou počítačku a i s její pomocí prý trvalo šest hodin, než to všecko spočetli. Ale třeba se jenom pět hodin učili s tou mašinou zacházet a já zase jen slyším trávu růst!

A pak našli pod plovoucí podlahou dalších třicet melounů. Zase ta strašná nedůvěra! Co to je za blbost schovávat peníze pod plovoucí podlahu? Co kdyby potřeboval majitel narychlo odcestovat, jako třeba Pitr?! Každý, kdo pokládal plovoucí podlahu ví, jak dlouho by trvalo ji zase rozebrat.

A tak zase slyším trávu růst!

Co když ty miliony vůbec nepatří panu doktorovi?! Co když to je rezerva jisté nejmenované strany pro budoucí volby a pan doktor je prostě jen laskavě, coby zodpovědný funkcionář, vzal do úschovy? Třeba! Ona nejmenovaná strana údajně za minulé volby utratila oficiálně tři sta milionů, neoficiálně víc než jednou tolik. Někdo tvrdil, že snad dokonce  miliardu. Jestli nepřeháněl. Při takových sumách jistě pár drobných zbude. Takže možná i jiní bossové mají pod parketami stranické rezervy na horší časy.

Pan doktor, teda sdělovali to ve sdělovacích prostředcích, prý poslal panu předsedovi kterési strany z basy důvěrnou zprávu. Tak důvěrnou, že se o tom hned přestalo psát a pan předseda to ve svých mnoha vyjádřeních vůbec nepopřel.

A slyším trávu růst!

Toto je demokratický stát. V Ústavě je tomu věnován hned celý odstavec. Proto to musí být pravda, ať se to komu líbí, nebo nelíbí.

A v demokracii platí právo občanů na informace. A také, že k obvinění má právo podat občanům informace i druhá strana. Audi alteram partem! Pan předseda vlády říká Audiatur et altera pars!, ale je to totéž: Slyšte i druhou stranu! Platilo to už ve starém Řecku.

Pan doktor Rath mluvil k poslaneckému výboru hodinu a půl. Pak k nám, zvědavým občanům, místo pana Ratha promluvil pan poslanec John. Taky paní Peake. Dozvěděli jsme se, že je jim pana doktora líto. A pan doktor Rath je zlomený člověk. A to má být všecko, o čem  mluvil pan poslanec Rath půldruhé hodiny?

A zase slyším trávu růst!

Třeba tam říkal věci, které si nikdo z přítomných za klobouček nedal. A které ani náhodou nebyly určeny pro uši občanů. Jen důvěrná slova k vybraným poslancům. Proto ticho po pěšině.

Ale celá akce přece probíhala v budově, která patří Ministerstvu vnitra.

Snad tam pánové z protikorupčního měli instalován soudně povolený odposlech a tak se, možná, přece jen někdy dozvíme, kdo další by mohl pana doktora Ratha, pokud tam ovšem nakonec půjde, následovat do tepláků.

P.S.: Možná je to všecko jinak:

Pan doktor tam pánům vejborům zahrál procítěnou etudu zlomeného muže, pro nějž život skončil a ani peníze už nemají cenu. A všecky výbušné informace – nepochybujme o tom, že je má, si schovává na pozdější dobu, kdyby snad opravdu mělo být zle.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Pazderka | středa 23.5.2012 22:07 | karma článku: 11,87 | přečteno: 696x
  • Další články autora

Petr Pazderka

Pánbůh a já - jak na tom vlastně jsem?

Jsem pokřtěný katolík. Hned po narození mne rodiče dali pokřtít. Protože byli také katolíci a v církvi je to rituální zvyk.

22.4.2015 v 19:01 | Karma: 14,11 | Přečteno: 401x | Diskuse| Ostatní

Petr Pazderka

Když Amíci osvobodili Plzeň

Všichni v těchto dnech začínají vzpomínat, jak Amíci osvobodili Plzeň. A tak jsem si taky zavzpomínal, co si z těch dní vlastně vůbec pamatuju. V Plzni jsme totiž tenkrát bydleli. Mimochodem, v zajímavém bytě. V jednom pavilonu dnes Fakultní nemocnice na Borech. Nad námi byla pitevna a pod námi márnice.

27.4.2014 v 17:17 | Karma: 20,52 | Přečteno: 1027x | Diskuse| Ostatní

Petr Pazderka

Tak už zase jsou na tapetě registrační pokladny.

Tak už zase máme staré předvolební téma. Registrační pokladny.Levičáci jsou pro, pan ministr Kalousek proti. Prý jsou k ničemu a na kontroly by bylo potřeba dalších 500 úředníků.

10.9.2013 v 17:51 | Karma: 14,69 | Přečteno: 615x | Diskuse| Ostatní

Petr Pazderka

Časy se měěníííííí....!

Časy se mění, zpívá se ve známé písni. Nečas zmizel z obrazovek i z Blesku, Schwarzenberg už není ministrem zahraničí a Karolina Peake je taky ze scény.

1.9.2013 v 14:28 | Karma: 25,61 | Přečteno: 755x | Diskuse| Ostatní

Petr Pazderka

Tak teď už se to určitě s opravou dálnice pohne kupředu!

Televize nás informovala, že na devíti kilometrech opravované dálnice u Velké Bíteše se pohybovalo slovy pět pracovníků té firmy, která má úsek na starosti. Reportéři měli kliku. Já jsem už zažil, že tam nebyl vůbec nikdo. Následně nás pan ministr dopravy seznámil s tím, jakým způsobem s liknavou firmou zatočí: Nainstalují se kamery, které budou dění na dálnici sledovat. Hezky česky – budeme si moct na internetu kdykoli zkontrolovat, jestli se těch pět chlapíků opírá o lopatu řádně – s ohledem na bezpečnost práce. Pokud ovšem ty kamery někdo čile neukradne

24.7.2013 v 22:33 | Karma: 20,97 | Přečteno: 804x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Málo obránců, pomalá podpora. Rusko trpělivě odhaluje ukrajinské slabiny

12. května 2024  15:55

Začíná to vypadat, že květen je pro Ukrajinu krutou zkouškou dosavadního snažení. Sever Charkovské...

Genocidu Palestinců by Netanjahuovi mohl i Hitler závidět, prohlásil Erdogan

12. května 2024  14:26

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opět kritizoval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. S...

V Belgorodu se zhroutil obytný dům, podle úřadů po ukrajinském útoku

12. května 2024  11:48,  aktualizováno  14:25

Sledujeme online V ruském Belgorodu se částečně zhroutila vícepodlažní obytná panelová budova. Úřady nejprve...

Malostranský zápisník: Politické i ryze nepolitické hry českého engéše

12. května 2024

Premium Jak se interpeluje mezi náčelníkem generálního štábu a o 11 let mladší poslankyní? Při jaké pietě...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 105
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 944x
Kdo jsem? Dnes už vlastně "nýmand". Dědek nad hrobem, který se i přesto ještě stále zajímá o život kolem sebe. O všecko, počínaje politikou a konče fotografováním.

Seznam rubrik