Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

H kontra H - kdopk se v tom vyzná?

Pan profesor doktor Halík se nectně vyjádřil o panu profesorovi doktoru Klausovi a promptně se mu dostalo tvrdého returnu od pana kancléře Hájka. Zhruba bylo vzkázáno, že pan doktor Halík má být zticha, neboť existuje důvodná pochybnost o tom, že je vůbec vysvěceným knězem. Načež Česká biskupská konference uveřejnila potvrzení pana arcibiskupa Meisnera z Kolína nad Rýnem, kde jest dáno, že pan profesor Halík knězem je.

V diskusích pod články, které se týkají věci, panuje obvyklá neshoda. Jedni tvrdí, že pan doktor Halík knězem je (viz potvrzení), jiní že knězem není (viz zfalšované potvrzení).

Řekl jsem si, že si v tom udělám pro sebe jasno.

Potvrzení je  zveřejněno na stránkách České biskupské koference. Představoval jsem si, že tak závažný církevní akt jakým je kněžské svěcení bude dáno světu na vědomí honosnějším způsobem, než několika na vymláceném psacím stroji napsanými řádky. Na obyčejném kancelářském papíře, byť s úřední hlavičkou. A s úředním razítkem. Vždyť dodnes i běžné potvrzení o křtu církev vydává dítkám na kvalitním papíře. Obvykle s obrázkem anděla strážného, jak převádí dítko po lávce nad rozbouřenou řekou.

Pomiňme ten drobný lapsus. Pomiňme i to, že tak důležitý církevní dokument postrádá datum vystavení. (Vhodné by bylo třeba "Dáno v biskupské residenci biskupského města Erfurtu A.D. 1978, na den sv.Uršuly".)

Ale už nemůžeme pominout, že tak důležitá  listina postrádá číslo jednací a zřejmě tedy (alespoň podle mého názoru) nemůže být zanesena v knihách Biskupství Erfurtského. Eo ipso je tedy, ne-li přímo neplatná, tak alespoň velice sporná, neřku-li přímo podezřelá.

K takové skepsi nabádá i razítko  pana kardinála arcibiskupa, který je tam právoplatně nemohl přitisknout dříve, než 20.12.1988, kdy byl do té vysoké funkce zvolen, resp. až 12.2.1989, kdy byl oficiálně uveden do úřadu. Na razítku totiž stojí jasně: Ioachim Cardinal Meisner princeps coloniensis. Tím ovšem pan arcibiskup ke dni vysvěcení pana doktora Halíka, tedy 21.10.1978, nikterak nebyl. (Viz Wikipedia.)

Takže vážné pochybnosti pana kancléře Hájka chápu a sdílím.

Je ovšem také třeba vzít v úvahu dobu, ve které se celá komedie odehrávala. DDR byla policejním státem prošpikovaným Stasi možná víc, než byl náš stát prošpikován STB. Koneckonců, mají v tom tradici. Takže takový protistátní akt, jakým tajné svěcení kněží bylo, se musel dít sakramentsky utajeně. Tím dávám za pravdu zastáncům pana profesora Halíka. I když bych rád viděl oficiální církevní doklad o tajném vysvěcení z rukou některého jiného kněze. Pro porovnání.

Dovolím si další pochybnost: Pan Meisner, i když tehdy pouhý biskup, nebyl v církevní hierarchii nýmand, kterého by Stasi sledovala jen namátkově. Při jeho cestách měl, mimo kohorty strážných andělů nad hlavou, určitě i kohortu špiclů Stasi v patách. Proto pochybuji, že by se o jeho přítomnosti v biskupství v Erfurtu nedal najít záznam v tehdejších policejních aktech.

A už vůbec nepochybuji o tom, že by se nenašla zmínka o tom, že panu Halíkovi "aus Tschechei" se zachtělo navštívit erfurtské biskupství. Doplněná informacemi tajných spolupracovníků v budově biskupství o tom, jaký byl účel páně Halíkovy návštěvy. Dnes už přece není problém takové informace v archivech Stasi vyhedat. Možná by se něco našlo i v českých archivech v rámci bratrské spolupráce mezi oběma státy. Česká biskupská konference by tak mohla předložit daleko průkaznější doklady, než předložila doposud.

Ale říká se, že ve vysokých církevních kruzích na tyhle potajmu vysvěcené kněze je shlíženo s nelibostí. A tak - co když pana Halíka sice vysvětili, ale dali mu potvrzení "jen tak", aby z něj případně , bude-li nutno, mohli elegantně vycouvat? Protože, řekněme si upřímně, co záleží pánům prelátům na nějakém Halíkovi? Člověk je smrtelný, ale církev je věčná.

Takže to moje bádání musím uzavřít bez jednoznačného výsledku. Je to prostě jako s vírou. Někteří budeme dál věřit, že pan doktor Halík knězem je, jíní naopak že knězem není. A všichni budou mít pravdu, neboť nevyvratitelný důkaz neexistuje.

Ale možná, že všecko je úplně jinak: Že i v církevní správě mají prostě v papírech ten stejný bordel, jaký máme v civilní správě my tady u nás.

 

 

Autor: Petr Pazderka | čtvrtek 8.12.2011 22:32 | karma článku: 12,80 | přečteno: 1509x
  • Další články autora

Petr Pazderka

Pánbůh a já - jak na tom vlastně jsem?

Jsem pokřtěný katolík. Hned po narození mne rodiče dali pokřtít. Protože byli také katolíci a v církvi je to rituální zvyk.

22.4.2015 v 19:01 | Karma: 14,11 | Přečteno: 401x | Diskuse| Ostatní

Petr Pazderka

Když Amíci osvobodili Plzeň

Všichni v těchto dnech začínají vzpomínat, jak Amíci osvobodili Plzeň. A tak jsem si taky zavzpomínal, co si z těch dní vlastně vůbec pamatuju. V Plzni jsme totiž tenkrát bydleli. Mimochodem, v zajímavém bytě. V jednom pavilonu dnes Fakultní nemocnice na Borech. Nad námi byla pitevna a pod námi márnice.

27.4.2014 v 17:17 | Karma: 20,52 | Přečteno: 1027x | Diskuse| Ostatní

Petr Pazderka

Tak už zase jsou na tapetě registrační pokladny.

Tak už zase máme staré předvolební téma. Registrační pokladny.Levičáci jsou pro, pan ministr Kalousek proti. Prý jsou k ničemu a na kontroly by bylo potřeba dalších 500 úředníků.

10.9.2013 v 17:51 | Karma: 14,69 | Přečteno: 615x | Diskuse| Ostatní

Petr Pazderka

Časy se měěníííííí....!

Časy se mění, zpívá se ve známé písni. Nečas zmizel z obrazovek i z Blesku, Schwarzenberg už není ministrem zahraničí a Karolina Peake je taky ze scény.

1.9.2013 v 14:28 | Karma: 25,61 | Přečteno: 755x | Diskuse| Ostatní

Petr Pazderka

Tak teď už se to určitě s opravou dálnice pohne kupředu!

Televize nás informovala, že na devíti kilometrech opravované dálnice u Velké Bíteše se pohybovalo slovy pět pracovníků té firmy, která má úsek na starosti. Reportéři měli kliku. Já jsem už zažil, že tam nebyl vůbec nikdo. Následně nás pan ministr dopravy seznámil s tím, jakým způsobem s liknavou firmou zatočí: Nainstalují se kamery, které budou dění na dálnici sledovat. Hezky česky – budeme si moct na internetu kdykoli zkontrolovat, jestli se těch pět chlapíků opírá o lopatu řádně – s ohledem na bezpečnost práce. Pokud ovšem ty kamery někdo čile neukradne

24.7.2013 v 22:33 | Karma: 20,97 | Přečteno: 804x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 105
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 944x
Kdo jsem? Dnes už vlastně "nýmand". Dědek nad hrobem, který se i přesto ještě stále zajímá o život kolem sebe. O všecko, počínaje politikou a konče fotografováním.

Seznam rubrik