Obézní armáda

Neuvěřielné se stalo skutečností. Češi mají po prohraných arbitrážích, po trvalé krizi ve vládě ještě obézní nebo-li tlustou armádu. Pokud ji tedy máme obézní na co potřebujeme letadla, vždyť je neuvezou a na co potřebujeme pandury, vždyť se tam nevejdou.

Ani Vám nemohu vylíčit šok, jaký jsem dostal po přečtení zprávy, že naši čačtí vojáci jsou obézní. On prý i Jan z Husi byl obézní; vyplývá ro z jedné poznámky v dopise: „.. Jsemť tlust ...“. U Jana z Husi mi jeho postesk nevadí, konečně, je to dávno. Ale naši rekové udatní, vojáci Kosovem a Afgánistánem ošlehaní? Hrůza.

Podle mne totéž děl pan ministr Vondra a nařídil pobočníkovi svému povolati nejhlavnějšího lékaře od armády. Ten dal hlavy dohromady se svými podhlavními lékaři a ajtě! Pohleďme! Přiběhl k panu ministrovi na kobereček a vysypal řešení, nad kterým se srdce farmaceutického výrobce jen tetelilo.

Dejme každému obéznímu soldátovi pilulky a snad i dietu a bude zase šlank. Pamatujete na říkanku „Polámal se mraveneček“? Tak tiskové prohlášení jakoby jeden autor tvořil. Místo řešení, které by ušetřilo vojenský erár, vyhodíme na obézního vojáka (to je protimluv, to je contradictio in adiecto!) 700,- Kč měsíčně za tablety a dalších pár milionů za poradce zdravé výživy a cvičitele atd. Peníze zase potečou těm správně spřáteleným lidem, jako při nájmu pražského Centra. Sice v menším, ale vše podle jednoho mustru. Národ to zatáhne a výrobci a poradci si namastí kapsu.

Je škoda, že jsem již stár a že nemohu kandidovati na vojenského ministra.

Můj první rozkaz by zněl: reaktivovat doktora Grünsteina. Že nevíte kdo to byl? Ale přece lékař, který léčil Švejka ve vojenském lazaretě. Ten znal jen čtyři léčebné procedury, aspirin, chinin, výplach žaludku a klystýr. (Cituji: "Vy kluci blbí jste se zase přežrali a tím narušili moji léčbu. Teď každý dostane výplach žaludku a klystýr! A vy, Švejku, dvojitý!")  A každý voják, který jest tlust, se u něj bude hlásit do stavu.

Můj druhý rozkaz by zněl: Navrátit vojsko na cvičiště a každý boží den všichni vojáci bez ohledu na hodnost budou cvičit a cvičit a ….

A to by bylo abychom neměli vojáky jako lusk.

Autor: Petr Martin Matějka | neděle 11.9.2011 12:32 | karma článku: 12,59 | přečteno: 506x
  • Další články autora

Petr Martin Matějka

Tak se zase blíží volby

20.10.2013 v 2:02 | Karma: 13,56

Petr Martin Matějka

Mravní princip

10.8.2013 v 15:43 | Karma: 17,69