Sazka, Sportka, Účtenkovka

Možností stát se milionářem opět přibude. Ministerstvo financí potvrdilo své odhodlání spustit po vzoru takových velmocí, jako je Slovensko nebo Thajsko, takzvanou účtenkovou loterii.

Jako další krok při zavádění elektronické evidence tržeb je to jen logické. Co jinak se všemi těmi kilometry papírové pásky, na niž restauratéři a maloobchodníci povinně tisknou údaje? Schválně – kolik jste si jich zatím vzali?

Místo, aby se jimi plnily odpadkové koše, jako dosud, bude mít každý z nás, zákazníků, možnost přihlásit je do „Účtenkovky“ a vyhrát něco z 65 milionů korun v hotovosti nebo v podobě věcných cen. Tolik by se alespoň mělo každoročně rozdělovat.

A pokud by vás přes tato lákadla nová loterie nepřivábila, můžete mít alespoň hřejivý pocit, že pokračováním v odhazování pokladních dokladů do koše pomáháte potřebným. Na Slovensku, k němuž ministerstvo vhlíží jako k zářnému vzoru, si takhle přilepšil nejeden bezdomovec. Dostal totiž šanci opatřit si nějaké ty „losy“ při prohrabávání odpadků u nákupních center.

Ministerstvo financí dnes oznámilo, že ukončilo výběrové řízení na veřejnou zakázku k zajištění Účtenkovky. Vítězem se stala firma Wincor Nixdorf. Součástí služby má být vedle registrace a příjmu účtenek i vytvoření a údržba webových stránek a mobilní aplikace pro účastníky tohoto bezpečného hazardu.

Losování bude probíhat každý měsíc, i když se ještě přesně neví, kdy to celé začne. Aby to nedopadlo úplně jako na Slovensku, zákazník může do loterie registrovat v jeden den pouze jednu účtenku od daného obchodníka.

Jenže vyhnout se „slovenské cestě“ stejně nejspíš nebude tak úplně jednoduché. Takhle o ní mluví analytik bratislavského institutu INESS Radovan Ďurana: „Účtenková loterie byla jako ohňostroj. Udělala dojem, oslovila zejména důchodce, ale reálný efekt nepřinesla. Dnes je to mrtvý pacient udržovaný při životě dotováním výher ze zisku státní loterijní společnosti.” Skutečný přínos loterie k vyšší efektivitě výběru daní podle něj nebyl doteď analyticky vyhodnocen.

Autor: Petr Kotek | čtvrtek 23.3.2017 15:24 | karma článku: 14,39 | přečteno: 246x