Přesně kvůli lidem, jako je Pavel Houdek, lidé nevěří právníkům

Právník a instruktor sebeobrany v jedné osobě, držitel titulu Genderman roku Pavel Houdek se prostřednictvím webu lidovky.cz nevybíravě pustil do spisovatele Michala Viewegha.

Za pomoci nehorázného překroucení textu jednoho z Vieweghových nedávných sloupků si vytvořil argumentační předpolí, aby mohl autora označit za „dinosaura“, zahrnout jej mezi „česká hovada“ a obvinit jej z podpory sexuálního násilí.

„Přesně kvůli lidem, jako jste vy, oběti znásilnění mlčely,“ nazval Houdek svůj otevřený dopis, který lidovky.cz s chutí publikovaly – sice s redakčním komentářem, ale bez jakékoli snahy uvést Houdkovy manipulace s fakty na pravou míru.

Tak si to proberme.

Michal Viewegh se odpíchl od mediálně propíraného případu kandidáta na ústavního soudce USA Bretta Kavanaugha. Toho letos, s odstupem 36 let, obvinila jeho vrstevnice, profesorka Christine Blaseyová, že ji v roce 1982 na středoškolském mejdanu spolu s kamarádem strčil do prázdného pokoje, zalehl ji, zacpal jí rukou ústa, osahával ji a neúspěšně se ji snažil svléknout, zatímco kamarád na ně oba „opilecky skákal“.

Nejúspěšnější český literát polistopadové historie se ve svém sloupku doznal, že i on svého času projevoval děvčatům pozornost (průřez jeho dílem je ostatně dokladem toho, že s tím nikdy nepřestal).

Zároveň vyjádřil radost hraničící se zbožným vytržením pramenící z toho, „že se narodil v zemi, kde jako pubescent mohl vrstevnice osahávat, aniž by tím ohrozil svou budoucí kariéru“. Toto osahávání označil za nevinný gymnaziální petting.

Žádná Vieweghova vrstevnice se dosud s obviněním neozvala, lze tedy předpokládat, že případný nesouhlas projevily bez zbytečného odkladu a adekvátněji, v rámci národních zvyklostí: budoucí hvězda, tehdy ovšem ještě bez literárních vavřínů, pravděpodobně občas dostala pár facek.

Nelze kvalifikovaně vyloučit ani to, že některým dívkám takový nevinný petting vlastně vůbec nebyl proti mysli.

A co z textu vyvozuje právník Houdek?

Jeho mediální zkratka vyznívá zhruba takto: Michal (tak právník spisovatele familiárně oslovuje) označuje „zalehávání, svlékání a zacpávání úst“ za nevinný petting. Michal má na svědomí také společenskou atmosféru, ve které oběti sexuálního násilí raději mlčí. Michal se kromě toho snaží normalizovat a zlehčovat zločin, což je projevem chorého mozku.

No těbůh!

Umíte si představit, že člověk, který pracuje s fakty takovým způsobem, vás zastupuje v jakékoli právní věci? Uvědomme si, že právní argumentace je zásadně odlišná od té, kterou ochotně akceptují na Lidovkách. Aby byla úspěšná, musí sedět.

Nedivil bych se, kdyby si Pavel Houdek od Vieweghových právníků vysloužil citelnou ťafku. Na rozdíl od něj v minulosti při úspěšných sporech s českým bulvárem prokázali, že argumentovat dovedou.

Autor: Petr Kotek | sobota 6.10.2018 13:26 | karma článku: 35,19 | přečteno: 1654x