Koho může nahradit umělá inteligence: Co třeba politiky?

O umělé inteligenci neboli AI si čtu moc rád. Jak kreslí čím dál lepší obrázky, píše básně, skládá advokátské zkoušky… A koho tím pádem dokáže vbrzku nahradit.

K nejohroženějším profesím prý patří novináři (o blogerech zatím nikdo nespekuloval). Když si vybavím, kolik jsem v životě napsal za své klienty tiskových zpráv a pod kolika různými jmény vyšly jako „autorské články“, ani bych se nedivil. Kdybych mohl svůj medialist, podle kterého ty zprávy rozesílám, zúžit na adresu CML (ano, Centrální mozek lidstva), to by mi ubylo práce!

Faktem ovšem je, že CML by se snadno obešel i beze mě. Ale co, stejně půjdu brzy do důchodu.

Jestli jsem to správně pochopil, AI vlastně zas tak moc inteligentní není. Ale dokáže se úspěšně prochroustat podklady v podobě encyklopedických informací, uměleckých děl a dalších digitalizovaných materiálů, které jí lidé zpřístupní. To vše v čase a objemu, na který prostě nemáme.

Pak to všechno přežvýká a vyplivne výtvor, ve kterém je od každého něco. Který je ovšem prost formálních chyb, neboť AI načetla i gramatiku, větnou stavbu v jednotlivých jazycích, stejně jako pravidlo zlatého řezu.

Tím pádem od ní ovšem nemůžeme čekat nic jako Hrabalovu novelu o jedné větě Taneční hodiny pro starší a pokročilé, natož hodiny tekoucí, jak je pojal Salvador Dalí.

Znáte ale někoho, jako byli Hrabal nebo Dalí, mezi politiky?

Ano, přesně tam mířím. Ve světě nekonečného opakování prázdných slibů, banálních floskulí, „citlivého vnímání“ potřeb spoluobčanů a předčítání z telefonního seznamu při parlamentních obstrukcích skutečné inteligence, natožpak geniality, není třeba.

Dovolte nyní, vážení čtenáři, abych vám předložil několik návrhů na politická vystoupení vhodná při některých standardních příležitostech. Při jejich konstrukci jsem využil principy, s nimiž standardně pracuje také AI. Na rozdíl od ní jsem ale jejich původ poctivě ozdrojoval.

„Právě se vracím z Hradu od prezidenta republiky. Mohu vám sdělit, že všeci kradnú!“ (Zdroj: Klement Gottwald, Andrej Babiš, využití: Projev k masám na veřejném prostranství).

„Naše země nevzkvétá. Neměli bychom se sice – a už vůbec ne v dnešní den – strašit, ale musíme vědět, že reformy jsou nezbytné. Nebyl by popelníček?“ (Zdroj: Václav Havel, Václav Klaus, Miloš Zeman, využití: Poselství občanům, nikoli nezbytně novoroční).

„Naše strana vždycky zdůrazňovala, že zdroje jsou.“ (Zdroj: Tomio Okamura, Vladimír Špidla, využití: Motivační projev k voličům).

„Naše měna je pevná a měnová reforma nebude, všechno jsou to fámy, které šíří třídní nepřátelé. V tuto chvíli nemáme informace ani signály, že by něco takového hrozilo.“ (Zdroj: Antonín Zápotocký, Petr Fiala, využití: Chlácholení lidu v okamžiku, kdy se na něj řítí velký, ale opravdu velký průšvih).

Autor: Petr Kotek | sobota 22.4.2023 9:00 | karma článku: 32,87 | přečteno: 2237x