Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Setkání po letech

Kdysi za mých studentských časů kolovala na koleji kniha o Beatles, kterou tvořily obrazy různých výtvarníků. Ti měli za úkol nechat se inspirovat jejich písní a stvořit na to téma obraz. Na jeden z nich si živě vzpomínám.

    Je už jiná doba, hraje se jiná hudba, ale Beatles zůstávají stále v našem povědomí. A hlavně jejich písničky. V jedné z nich zpíval Paul McCartney o tom, že přijde čas, kdy mu (a v mých představách i ostatním členům skupiny) bude jednou čtyřiašedesát let. „Až budu plešatý, budeš mne stále potřebovat, budeš mne stále živit?“ ptá se v ní mladičký Paul. A představuje si: „ Můžeš v teple u krbu plést svetr, zahradničit, vykopávat plevel… Budeme škudlit, abychom si v létě mohli pronajmout chatu na ostrově Wight. Tři vnoučata na tvém klíně… Jenže: budeš mne stále potřebovat, až mi bude šedesát čtyři?“

     V jedné krásně barevné knížce, která kolovala na koleji (a dodnes ji mám někde schovanou) jsem pak viděl realisticky vymalován i obraz celé čtveřice Beatles – Ringa, Paula, Georgea a Johna - na oněch narozeninách.  Jakoby fotografii rozesmátých bohorovných starých pánů, kteří se náramně baví. Jak  to pak měl ( v daleké budoucnosti, až někdy po roce dva tisíce) zachytit fotograf ve svém ateliéru. A já jsem si představoval, tenkrát v roce sedmdesát, že se takhle skutečně setkají a k opulentní hostině si pustí tu písničku „When I'm Sixty Four“… A s nimi bude slavit celá Anglie…

     Jak se někdy člověčí představa liší od skutečnosti! Dopadlo to jinak: oslava ve čtyřech nebyla možná, neboť ve jmenovaných letech byli při životě jen dva. Chybějící: John Lennon zemřel ve čtyřiceti v roce 1980, George Harrison v osmapadesáti roku 2001. Ale ani zbylá dvojice se nemohla společně sejít na oslavě tak, jak jsem si to představoval: „osiřelý“ Ringo slavil své 64 narozeniny v roce 2004, kdežto „osiřelý“ Paul až r. 2006.

     Na videoklipu je píseň „When I'm Sixty Four“ ilustrována obrázkem dvou tulících se kulaťoučkých mírně přestárlých důchodců, kteří v roztřesených rukou svírají svou ranní kávičku, bába má po boku  křížovku a děd má rozložený starý album, z kterého se sypou černobílé fotky. Na hlavách stříbrné poslední vlásky… vypadají oba na devadesát let.

     Jaká byla ale skutečnost? Pokračuji a provětrávám dále dále Wikipedii:

     Paul Mc Cartney byl v roce 2006 vdovcem a současně rozvedeným mužem. Lindu pochoval v roce 1998 a s jednonohou krasavicí Heather Millsovou se rozvedl r. 2003. Teoreticky mu mohly přijít pogratulovat jeho čtyři děti a kupa vnoučat ( dcera Stella měla v té době ročního syna Millera, dcera Marry měla sedmiletého Arthura, čtyřletého Elliota, víc se mi v teď tom chvatu nepodařilo zjistit. Takže na své oslavě svých čtyřiašedesátin snad nebyl na lavičce v parku sám s holuby.

     Ringo Starr byl v době oslavy svých čtyřiašedesátin ženat s krásnou bývalou bondgirl (též bývalou dívkou ze stránek Playboye) Barbarou Bachovou. Byť jí v té době bylo už 58 let, rozhodně si ji ale nepředstavuji jako tlustou stříbrovlasou babičku s drdůlkem, která na lavičce plete svetr nebo pleje plevel na malé zahrádce. I když – mezi námi, žít s psycholožkou jakkoli štíhlou, to taky nemusí být žádný med.

     Tedy ale - pokud u Starrů v roce 2004 slavili ve větším počtu, pak u stolu jistě nechyběl syn – bubeník Zak, který se „potatil“, i další Ringovy děti,  Jason a Lee. Případně i nějaká ta vnoučata a možná i pravnoučata, kdo ví… Osobně bych ale Ringovi přál spíš oslavu ve dvou ( když se tak dívám na fotku PHDr. Barbary Bachové C.Sc. na Wikipedii), proč si nedopřát romantickou večeři v restauraci a pak pokračování doma ve svitu planoucího krbu… „Budeš mě líbat, budu tě vzývat, bude nám šedesát“ zpívalo se kdysi v české verzi této písně, pokud mne paměť neklame...

     A proč vlastně jsem si na tuhle písničku vzpomněl? Zanedlouho budeme mít setkání deváťáků po padesáti letech. Myslím, že budeme plni života a že stříbrovlasí roztřesení stařečkové a stařenky  z videoklipu „When I'm Sixty Four“ se nebudou konat, i když už nám všem 64 bylo. To až jindy, na setkání deváťáků po 64 létech – to bude jiná, to už nám potáhne na osmdesát – tehdy si asi pustíme ten klip s drdůlky a pradědečky. Ale přišouráme se tam my všichni zbylí přeživší v riflích, na tričkách s  portréty Beatles a k přípitku si pustíme si tu slavnou desku „Sgt. Peppers´ Lonely Hearts Club Band“, která je označována za nejvlivnější rockové album všech dob… Snad to ovlivní a projasní na chvíli tu naši starobní posmutnělou náladu.

     Taková je moje představa. Ale - mohu se zas, jak je u mne zvykem - mýlit. A všechno bude jinak...

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Petr Karas | pátek 8.9.2017 14:41 | karma článku: 12,40 | přečteno: 292x
  • Další články autora

Petr Karas

Ach synku, synku aneb sto let Československa

V roce, kdy si připomínáme sté výročí Československa, bude jistě vzpomenuto mnoho dějinných podrobností a onen den, 28. říjen, bude slaven. Při této příležitosti se snad opět bude zpívat česká lidová píseň „Ach synku, synku"..

9.5.2018 v 15:03 | Karma: 11,03 | Přečteno: 1060x | Diskuse| Poezie a próza

Petr Karas

Má milovaná Hynaiska

Tajná skupinka „požárníků“ (rozuměj: požárník je ten, co zakládá požáry) slavila 12. srpna 1882 úspěch. Divadlo hořelo jasným plamenem a rozjásaný národ český dostal tvrdý úder. Takových úderů bylo i bude ještě mnoho...

12.1.2018 v 18:00 | Karma: 3,94 | Přečteno: 99x | Diskuse| Politika

Petr Karas

Ze zápisníku zmizelého

Nemám teď na mysli dílo Leoše Janáčka Zápisník zmizelého – pro tenor, alt, tři ženské hlasy a klavír, o kterém píše Wikipedie pouze anglicky ( česká verze byla asi vymazána, neboť se tam nevhodně citovalo o menšinách )

14.11.2017 v 15:03 | Karma: 9,75 | Přečteno: 282x | Diskuse| Kultura

Petr Karas

Kariéra a bariéra

Kráčím životem ukrácen o požitek plně si vychutnávat anglicky zpívané písně. V dnešní době, když už i čeští interpreti zpívají anglicky (Lenny) a kdy i na naší vesnické škole vyučuje angličtinu rodilý Američan, jsem znevýhodněn.

11.11.2017 v 13:49 | Karma: 13,58 | Přečteno: 296x | Diskuse| Kultura

Petr Karas

Kam zmizel ten starý song (1.)

Hledal jsem prostřednictvím počítače jeden song, píseň z doby mého dětství, kdy byly v módě mužné barytony a kdy texty byly plné poezie. Ale nenašel jsem.

26.10.2017 v 8:37 | Karma: 12,56 | Přečteno: 488x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Moskva se chlubí stroji ukořistěnými Ukrajině: Abramsy, Leopardy i českými BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

ANO vytáhlo na europarlament. Dostálová slibuje podívat se na Green Deal

1. května 2024  14:17

Hnutí ANO zahájilo kampaň do Evropského parlamentu. Kandidáti se představili před Památníkem Tomáše...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10

Policie ve Varšavě ve středu dostala oznámení o pokusu zapálit synagogu v centru města. Podle...

Z Železné Ursuly hrdou babičkou? Budu osobnější, slibuje von der Leyenová

1. května 2024  14:06

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová před pár týdny oznámila, že hodlá svůj post obhajovat...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 443x
Jsem důchodce, žijící na vesnici. Původně jsem měl být učitelem, ale postupně jsem vykonával i jiná povolání, naposled jsem střežil naší službě svěřené objekty. Nyní již nepracuji a věnuji se koníčkům a práci kolem rodinného domku.

Seznam rubrik