Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tragický test jaderné bomby v SSSR v roce 1954 - následky

V poslední části svého vyprávění se budu zabývat následky zkoušky. I po padesáti letech si další generace lidí, a to vojáků i místních obyvatel, nesou s sebou následky tohoto šíleného experimentu.

4. Pravnuci lidí, kteří přežili pokus na Totském polygonu, žijí s predispozicí k rakovině

Žádné kontroly a sledování účastníků tohoto nelidského experimentu nebyly z důvodů utajování provedeny. Všechno se ukrývalo a zamlčovalo. Oběti ze strany civilního obyvatelstva jsou stále neznámé. Archiv okresní nemocnice v Totském od roku 1954 do roku 1980 je zničen.

Ze Soročinské matriky jsme získali data pro stanovení úmrtí za posledních 50 let. Od roku 1952 na onkologické nemoci v okolních vesnicích zemřelo 3 209 lidí. Bezprostředně po výbuchu byla pouze dvě úmrtí. A potom dva vrcholy: jeden během 5 – 7 let po výbuchu, druhý na počátku 90. let.

Studovali jsme imunitu u dětí: brali jsme vnuky těch, kteří přežili výbuch. Výsledky nás ohromily: v imunogramech soročinských dětí prakticky nejsou žádné přírodní protilátky, které se podílejí na ochraně před rakovinou. U dětí fakticky nepracuje systém interferonové obranyschopnosti organismu proti rakovině. Ukazuje se, že třetí generace lidí, kteří přežili atomové bombardování, žije s predispozicí k rakovině“, uvádí profesor Orenburské lékařské akademie Michail Skachkov.

Účastníci Totského cvičení nedostali žádné dokumenty, ty se objevily až v roce 1990, kdy je co do práv srovnali s těmi od Černobylu.

Z celkového počtu 45 tisíc vojáků, kteří se zúčastnili cvičení v Totském jich v roce 1994 žilo jen o něco více než 2 000. Polovina z nich je oficiálně uznána za invalidy v první a druhé skupině, u 74,5 % se objevila onemocnění kardiovaskulárního systému, včetně hypertenze a mozkové arteriosklerózy, dále u 20,5 % nemoci zažívacího ústrojí, u 4,5 % zhoubné novotvary a nemoci krvetvorby. Dneska už nežije prakticky nikdo, tento experiment si vyžádal svou daň.

Po pádu Sovětského svazu se též někteří západní badatelé začali zajímat o osud lidí v této oblasti. V oblasti Povolží (Totský polygon se nahází poblíž města Busuluk – známého z historie 1. českolovenkého samostatného praporu v SSSR) před druhou světovou válkou byla komunita takzvaných Povolžských Němců, které Stalin následně v rámci své takzvané „národností politiky“ (podobně jako jiné nepohodlné národy – např. Krymské Tatary a další) buďto násilím přesídlil nebo vyhladil (dnes bychom řekli, že se dopustil genocidy). V rámci pátrání po přeživších Povolžských Němcích narazili i na výpovědi svědků, kteří přežili pokus v Totském v roce 1954. Zde je zkrácené svědectví Kathariny Nachtigal, rozené Unger z této oblasti mimo evakuovanu část:

Všechny ženy z naší vsi byly zaměstnány sklizní vodních melounů na poli, náhle byly na moment naše oči oslepeny jasným světlem. Zazněl nejasný třesk a všechny ženy obrátily své pohledy k západu. Zde vyrůstal velký, černý houbovitý oblak, stoupal vysoko k obloze. „Atomová bomba, atomová bomba!“, křičely jedna přes druhou. Silný vítr na pole s melouny přinesl listy papíru, větve, mapy, úlomky. Žasly jsme nad vším tím velkým úkazem, kterého jsme byly nyní očitými svědkyněmi. Potom jsem chtěla sebrat velký dubový list, protože v naší oblasti žádné duby nerostly. „Nech to ležet, nevíme, čím je to znečištěné!“, křikla na mne Helene Schröder. Poslechla jsem její radu. Postupně vysoký sloup zmizel a my jsme začaly opět pracovat“.

Šíření radioaktivního spadu po pokusném jaderném výbuchu na Totském polygonu v roce 1954

Katharina Nachtigal dále uváděla, že z její vesnice (Kuterlja) a okolí postupně zemřelo mnoho lidí na rakovinu, dle jejího názoru na následky jaderné zkoušky, resp. ozáření spadem, který zasáhl celou oblast.

V současnosti po explozi „Tatjanky“ v dané oblasti už nejsou takřka stopy. Radioaktivita poklesla na úroveň pozadí (klesá s časem exponenciálně), na cvičišti zase cvičí vojáci, tentokrát ruské armády, vesnička Machovka, která je nejblíže epicentru zase stojí a vypadá jak před padesáti léty (typická ruská roubená „děrevňja“), příroda znovu obsadila vypálenou pláň a rostou tam stromy. Jen ty desítky tisíc zničených životů nikdo nevrátí. Na rozdíl od obětí v Hirošimě či Nagasaki, nikdo nepořádá shromáždění, nikdo je veřejně nepřipomíná jako výstrahu všem, kdo by snad chtěli někdy v budoucnu tyto zbraně použít.

Před dvaceti léty byl v Totském – v epicentru výbuchu – konečně vybudován malinký památník: sloup se zvony a jakási abstraktní konstrukce označující epicentrum výbuchu. 14. září tyto zvony v širé východoruské stepi zvoní na paměť všech zasažených radioaktivitou na střelnicích v Totsku, Semipalatinsku, Nové Zemi, Kapustin Jaru a Ladoze, na paměť obětí šílených generálů a maršálů, kteří se v době míru rozhodli záměrně vyzkoušet účinky jaderných zbraní na svých vojácích a civilním obyvatelstvu.

Pomník na místě epicentra výbuchu "Tatjanky" v roce 1954

 

Prostý pomník obětem jaderných zkoušek ve východoruské stepi na Totském polygonu poblíž vesnice Machovka.

 

Autor: Petr Karafiát | čtvrtek 1.9.2016 10:20 | karma článku: 30,30 | přečteno: 3635x
  • Další články autora

Petr Karafiát

Komunistická pohádka o skvělých potravinách

Včera se objevila zpráva o tom, jak soudruzi na svých stránkách vynášejí do nebes kvalitu dřívějšího lančmítu a jak je to dnes, oproti době jejich vlády, vše špatné. Proto si dovolím několik poznámek ze života k danému tématu.

17.1.2017 v 9:40 | Karma: 47,27 | Přečteno: 15278x | Diskuse| Politika

Petr Karafiát

O Panence Marii ze Staroměstkého náměstí a české malosti

V poslední době, souvislosti s hrozbou islámského terorismu a migrace, naši představitelé neustále opakují mantru o ochraně evropských hodnot, dědictví a nevím co ještě. Přitom se chovají stejně, jako ti džihádisté.

24.10.2016 v 10:01 | Karma: 30,55 | Přečteno: 1010x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Petr Karafiát

Tragický test jaderné bomby v SSSR v roce 1954 - vlastní zkouška

V předcházejícím příspěvku jsem popsal přípravy na test atomové zbraně v SSSR, který si vyžádal tisíce lidských životů a svou brutalitou vzhledem k vlastním lidem se vymyká jakémukoliv srovnání. Zde je popis vlastního testu.

31.8.2016 v 12:12 | Karma: 30,81 | Přečteno: 4084x | Diskuse| Věda

Petr Karafiát

Tragický test jaderné bomby v SSSR v roce 1954 - příprava

O zkouškách amerických atomových zbraní toho bylo napsáno dost včetně mnoha dezinformací. V roce 1954 proběhl v SSSR v Orenburské oblasti test atomové zbraně, který si následně vyžádal desetitisíce lidských životů

31.8.2016 v 9:05 | Karma: 34,42 | Přečteno: 4221x | Diskuse| Věda

Petr Karafiát

Pražský modrý mor podruhé

Ve svém minulém článku jsem se zabýval otázkou "neřešení" dopravy v Praze a šíření tzv. modrého moru bez toho, aby byla zajištěna adekvátní náhrada za použití osobního automobilu ve městě

12.8.2016 v 12:23 | Karma: 22,92 | Přečteno: 564x | Diskuse| Praha a střední Čechy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

Tlaková níže přinese mírné ochlazení. O víkendu bude oblačno, přijdou i bouřky

2. května 2024  6:54

Přímý přenos Silný vítr a nebezpečí vzniku požáru na vybraných místech v Česku hrozí ještě ve čtvrtek, výstrahy...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů. V Rusku, Číně i na Slovensku

2. května 2024  6:49

Spojené státy americké uvalily nové sankce na stovky osob a právnických subjektů. Souvisejí hlavně...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3432x
Původní profesí inženýr a technik, který se ovšem zajímá i o věci netechnické a rád se o ně podělí s ostatními.

Seznam rubrik