Po hedvábné stezce

Hory neznají třídní rozdíly, protekci, vztek, nenávist, štěstí, lásku zkrátka nic. Jsou čisté, nahé. Proto na ně, tak rád jezdím. Přiblížit se jim aspoň na chvilku a poznat sám sebe. Ne nadarmo se říká, že hory ukáží charakter. 

My ho vyjeli hledat na hedvábnou stezku v Kyrgyzstánu, na místo, kde se po tisíce let potkávali odlišné názory, kultury ale hlavně...Jsou tu pěkné hory!

Praha – Istanbul 

Kluky potkávám v dobrém rozmaru a předcestovní napětí je ve vzduchu cítit. Co zažijeme? Bude vše v pořádku? Máme všechno? Co tam asi bude? Tam za horizontem všedních dní…  Zatím jen plamínky v očích se nám honí na znamení, že se všichni těšíme a jsme na to zvědaví. Jak malí kluci.

V obchodě ještě kupuji lokální alkohol, protože ten se při kontaktu s domorodci vždycky hodí a zakoupenou folií omotáváme krosny, nakládáme je na vozík a pokračujeme odevzdat bagáž.

Istanbul 

Cesta do Istanbulu s Turkish proběhla zcela hladce a já byl, přes své mnohé letecké zkušenosti, překvapen úrovní servisu na palubě. Letiště v Istanbulu je pro mě lehkým šokem. Je to mraveniště ohromných rozměrů. Je to opravdový přístav a střet mnoha kultur, tak jak tomu v Istanbulu vždy bylo. Snad i bude…?

Jsou tu gaty od 1 do 700, co jsem viděl. Těším se tedy, na hledání následného gatu do Biškeku. Zatím však vše probíhá v poklidu, zavazadla by měla jít rovnou do cílové destinaci a my si hledáme vhodné místečko na odpočinek.  

Dejte si pozor v Istanbulu,  zejména na velikost vaší sklenice, když Vás přepadne chuť na jedno orosené. Normální velikost tu pro turisty je 2 litry! To se pak pěkně prodraží!

Po nábrání sil a doplnění tekutin odcházíme na gate 704. Mám obavy, že to bude oříšek, ale nakonec se vše v dobré obrátilo a naši bránu jsme hravě našli. Letadlo má ještě dokonce zpoždění, tak tu zevlujeme. Bude to ještě dlouhá cesta, let trvá 5 hodin. 

Zevlíme na letišti před odletem do Biškeku

Istanbul – Biškek

Měl jsem nejrůznější představy o cestě do Biškeku. Očekával jsem cestování starou dakotou v zavazadlovém prostoru s kozou, třemi slepicemi a jedním kmetem, co se na koberci modlí.

Opak byl ale pravdou. Letadlo není dakota, ani starý tupolev, ale super hyper moderní a zcela nový Boeing od Turkish.

nejmenované aerolinky

Zatím je to pozitivní překvapení. Uvidíme, jaké další překvapení nás na naší cestě ještě čeká.

1. den v KG

 

Další díl příští týden, opět ve čtvrtek!

Autor: Petr Janák | čtvrtek 21.9.2017 8:00 | karma článku: 17,87 | přečteno: 355x
  • Další články autora

Petr Janák

Ne nemocné dítě

3.4.2023 v 20:47 | Karma: 12,60

Petr Janák

Nádech UNESCO ve Lvově

30.11.2018 v 8:00 | Karma: 12,62

Petr Janák

Lvov – hlavní město Haliče

22.11.2018 v 8:00 | Karma: 18,43

Petr Janák

Po hranicích Československa

8.11.2018 v 8:00 | Karma: 13,96

Petr Janák

S býkem v kolotoči

2.11.2018 v 8:00 | Karma: 15,45