Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zápisník zuřivého Sparťana: A zlobrem roku se stává.....jak jinak než Sparta!

Myslím, že jsme si všichni oddechli, že je tahle zvláštní sezóna za námi. Nejdříve Jílek, pak korona, Kotal, třetí místo v lize a vítězství v poháru. S úspěchy se však vrátily i staré "pořádky". Za vše špatné v lize může Sparta! 

Sparta zakončila sezónu derby s mistrovskou Slávií na jejím stadiónu. Budiž nám ku cti, že jsme nejen neprohráli, ale ani neinkasovali. Slušelo by se ovšem říci, že skoro ani netrefili bránu a Slávie nás mačkala jako citrón. Rozhodně máme před sebou ještě spoustu práce. A když si vzpomenu na Tetteha, co dokáže zazdít, tak se už těším na Juliše, nebo Pulkraba. Kdo by to řekl, že?

Slávisté, ačkoli měli to své už jisté, rozhodně nic nevypustili. Šli do toho naplno a hodlali si oslavy užít. A kdo jiný by jim měl poskytnout sladkou třešničku na mistrovském dortu než Sparta? Zaplať kdo chceš, sice jsme jim k radosti nepřispěli (fakt je nutné pochválit Heču), ale ani jim radost nezkazili. Takže jako na place, remíza. Ovšem z té se určitě v Edenu střílet nebude a na Letné budou přemýšlet, jak to do budoucnosti udělat, abychom slávistickou bránu ohrozili vícekrát, než jednou za zápas. Ale nakonec máme bod a to se přece taky může počítat.

Zápas však měl i trochu jiný náboj, než tradiční rivalitu mezi námi a Edenem. Ale začnu trochu zeširoka a vrátím se k finále poháru. Tedy, pro nás radost, pro "Libe" smutek. Ale hlavně pocit křivdy. Jak známo, Frýdek se pominul a šlápl Malínskému na hrudník. Královec to, i přes VAR, ocenil žlutou. Ale všichni se jistě shodneme na tom, že Frýďas měl jít ven. Ostatně shodnul se na tom nakonec i Královec a posypal se popelem. Ovšem verdikt už padnul a nikdo na tom nic nezměnil. Od té doby byly karty jasně rozdány. Královec ovlivnil zápas ve prospěch Sparty a Liberec byl nenápadně stylizován do role těch čestných, kterým bylo z vyšší moci ublíženo. Z jaké vyšší moci jsme se pak dozvěděli v médiích. Jak pan Mádl ze Seznamu.cz, stejně tak jeho kolega Bosák i pan Procházka z efotbal.cz ve svých komentářích mezi řádky vyvolávali dojem, že vítězství Sparty v poháru bylo "zařízeno" s pomocí rozhodčího Královce. Tedy když to vezmu polopatisticky, nebýt jeho kardinální chyby, zvítězil by zřejmě Liberec. V komnetářích se mluvilo i o výhodě, kterou Sparta nevyloučením Frýdka dostala. Nechci s nikým polemizovat na téma "výhody", ale dle mého skromného názoru (a pozor, teď si hraji se slovíčky), by naopak jeho vyloučením dostal výhodu Liberec. Ačkoli oprávněnou. Takhle zůstaly síly na place vyrovnány a každé z mužstev mělo tak i nadále 50% šanci na zisk poháru. Sice to možná trochu zavání demagogií, ale je to určitý úhel pohledu. Liberec pohár nezískal, protože Sparta dala o gól více. A když už jsme u těch "výhod". Neměl náhodou Liberec výhodu domácího hřiště? Ve finále poháru? V jiným zemích věc nevídaná. Tak asi tak.

Vrátim-li se ještě ke komentářům novinářů po finále poháru, musím znovu zmínit pana Procházku. Ten šel ve svých úvahách o "vyšší moci" úplně nejdále. Podle jeho zdrojů by měl Královec už brzy dostat teplé místečko mezinárodního sekretáře právě na Letné a tím by se mohlo vysvětlit nevyloučení Frýdka. A tím se tedy dostávám konečně k meritu věci (tedy k tomu, kde je zakopán zdechlý pes). Jak se začalo (konečně) Spartě dařit, úměrně s tím začala opět stoupat averze vůči ní (nechci psát přímo nenávist). Dokud byla jen k "smíchu", měli s ní novináři, fanoušci i trenéři ostatních klubů spíše soucit. To se pomalu obrátilo s tím, jak začala stoupat tabulkou. Vše vyvrcholilo právě finálem poháru a chybou Královce. Hned poté se v médiích a na sociálních sítích rozlila vlna minimálně nepřejícnosti (pokud ne něčeho horšího). Zlobr českého fotbalu byl (opět) nalezen.

K této atmosféře (řečeno slovy zaujatého fanouška antisparťanské) se přidali i další. Vůbec nepřekvapí, že i hráči z druhého břehu Vltavy (chcete-li jinak, tak z Edenu). Vyjádření Coufala  před zápasem s Libercem (tedy už po finále), cituji: "...všichni víme, co se Liberci stalo...." navozuje pocit jakéhosi pomstychtivého účastenství nad do nebe volající křivdou, že Liberec nemá pohár. A Stanciovo "smrt Spartě"? Má snad někdo pocit, že je to proto, že Nico nerozumí česky? Nebo proto, že na Spartě dostával nemalý a pravidelný plat? 

Ale rýpání ze strany Slávistů je tak nějak očekávané. Ostatně, my jim také nic "nedarujeme" (viz veskrze trapný pokřik Jude Slávie) a spolu nikdy asi na sushi chodit nebudeme, ale úspěch Sparty (no jo, pohár je úspěch) těžce nesou i její bývalí zaměstnanci a přidávají se na stranu tábora dštícího na ni síru. Například zhrzený a neúspěšný trenér Jílek se nechal slyšet, že ve hře Sparty nevidí žádný progres. Kdo viděl Spartu pod ním a teď pod Kotalem, musí nabýt dojmu, že se Václav z Olomouce musel přinejmenším zbláznit. A nebo uvěřil konspiračním teoriím pánů novinářů, že Sparta dosáhne úspěchu jen a pouze za pomoci intrik. 

A takhle to vidím já. Mějte hezký týden a zůstaňte zdraví jak na duši, tak na těle. 

Autor: Petr Horký | pondělí 13.7.2020 12:36 | karma článku: 18,50 | přečteno: 462x
  • Další články autora

Petr Horký

Radnice v Německu chce vystěhovat nájemníky, aby měla ubytování pro uprchlíky!

Radnice v jihoněmeckém Lörrachu vypověděla smlouvy nájemníkům městských bytů kvůli ubytování ukrajinských uprchlíků. Počínání představitelů města vzbudilo velkou nevoli a mediální humbuk. Město si však i přesto stojí na svém.

24.2.2023 v 12:09 | Karma: 16,65 | Přečteno: 324x | Diskuse

Petr Horký

Úsměvy bezzubých mužů

Začal se viklat. Kdo? No zub přece. To jeho viklání mi hrůzu nahání. Co bude se mnou, co bude s ním?Zmizí navěky? Po těch desítkách společných let? Nikdy s ním nebylo trápení a teď tohle! A jak s tím mám žít já?

25.3.2022 v 19:23 | Karma: 15,81 | Přečteno: 500x | Diskuse| Společnost

Petr Horký

Udělejme tečku! Ale za čím? Za blbostí....za svobodou?

Čísla nám rostou. Dánsko opět zavedlo již zrušená opatření, Holandsko vyhlásilo částečný lockdown, Rakousko je zemí jen pro očkované a uzdravené. Znovu se vyhlašují rizikové země a posílá se do karantény. Vítejte, podzim 2021.

14.11.2021 v 23:30 | Karma: 32,05 | Přečteno: 905x | Diskuse| Společnost

Petr Horký

Děvčata sorry, jsem prasák, ale léčím se!

Jiří Hošek, zástupce šéfredaktora Seznam zprávy, novinář, spisovatel, reportér, komentátor, inteligent a prasák, úpěnlivě hledající pomoc a pochopení.

19.10.2021 v 20:00 | Karma: 39,19 | Přečteno: 7452x | Diskuse| Společnost

Petr Horký

Pohledem zuřivého Sparťana: Boj nesmiřitelných. A nastává doba sparťanská?

Nedělní derby pražských "S" ukončilo jednu sérii a přerušilo jednu tradici. Vrbův vítězný svetr konečně po dlouhých pěti a půl letech porazil Slávii a na pár okamžiků tak zahanbil Trpišovského 54x neporaženou bejsbólku.

6.10.2021 v 11:53 | Karma: 13,78 | Přečteno: 379x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Proč mají Japonsko a Indie problémy? Protože jsou xenofobní, kázal Biden

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ státy, které nevítají...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 131
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 856x
Vypsat se ze všeho. Posadit se, popřemýšlet, zformulovat a psát,psát,psát!

Seznam rubrik