Dvojí socialistický metr

Francouzské úřady zakázali veškeré demonstrace v Calais, které by mohly vést k narušování veřejného pořádku. Je to reakce na chystanou sobotní demostraci hnutí Pegida.

Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve prohlásil: ,,Tento zákaz demonstrací se týká všech skupin, které vyzývají k napětí, rozdělování a násilí. Zákaz platí tak dlouho, dokud bude trvat současná atmosféra.'' Tedy opatření ve smyslu: veřejný pořádek si rozvracet nedáme!

Opatření jistě chvályhodné, francouzské úřady a vláda ukázaly, jak moc jim na srdci leží blaho občanů. Po tom všem, co Francii v minulém roce postihlo, ukázala  vláda svůj rozhodný postoj. Jenže postoj vlastně k čemu?

Vláda ve Francii prochází nelehkým obdobím, terorismus, imigrace a k tomu všemu klesající preference u moci jsoucích socialistů, kteří dostali na zadek při všech volbách, které se v poslední době ve Francii konaly. Socialistům ve Francii zvoní takříkajíc umíráček, a tak se snaží tvářit rozhodně, aby to vypadalo, že situaci mají pevně v rukou. Činí tak vpravdě způsobem, který my dobře známe z doby nedávno minulé: represí a zákazy. Stejně tak činila vláda jedné strany u nás, měl-li někdo jiný názor, než byl ten oficiální, rozuměj povolený. Jiné názory se nepřipouštěli, či byli správně moderovány. To je vcelku typické pro strany tohoto ražení, ať už mají v názvu komunistická, či socialistická.

A přitom právě v Calais může socialistická vláda prezidenta Hollanda ukázat, jak moc pevně má situaci v rukou. Kousek za městem ústí Eurotunel, jehož okolí v současnosti připomíná spíše válečnou zónu, kde tisíce nelegálních imigrantů, ve snaze dostat se na druhou stranu kanálu La Manche, porušují dnes a denně  francouzské zákony, ohrožují životy nejen řidičů kamionů, bojují s policií a svévolně ničí cizí majetek. Dokonce zcela nelegálně vyrostl u terminálu jakýsi utečenecký tábor, kde, opět zcela nelegálně, přežívá tisíce lidí. Dochází zde zcela k flagrantnímu porušování zákonů a přesto tento stav trvá již několik let bez toho, aby vláda jakkoli zasáhla. 

Přesto v jiných případech dokáže reagovat rychle a s odpovídající vahou si vynutit dodržování zákona, viz právě v úvodu článku zmíněný zákaz demonstrace. Není v tom však sama, podobně se zachovala vláda v sousedním Německu, kde při, dnes již legendárních, útocích o silvestrovské noci nedokázala policie ochránit občany před řáděním kriminálních živlů, rozuměj některých imigrantů, ovšem při následují demonstraci, shodou okolností také pořádané Pegidou, již zasáhla adekvátně i s pomocí vodních děl.

Spíše než na neschopnost situaci v Calais vyřešit, to vypadá na dvojí metr, který se používá, jak se hodí. Což je v současné EU zcela běžně zaužívanou normou. Bohužel.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Horký | sobota 6.2.2016 10:57 | karma článku: 32,99 | přečteno: 842x