Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč metro D nepovede na Žižkov?

Hlavní město stále ještě nezačalo stavět metro D. Hnutí Praha Sobě nicméně ukázalo plán na pátou linku podzemní dráhy. Zpráva vyvolala zájem, ale bohužel na bližší pohled vypadá, že je ušitá až příliš horkou jehlou.

 

Nová linka metra nese pracovní označení podle písmene O, protože na rozdíl od stávajících má být okružní. Ačkoliv se nejedná o originální myšlenku, podobná trasa byla v plánech města už v osmdesátých letech, zpráva vyvolala odezvu veřejnosti.

A co Čakovice, Řepy, Modřany?

Když se na mapku, kterou hnutí Praha Sobě v polovině února zveřejnilo, podíváme pečlivě, snadno odhalíme, že zcela ignoruje dosavadní zveřejněné plány. Linky A, B i C zůstávají v dnešní podobě. Kolikrát se jen mluvilo o tom, že metro B bude na západní straně prodlouženo o jednu stanici (Depo Zličín), kde se vybuduje terminál pro příměstskou dopravu? Nepsalo se snad už několikrát o různých variantách prodloužení „áčka“ ze stanice Nemocnice Motol do sídliště Řepy? A co protažení „céčka“ v různých variantách do Čakovic? Nebo zvažovaná větev „déčka“ do Modřan? Nic z toho na mapě kupodivu není.

Ale zpozornět by měli hlavně obyvatelé Žižkova. Dlouholetý spor o to, zda metro D vyrazí ze stanice Hlavní nádraží severovýchodním směrem na Biskupcovu, nebo do centra města, pravděpodobně do stanice Náměstí Republiky, vyřešilo Praha Sobě jednoduše. Vzhledem k tomu, že jejich představitelé potřebovali nakreslit okruh, „déčko“ na Žižkově se jim evidentně nehodilo. Jak prosté.

Ještě jsou tu přece tramvaje

Pražská MHD samozřejmě není jenom metro. Její důležitou součástí jsou – kromě autobusů – i tramvajové tratě. A v příštích letech snad dojde i na skutečný systém městské železnice. Jenže z prezentované mapy s metrem O nepoznáte, kde si Praha Sobě nové tramvajové tratě představuje. Pražské hnutí STAN, které na radnici rovněž v současnosti vládne, se už dalo slyšet, že na „óčko“ peníze nebudou a že hlavní město by se mělo soustředit na budování levnějších tramvajových tratí. Vzhledem k finanční náročnosti projektu je totiž legitimní otázka, zda má smysl do stejné oblasti plánovat a stavět obojí. Možná ano, možná ne.

Ať už ale bude odpověď na položenou otázku jakákoliv, při pohledu na mapu mě například napadlo, zda chce Praha Sobě stavět tramvajovou trať v Jeremenkově ulici v Podolí, když navrhla propojit Dvorce a Olbrachtovu metrem. Stejně tak bych se mohl ptát, zda nadále počítá s novou tramvajovou tratí z Budějovické do Michle, když stejná místa propojí budoucí trasa O. A když zůstaneme v jižní části zamýšlené okružní linky metra, můžeme si všimnout, že Podolí a Zlíchov propojí v relativně blízké budoucnosti nový most přes Vltavu, na kterém se s tramvajemi rovněž počítá.

MHD podle developerů?

Chápu, že Praha Sobě může všechny předchozí námitky snadno shodit ze stolu s tím, že konkrétní trasování a umístění stanic teprve projedná patřičná komise a další odborné, resp. poradní orgány. V tom případě ale varuje současný stav rozpracovaných projektů. Navzdory neustálému tvrzení o „tramvajovém boomu“, kterým Praha Sobě bombarduje veřejnost na sociálních sítích, totiž hlavní město v tomto funkčním období rozšířilo kolejovou síť prakticky jen o dvousetmetrový, byť důležitý úsek v ulici Na Pankráci se dvěma novými zastávkami. Maximálně se dá mluvit o nastavení nového trendu, ale opravdový boom, jaký Praha zažila zejména ve 20. letech 20. století, skutečně neprožíváme.

Aktuálně se staví pouze trať z Barrandova do Holyně – tedy uprostřed pole a do čtvrti, kde dnes bydlí asi jen pět set lidí. Vedení města ovšem tvrdí, že tam vznikne velká bytová výstavba. Nechme teď stranou otázku, kdo si dnes kupuje byty v novostavbách. Neměly by se ale nové tramvajové tratě stavět primárně tam, kde je hustá koncentrace obyvatel už dnes, a ne v prospektech developerských společností? (Snad se aspoň letos začne kopat z Modřan do Libuše, což už je projekt starý skoro jako tato republika, vlastně starší.) Na samostatnou diskusi vydají plánované stanice metra D. Opravdu jsou všechny v místech, kde to potřebují obyvatelé Prahy, a ne primárně developeři? Jistě, s tím dnes už skoro nic nenaděláme. Ale u budoucího metra O – pokud vůbec vznikne – by se nové stanice měly zakreslovat do plánů podle veřejného, a ne soukromého zájmu!

Co bude za padesát let

Navzdory lajdácké přípravě si ale hnutí Praha Sobě kromě kritiky zaslouží i poděkování. Konečně se začalo více mluvit o nové infrastruktuře pro MHD, i když v perspektivě „za padesát let“. Zatím v oblasti dopravy spíše dominovalo téma nových silnic, dálnic, okruhů. (Dejte autům beton a místo na parkování.) Ovšem že to je taky důležité, ale Praha a její veřejný prostor patří v prvé řadě lidem. A právě pro ně má samospráva budovat dopravní infrastrukturu. Ovšem odborná i veřejná debata se nevede způsobem, že do mapy nekreslíme barevnou čáru. Pražské metro si opravdu nezaslouží, aby bylo znásilněno ve volební kampani.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Horálek | neděle 13.3.2022 14:23 | karma článku: 9,81 | přečteno: 204x
  • Další články autora

Petr Horálek

Společný nepřítel sbližuje Evropu

Tak dlouho jsme hledali společné evropské hodnoty, až nám je vnutili zvenčí. Strach z Ruska může paradoxně přispět k překonání averzí a další vlně spolupráce mezi členskými státy EU. Ale bude to něco stát.

1.3.2022 v 6:38 | Karma: 26,86 | Přečteno: 1588x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Atentát z davu je noční můra ochranky, líčí experti. Bývalý šéf mluví o chybách

15. května 2024  18:45,  aktualizováno  19:34

Střelbě na slovenského premiéra Roberta Fica nešlo zabránit. Odehrála se podle stejného scénáře...

Útok na Fica odsoudili Pavel, Biden či von der Leyenová. Bůh mu žehnej, popřál Orbán

15. května 2024  15:33,  aktualizováno  19:31

Prezident Petr Pavel odsoudil útok na slovenského premiéra Roberta Fica. Předsedkyně Evropské...

Robo, pojď sem, řekl útočník Ficovi. Syn nechápe, proč to otec udělal

15. května 2024  19:25

Útočník na slovenského premiéra Roberta Fica si k sobě politika nejdřív zavolal, než pětkrát...

Básník, sekuriťák, sympatizant opozice. Kdo je podezřelý z útoku na Fica

15. května 2024  17:45,  aktualizováno  19:05

Navrhl jsem smrti, abychom si potykali, a ona... se rozplakala. Tak začíná jedna z básní 71letého...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 2
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 894x
Autor vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze, Fakultu mezinárodních vztahů. Od února 2007 do října 2018 vykonával funkci zastupitele Městské části Praha 4, v letech 2014-15 také jako radní. Pracoval v oblasti mezinárodních vztahů, jako novinář a v PR komunikaci. Od června 2021 je místopředsedou pražské ČSSD.

Seznam rubrik