Občas vtipný, vždy smutný

Tenhle večer už tu byl. Nesnesitelná opakující se posloupnost událostí, konverzací a obrazů, které končí vždy stejně.

 Stojím se spolubydlícím – angličanem – na Pražské Náplavce a pozurujeme velkolepou světelnou show – reklamu na Sazku – na kterou se přišlo podívat asi třicet pět milionů lidí. Určitě jste tam byli taky. Stojím tu, jeden z Vás, a napadá mě stejná věc. To jediné, co mi brání otočit se a jít domů, je ucházející pivo a koncentrace krásných dívek všude okolo. Ach bože, nesnášim davy. A teď jsem jeho součástí. Donutili mne přijít se podívat na reklamu.

 

Potkávám v lese spoluobčanů moji nynejší známost. Známost píšu záměrně; známe se, vídáme se, nespíme spolu, záleží mi na ni - a to je přesně ten problém. Holky, na kterých mi záleží, zůstanou vždy za Berlínskou zdí kamarádství. Zůstává zoufalá repetice intimností netrvající déle než jednu noc. Už je mi z toho zle. Jako jíst měsíc v kuse kaviár.

 

Je s jejími přáteli. Prohodíme pár slov a pak ji posílám pryč; „Tak utíkej, uvidíme se jindy“, řekl jsem ji. Záleží mi na ni a nechci ji zdržovat od přátel, s kterými přišla, namísto abych s ní strávil večer. Radši budu zase balit nějakou blbku, který po dnešní noci nebudu mít ani nutkání odepsat na zamilovanou zprávu. Nestarejte se o holku a ona se do Vás zamiluje. Aspoň si to teda myslí. Bude Vám psát, klidně desítky zpráv, jen jí nesmíte odepsat. Není to láska, je to jen uražený ego, ale to ji dojde až později. Nikdy by Vás nechtěla, ale teď jste ji provedl něco, s čím se nechce smířit, a tak si kreslí vzdušné zámky.

 

Poslal jsem ji za přáteli a zítra si zas budu říkat, jestli mi napíše a čekat, jestli nezruší naší večerní schůzku. Jako už tolikrát. Je jediná na které mi záleží a jediná, kterou nemůžu mít. Jsem jako ty holky, kterým neodepisuju. Bože. Přemisťuji se s kamarádem do oblíbené vinárny u Náplavky – přímo pod naším bytem. Ženy ve vinárně jsou tak nějak liberálnější. A všichni jsme sem přece přišli z toho samého důvodu, jinak bychom byli doma, u televize, s naší celoživotní láskou. Kdo by se dobrovolně opíjel a vedl pořád dokola ty samé konverzace s lidmi, které vůbec nezná?

 

Je mi zle ze sebe samotného. Vytipuji si čtyři dívky, které se dají povýšit na status Můzy. Můj doprovod – angličan - je nejjednoduší způsob, jak navázat konverzaci. Umí trochu česky – dost na to, aby se domluvil, ale pořád dostatečně málo, aby to znělo roztomile. On začne a já se tak nějak přidám. Jsem nesmělý člověk, víno pomáhá. Je to smutné. Stále ty stejné otázky – pokolikáté už? Co dělám? Sbírám hvězdy na měsíci, hloupá (protože za pravdu se stydím). Co znamená to tetování? A není na takhle osobní otázku trochu brzo?Zrovna jsi mi řekla, že se jmenuješ Klára – nebudu ti hned vyprávět, že mi je ze všeho zle a nejradši bych se utopil v moři, což je přesně co ta velká kotva znamená. Nebo taky neznamená. Záleží kdo se zeptá. Nejhorší je, že mají zájem. Ach ne, už zase. Už to nevydržím, odcházím na bar, třeba to další víno zlepší.

 

U stolu sedí dvě překrásné blondýny (blonde ambition jak je pojmenoval Sean). Jsem nesmělý člověk. Kupuji talíř sýrů a přistupuji k nim. Jedna se mi okouká dříve než k nim dojdu. Na druhé by mi mohlo záležet, říkám si. Děkuji jim, že přišly, nechávám talíř se sýry a sděluji, že jsem silný kuřák (nejsem, ale viděl jsem dříve jak venku vášnivě kouří) a tudíž si s nimi později rád dám venku cigaretu. Včas odcházím (protože to je podceňovaná lidská vlastnost).

 

Vrácím se ven. Můj odchod pouze prohloubil zájem dívek předchozích, ach ne, začínají být dotěrné. Terezo, kde jsi? Už ani nic nepředstírám. Jedna z nich odjíždí – rozumná to žena – ale druhá prý zůstane s námi.

 

Děkuji bohu (dnes večer v tebe věřím), když mne osloví starší žena od vedlejšího hloučku. Nad vínem se příjemně konverzuje a beru to jako odpočinek. Lucie upíjí z noci, víná přibývá, lidí ubývá. Konečně změna tématu. Zajímám se o její děti – otcovství mě fascinuje, ale je to ten děsivý typ fascinace.

 

Stojím před vinárnou na mokré dlažbě. Přicházejí blonde ambition a nabízejí mi cigaretu. „Kdo ví, třeba by mi na ní mohlo záležet“, říkám si.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Holoubek | pátek 10.10.2014 10:45 | karma článku: 11,82 | přečteno: 1316x
  • Další články autora

Petr Holoubek

Jak se (ne)nechat pojistit u T-Mobile

Tento "článek" vznikl hlavně jako výsledek rozhořčení nad jednání korporace s jednotlivcem. Nehledejte v něm žádné literární kvality.

26.5.2016 v 14:17 | Karma: 29,21 | Přečteno: 3191x | Diskuse| Společnost

Petr Holoubek

500 slov - Přeludy

"A pak jsem pět let nenapsal vůbec nic." řekl Jiří Hlásek, známý jako Krchovský, na jednom z jeho autorských čtení.

16.5.2016 v 14:05 | Karma: 11,84 | Přečteno: 433x | Diskuse| Poezie a próza

Petr Holoubek

Kafíčka a dorty

Zabředl jsem. Nevím, jestli je to dobře nebo špatně, ale můj život dostal řád a pravidla. Pohybuju se nikoliv z kontinentu na kontinent ale z periferie do centra a zase zpátky, pevně podle pracovní doby.

7.1.2016 v 15:50 | Karma: 11,83 | Přečteno: 409x | Diskuse| Ostatní

Petr Holoubek

500 slov - Ztracený ráj

K většině kostelů v podhůří, odkud pocházím, vedou schody. Staré, kamenné schody, široké a ne moc vysoké, aby po nich nebylo těžké vystoupat – k bohu.

3.1.2016 v 12:42 | Karma: 10,03 | Přečteno: 350x | Diskuse| Poezie a próza

Petr Holoubek

Bůh není

S touhle jednoduchou myšlenkou trávím páteční večer. Je asi deset hodin, před dvěma hodinami jsem přivezl dědu z hospody a zbytek rodiny si ještě užívá života. I za mě.

7.12.2015 v 12:33 | Karma: 11,51 | Přečteno: 664x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 974x
Jsem nikdo. Stejně jako vy.Pokud chcete dostávat upozornění na nové články, přidejte si moji stránku na Váš facebook.
https://www.facebook.com/500slov

Seznam rubrik