Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Peklo s češtinou, o nápravu se musíme postarat sami

Nedávno se mě můj osmiletý syn zeptal, proč se na začátku slov píše nad u čárka,  a uprostřed a na konci kroužek.  Nic mě nenapadlo tak jsem odpověděl, že to tak prostě je a basta.

 Nevinnost dětských dotazů je někdy hrozná, ale dokáže objevit mnoho nesmyslů ve světě dospělých.   Jsou to nesmysly, které nám otravují a komplikují život, ale nějak jsme si zvykli.

Ale proč vlastně se tam ten kroužek píše? Vždyť foneticky ú/ů zní úplně stejně.   V úterý zní dlouhé ú úplně stejně jako ve slově kůň.  Slyšíte nějaký rozdíl?  Tak proč se to píše jinak?

Pátral jsem na netu a vypadlo na mě něco velmi historického.

V 15. a na začátku 16. století se psalo -uo- (Buoh, kuoň, tj. dnešní Bůh, kůň), A to –o- ze  slabiky –uo- se zmenšilo a dostalo nad nad u.  Tím vzniklo ů.

Trochu jsem zapřemýšlel a uvědomil si, že ne ve všech slovech se uprostřed píše ů.  Tak jsem začal pátrat a opět se mi potvrdilo, že u nás je vše mnohem složitější a komplikovanější, než by mohlo být.  Česká povaha má asi tendenci jednoduché věci komplikovat.

Zpátky k ú/ů. U složených slov např. trojúhelník se píše ú. Podobně je to i ve slově zúčastnit. Ů se také píše pouze v slovech českého původu, kůra stromu, ale léčebná kúra. Zní to úplně stejně, jen se to jinak píše. Tím se vylučují jakékoliv fonetické důvody k zavedení ů. Stejné je to i ve slově túra.   

Když to shrnu, jsou celé generace Čechů a zájemců o výuku češtiny terorizováni čárkami a kroužky nad u.  A to pouze z historických důvodů.

O češtinu pečuje Ústav pro jazyk český AV ČR.  Proč nezjednodušuje pravopis, do uživatelsky příjemné podoby, není známo.

Moje rada pro pány profesory z Ústavu pro jazyk český: teď je ta šance se proslavit a zároveň udělat něco užitečného. Profesor, který odstraní ů z české abecedy, po sobě zanechá pomník a zapíše se do historie. Národ ho bude velebit, školní dítka milovat. Také je to skvělý epitaf na náhrobní kámen. Tento muž odstranil z abecedy ů.

Ale my zatím trpíme. Během školní docházky drtíme pravopis,  ale češtinu vůbec neumíme používat.  Lidem a školákům (i maturantům) chybí schopnost česky se vyjádřit na dané téma. A to jak v ústní, tak v písemné formě. Pravopisné chyby nepočítám. Rétorické schopnosti žáků, i na gymnáziích, jsou velmi žalostné.

V současné době se děti ve škole učí jeden až dva cizí jazyky, to jsou dvě gramatiky a pravopisy navíc.  Je vůbec s podivem, že jsou žáci schopní to zvládat. Mnoho jich to však nezvládá.

Takže se přimlouvám za zjednodušení pravidel českého pravopisu. Dvacáté první století je ve znamení komunikace. A je celkem smutné, že se Češi ve své mateřštině neumí vyjadřovat ani neovládají její pravopis. Hodiny drilu výuky gramatiky (a že jich není málo) by se mohly věnovat praktickému používání češtiny a rétorice. I ta do češtiny patří, ale je velmi zanedbávána.

Nedávno jsem psal dvoje odborná skripta a byl jsem velmi vděčný, že ve Wordu existuje kontrola pravopisu. Ale ani ta není schopná pokrýt všechny záludnosti češtiny. Třeba na shodu podmětu s přísudkem je i počítač krátký. Nevím, jestli je chyba na straně programátorů, nebo je to složitostí našeho pravopisu. A pak, že počítače zvládnou vše.

Osobně pro zjednodušení českého pravopisu a odstranění největších nesmyslů typu ů. Jelikož nejsem jazykově a češtinářsky vzdělán, nechám debatu o zjednodušení českého pravopisu na odbornicích.  Ale je v našem zájmu, na ně tlačit, aby to udělali co nejdřív.  

 

P. S.: Zrušením ů by se uvolnila jedna klávesa na PC klávesnici, třeba ve prospěch zavináče (@) a také by odpadly problémy s psaním velkého Ů, na které klávesa nezbyla.

Autor: Petr Hess | čtvrtek 8.9.2016 10:57 | karma článku: 20,73 | přečteno: 1085x
  • Další články autora

Petr Hess

Politická korektnost, co to vlastně je?

Tento pojem se používá velmi často. Zdá se mi, že každý v tom vidí něco jiného. Mnozí považují politickou korektnost za útok na svobodu projevu a myšlení. Jako novou totalitu, kdy není dovoleno říkat pravdu.

20.1.2017 v 12:37 | Karma: 25,24 | Přečteno: 2818x | Diskuse| Politika

Petr Hess

Proč vláda brání ženám na mateřské pracovat?

Před volbami vláda rozdává peníze daňových poplatníků napravo nalevo, ale snížit minimální limit na zdravotní pojištění nechce. Prý by to mělo negativní vliv na státní finance. Asi to není u voličů sexy, i když to se sexem souvisí

11.1.2017 v 12:24 | Karma: 33,35 | Přečteno: 2931x | Diskuse| Politika

Petr Hess

Podivné nápady ministra vnitra Chovance.

Ve sdělovacích prostředcích se objevila zpráva o návrhu MV na změnu ústavního zákona. Ten dává možnost občanům ČR legálně se podílet na zajišťování vnitřního pořádku a bezpečnosti a ochraně územní celistvosti,

3.1.2017 v 12:53 | Karma: 38,51 | Přečteno: 6974x | Diskuse| Politika

Petr Hess

Jak se žije a umírá pacientům s ALS II.

Ano i v jednadvacátém století jsou choroby, které medicína neumí léčit a je zcela bezmocná. A pacienti na ně umírají. Je to velmi nepochopitelné pro běžného obyvatele vyspělých zemí. ALS mezi tyto choroby patří.

20.12.2016 v 9:31 | Karma: 21,89 | Přečteno: 1408x | Diskuse| Politika

Petr Hess

Jak se žije a umírá pacientům s ALS I.

Ano i v jednadvacátém století jsou choroby, které medicína neumí léčit a je zcela bezmocná. A pacienti na ně umírají. Je to velmi nepochopitelné pro běžného zdravého obyvatele vyspělých zemí. ALS mezi tyto choroby patří.

19.12.2016 v 9:30 | Karma: 36,46 | Přečteno: 4767x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2569x
Jsem vystudovaný chemik, pozdeji pracovník ve farmacii a konečně ve finále učitel na SŠ. Momentálně jsem ochrnutý kriplík s ALS. Mým cílem je klást otázky a snažit se najít odpovědi na složitosti dnešního světa, ve kterém už moc nepřemýšlíme. Jestli Vás můj blog přiměje k zamyšlení, budu radši, než být blogerem roku.

Seznam rubrik