Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co vlastně chtějí sluníčkáři.

Sluníčkáři, dobroserové, pravdoláskaři, havloidé, příslušníci kavárny, to jsou osoby vnímané velmi negativně nejen prostým lidem. Co vlastně tito lidé chtějí a v co věří? Jelikož se považuji za sluníčkáře pokusím se odpovědět.
  1. Sluníčkáři nejsou přívrženci islámu, dokonce většina z nich ani nevlastní korán.  Na rozdíl od některých konvičkovců a samotného Konvičky.  Sluníčkáři nechtějí u nás zavést právo šarí’a, ani chodit zahaleni v burkách a koupat se v burkinách. Toto si opravdu jejich odpůrci o sluníčkářích myslí.  Proto za všechny sluníčka, dobrosery a kavárníky říkám: nechceme se přizpůsobovat islámu ani nejsme muslimové.
  2. Sluníčkáři nejsou ve většině naivní. Analytické myšlení nám nechybí a touha pomáhat u většiny z nás není dána psychologickou poruchou. Je to humanismus a obyčejná nesobeckost pomoci lidem, kteří jsou v nouzi. I o tom je křesťanství a nejenom papež nám to názorně ukazuje.
  3. Také ne všichni sluníčkáři a vítači jsou levičáci. Postoj levicových stran a komunistů k migraci je veskrze negativní, přesně podle přání jejich voličů.
  4. Sluníčkáři chtějí svobodu pro každého. V naší ústavě je zakotvena náboženská svoboda a nelze říci, že to pro islám (druhé nejrozšířenější náboženství na světě) neplatí. Buď svoboda je, nebo není. Co bychom dělali s desetitisíci našich spoluobčanů, kteří jsou muslimové? Násilím bychom je pokřtili nebo je vyhnali? To se dělalo v sedmnáctém století za náboženských válek (vyhnání protestantů z Čech). A jak bychom řešili volný pohyb osob v EU. To bychom zavedli kontroly na hranicích a zjišťovali kdo je muslim podle modlitebního koberečku v jeho zavazadle?
  5. Moje svoboda končí tam, kde začíná svoboda druhého a naopak. Jsme sekulární stát a do toho, ke komu se doma naši občané modlí, nám ostatním nic není. Ale neznamená to, že nám bude někdo nutit hodnoty, které budou omezovat náš způsob života.
  6. Je nám jedno jak, kdo chodí oblékaný, když neporušuje zákon. Asi nebudeme chtít po jeptiškách, aby odložili svoje závoje, tak proč to chceme po muslimkách.  To by byla nerovnost před zákonem a to si nikdo z nás nepřeje.
  7.  Odsuzujeme jakýkoliv terorismus.  Zabíjení nevinných lidí je pro nás nepřijatelné.
  8. Chceme striktní dodržování zákonů a nezvýhodňování některých skupin obyvatel.
  9. Pomáhat potřebným. Migranti jsou nuceni opustit svůj domov kvůli občanské válce, náboženské nesvobodě, suchu, hladomoru, nebo chudobě. My bohatí Evropané jim můžeme pomoci. Nemůžeme je bezmezně živit, musí pracovat a živit sami sebe a své rodiny.   Humanismus a jeho ideály nejsou o ponechání trpících svému osudu. Je to o pomoci. Samozřejmě nemůžeme pomoci všem 5,5 miliardám lidí, kteří neměli tolik štěstí jako my a žijí mnohem chuději než my. Víme, že Evropa není nafukovací a má svých problémů dost.
  10. Chceme právní a bezpečný stát. Náš právní řád musí platit pro všechny.
  11.  Chceme prezidenta, za kterého se nebudeme stydět.  Prezidenta, který bude morální autoritou a který bude respektovat zákon. Prezidenta co nebude pro smích celému světu. Jsme nároční volici. Nám nestačí pár laciných bonmotů a hulvátské chování na veřejnosti.  Také o spolupracovnících prezidenta máme jiné představy a netýká se to jenom bezpečnostních prověrek.  
  12. Fandíme EU. Evropa nemůže obstát v globalizovaném světě, bez nějaké formy sjednocení.  Současná podoba EU nás také rozčiluje. Administrativa a hypertrofovaný úřední šiml a zvláště pomalost rozhodování v EU je nedostatečná k měnící se situaci ve světě. Málo kdo z nás si myslí, že EU je nedemokratická. Kritikům EU bych rád vzkázal, něco si o EU zjistěte. Co je třeba evropská rada a kdo v ní „nedemokraticky“ zasedá.

Migrace za lepším je základní lidskou vlastností. I v našich národních pověstech jeden ekonomický migrant hraje roli zakladatele našeho národa. Podle této pověsti Praotec Čech přišel do krajiny mlékem a strdím oplývající (nikdy jsem se nedověděl, co je to strdí) a řekl lidu svému, zde se usadíme. Migraci má lidstvo v krvi, vždyť jsme obsadili všechny obyvatelné kontinenty.

Často se ptám proč se hlasy odmítající migraci tak masivně ozývají z postkomunistických zemí. Kromě Maďarů a východních Němců s migrací nemáme žádné zkušenosti a migranti v těchto zemích nejsou. Proč je to tak můžeme jen spekulovat. Je to kvůli komunistickým diktaturám v minulých čtyřiceti letech? Určitou roli má asi heslo známé z komunismu: Nehas, co tě nepálí. Nebo izolace a nemožnost cestování a poznávání jiných kultur za bolševika.  Popřípadě ztráta křesťanských ideálů. Strach z neznámého a pocit ohrožení z vnějšku do nás bolševici také hustili (soudruzi alespoň zde se dílko zdařilo). Těžko říct. Ale nepřítomnost uprchlíků a velmi negativní vztah k nim je v postkomunistických zemích velmi podivný. V západní Evropě nenajdeme podobnou zemi, tam mají s migranty soucit. Ale paradoxně nesnášejí migranty od nás.

Závěrem se chci omluvit všem havloidům, sluníčkářům, kavárně a ostatním dobroserům, že jsem samozvaně mluvil za ně. Dále jsem se dopustil hrubého zjednodušování našich názorů. Spektrum názorů je velmi široké a nejsme unifikovaná jednolitá masa spojená nenávistí k imaginárním přistěhovalcům.

Autor: Petr Hess | úterý 27.9.2016 10:48 | karma článku: 40,83 | přečteno: 11709x
  • Další články autora

Petr Hess

Politická korektnost, co to vlastně je?

Tento pojem se používá velmi často. Zdá se mi, že každý v tom vidí něco jiného. Mnozí považují politickou korektnost za útok na svobodu projevu a myšlení. Jako novou totalitu, kdy není dovoleno říkat pravdu.

20.1.2017 v 12:37 | Karma: 25,24 | Přečteno: 2818x | Diskuse| Politika

Petr Hess

Proč vláda brání ženám na mateřské pracovat?

Před volbami vláda rozdává peníze daňových poplatníků napravo nalevo, ale snížit minimální limit na zdravotní pojištění nechce. Prý by to mělo negativní vliv na státní finance. Asi to není u voličů sexy, i když to se sexem souvisí

11.1.2017 v 12:24 | Karma: 33,35 | Přečteno: 2931x | Diskuse| Politika

Petr Hess

Podivné nápady ministra vnitra Chovance.

Ve sdělovacích prostředcích se objevila zpráva o návrhu MV na změnu ústavního zákona. Ten dává možnost občanům ČR legálně se podílet na zajišťování vnitřního pořádku a bezpečnosti a ochraně územní celistvosti,

3.1.2017 v 12:53 | Karma: 38,51 | Přečteno: 6974x | Diskuse| Politika

Petr Hess

Jak se žije a umírá pacientům s ALS II.

Ano i v jednadvacátém století jsou choroby, které medicína neumí léčit a je zcela bezmocná. A pacienti na ně umírají. Je to velmi nepochopitelné pro běžného obyvatele vyspělých zemí. ALS mezi tyto choroby patří.

20.12.2016 v 9:31 | Karma: 21,89 | Přečteno: 1408x | Diskuse| Politika

Petr Hess

Jak se žije a umírá pacientům s ALS I.

Ano i v jednadvacátém století jsou choroby, které medicína neumí léčit a je zcela bezmocná. A pacienti na ně umírají. Je to velmi nepochopitelné pro běžného zdravého obyvatele vyspělých zemí. ALS mezi tyto choroby patří.

19.12.2016 v 9:30 | Karma: 36,46 | Přečteno: 4767x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2569x
Jsem vystudovaný chemik, pozdeji pracovník ve farmacii a konečně ve finále učitel na SŠ. Momentálně jsem ochrnutý kriplík s ALS. Mým cílem je klást otázky a snažit se najít odpovědi na složitosti dnešního světa, ve kterém už moc nepřemýšlíme. Jestli Vás můj blog přiměje k zamyšlení, budu radši, než být blogerem roku.

Seznam rubrik