- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Den čtvrtý , úterý 8.7.
Ráno odjíždíme z Dijonu do Vezelay (vezlé) , místo zvané též jako " věčný pahorek". Opatství, zařazené do historického dědictví UNESCO, bylo založeno v polovině 9 století nejprve v údolí a poté přemístěno na pahorek, z důvodu snadnější obrany proti Normandům. Dodnes v opatství stále žije malá skupina jeptišek. Čeká nás 120 km přejezd a víc než cesta, mě trochu děsí počasí, i dnes je zamračeno s občasnou přeháňkou.
Ale tam nahoře nás mají asi rádi, mraky se rozestupují a do Vezelay přijíždíme za slunného počasí. Z parkoviště se vydáváme strmou a úzkou uličkou s mnoha krámky, až k samotnému opatství. Pohled na něj je opravdu ohromující a není se čemu divit, že si toto místo vybrali poutníci jako výchozí bod pro pochod do Santiaga de Compostely.
Pochopitelně i zde je skvělé místní víno Bourgogne Vezelay. Ale brzdím se v rozletu, chci si koupit opravdu jen chuťovky. Po návratu ke karavanu a rychlém obědě, pokračujeme do městečka Noyers-Sur-Serein (noajé syr serán), což má být místo, kde se prý zastavil čas, tak uvidíme. Po hodině jízdy se ocitáme před branou starého města, navigace mě tlačí na parkoviště přes křivolaké a úzké uličky, což není pro náš obytný vůz zcela optimální trasa, zkouším tedy najít parkoviště z druhé strany městečka. Příliš jsem si nepomohl a kličkování úzkými uličkami nás neminulo. Navigace mě posílá vlevo a hned zase vpravo, jednosměrka jí moc nezajímá.... Je čas na vlastní úsudek. Vypínám nápovědu a řídím se citem. Trocha vzrušení, ale jsme na místě. Pustili jsme se směrem k věži, procházíme malebnými uličkami a dávám za pravdu bedekrům, město je opravdu zcela lidu prázdné. Je to až s podivem, že tak kouzelné místo plné starých hrázděných domů, plácků a náměstíček odolalo davu turistů.
Posledním dnešním cílem je obec Chablis (šabli), proslulá svým skvělým bílým vínem. Sama obec není ničím výjimečná, o to cennější jsou vinice na okolních kopcích. První pokus o zaparkování nevychází podle našich představ, je asi kilometr od obce, uprostřed malé industriální zóny. Popojíždíme tedy dál k vinařství, které nabízí parkování pro karavany. Ale má to jeden háček, do města jsou to dobré čtyři kilometry a to je moc. Bereme tedy za vděk první volbou, vracíme se na původní místo a vyrážíme do města. To je plné sklepů, vinařství a hospůdek, ale zdá se mi trochu neosobní, postrádám zde tu atmosféru předešlých městeček. Ale místo do vinařství, míří naše kroky k místnímu řezníkovi. Ochotná paní prodavačka nám francouzsky vysvětluje rozdíly mezi deseti terrinami. Snažíme se co to jde, ale víme prd. Francouzština je nad naše síly. To nakonec poznává i paní prodavačka a z teorie přechází do praxe, pokládá před nás jeden vzorek za druhým. To je řeč, které rozumíme lépe, než výkladu a tak v tašce mizí pár kousků, které spolu s dalšími druhy, nakoupenými včera, večer ochutnáme.
Touláme se po městě a já stále pokukuji po nějaké možnosti ochutnávky vín. Do oka mi padla krásná designová vinotéka, ovšem za ochutnávku šesti druhů vína chtějí 30€ . Tak na to jim sere bílý tesák.
Ale náhoda tomu chtěla, že jsme u řeky Serein , natrefili na malé vinařství sympatických manželů, kde jsme si konečně mohl v klidu přechutnat to proslulé víno. Navíc jsem měl tu čest, pít z panenského sběru. Odnášíme si pár lahví a opět se nám osvědčilo, jako již mnohokrát, neskákat na špek reklamní masírce a snažit se najít opravdu lokální záležitosti. A protože jsem se tak navnadil, neodolal jsem a po cestě batoh ještě doplňuji dalšími láhvemi. Teď mám v karavanu dva poklady, červené a bílé Grand Cru. Hned po příjezdu domů, půjdou do archivu.
Večer jsme na stůl narovnali všechny ty nakoupené dobroty a pěkně se přejedli.
1. Toulky Francií - úvod a první zastávka - Alsasko http://petrhavranek1.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=553277
2. Toulky Francií - Burgundsko - Cluny http://petrhavranek1.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=553529
3. Toulky Francií - Burgundsko Beaune, Dijon http://petrhavranek1.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=554357
Další články autora |
Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...