Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Praděd a okolí.

Před námi byl víkend a několik tipů, kam vyrazit na výlet. Jednou z variant byla návštěva Alp, ale jak to tak bývá, počasí se postavilo proti nám. Takže jsme ubrali několik výškových metrů a vydali se do Jeseníků.

Na parkoviště v Karlově Studánce,  jsme po strastiplné a dlouhé cestě dorazili po deváté hodině večerní. Vzhledem k tomu, že v sobotu mělo být ještě pěkné počasí, naplánovali jsme si výšlap na Praděd. Ráno jsme si přivstali a vydali se podél Bílé Opavy k vrcholu. Cesta nebyla z nejsnadnějších, museli jsme překonávat lávky, padlé stromy i prudká stoupání, ale zážitek z okolní přírody za to stál.

Přesně v poledne, jsme dorazili k restauraci Barborka, která je jen kousek od vrcholu a byl tedy čas oběda. S odstupem času hodnotím tuto volbu,  jako velkou chybu. Jídlo se nedalo jíst, vrchní byl neskonale protivný a viditelně jsme ho zdržovali od důležitější práce. Třešinkou na dortu bylo, když jsem si objednal espresso a on mi přinesl něco, co připomínalo slitou kávu ze zbytků. Když jsem si troufl říci svůj názor a kávu vrátit, zasypal mě několika zemitými slovy a uraženě odkráčel.  Katastrofa. Ale my jsme si nenechali zkazit den a vyrazili se sluníčkem nad hlavou k Pradědu. Čekal nás méně záživný úsek cesty po asfaltu a s davem dalších turistů, kteří se na vrchol vydali z nedaleké Ovčárny.

Abychom dětem a trochu i sobě, udělali radost, z vrcholu jsme se spustili na půjčených koloběžkách. Jen škoda, že jsme nemohli pokračovat až dolů na parkoviště Hvězda a skončili tak jen na Ovčárně.

Odtud jsme se ke karavanům mohli dostat buď autobusem nebo sejít po silnici. Autobus nám ujel před nosem a my se museli spolehnout na svoje nohy. Po příchodu na parkoviště, jsme odhodili bágly a šli si prohlédnout Karlovu Studánku, která si jako zázrakem po celá ta léta, zachovala nádherný a svébytný ráz domů. Žádné fasády s břízolitem, řadové garáže a další výdobytky socialistické architektury.

Počasí se v mezidobí zkazilo, ale my se rozhodli mu vzdorovat, co to půjde. Útočiště jsme našli na lesním parkovišti nad obcí Vidly, vyndali gril a předstírali, že je nám teplo. Ale všeho do času. Poměrně brzo se do nás pustila zima, která nás zahnala do vyhřátých karavanů. Ale to by ještě nebylo to nejhorší, večer se naplnila předpověď počasí a začalo silně pršet. Šli jsme spát s nadějí, že ráno bude lépe. Nebylo. Pršelo stejně jako v noci a nám bylo jasné, že díky tomu pravděpodobně nenavštívíme vše, co jsme měli v plánu.

Nicméně o výšlap na kultovní chatu Švýcárna, jsme se připravit nechtěli, i když to bylo spíš na zabalení se do deky a se svařákem v ruce pozorovat okolí z vyhřátého karavanu. Vzhledem k tomu, že jsme na třech kilometrech, museli překonat 500 výškových metrů ostrou chůzí, tak se dá říci, že nám déšť, mlha a vítr příliš nevadily a na chatu jsme přišli řádně zahřátí. Bohužel bylo okolí zahaleno do silné mlhy, takže výhledy byly ty tam, nezbylo, než se spokojit jen s polévkou a návratem k autům.

Po obědě jsme zamířili do Priessnitzových léčebných lázní Jeseník. Důvod byl jasný, trochu se prohřát v teplé vodě a zrelaxovat. Ale kdo mě zná ví, že v nečinnosti dlouho nevydržím, proto nebylo divu, že po hodině válení se ve vodě vyrážíme opět ven, na obhlídku nedalekého Balneoparku. Okusili jsme vodu z místních léčivých pramenů, krátce se prošli po okolních stezkách a před deštěm našli útočiště v cukrárně, kde jsme se shodli, že přejedeme do Černé Vody, kde je nově zbudovaný single track Rychlebské stezky.

V kopcích nad vesnicí vznikly náročné a adrenalinové stezky, kde se mohou prohánět cyklisté po zrekonstruovaných starých lesních chodnících. Je to několik propojených okruhů, které začínají i končí v Černé Vodě. Jsou to pěšiny, jež vás zavedou do hlubin lesů, kličkují mezi stromy a obrovskými žulovými balvany, přechází přes suťová pole a klikatí se kolem kaskád horského potoka.

Zaparkovali jsme vedle informační kanceláře, nechali si poradit co a jak projet a doufali, že se na druhý den počasí zlepší. Náš optimismus zkrotila předpověď počasí, která potvrzovala lokální záplavy, silný déšť a to i v oblasti, kde jsme se pohybovali.

Naše biková posedlost nám nedala a i přes nepříznivé počasí jsme se ráno vydali vzhůru do kopců. Během jízdy jsme poznali, že se bude jednat opravdu o vysoký adrenalin a že současné povětrnostní podmínky nejsou zcela ideální pro přejezd balvanů a kořenů. Bohužel jsem si tuto skutečnost ověřil sám na sobě a nevyhnul se pádu, odneslo to koleno. Při překonání jednoho kamenného pole, jsem neudržel rovnováhu, spadl dolů z kopce na kameny a nechal pod sebou nohu. Koleno nevydrželo a já zbytek stezky překonával s velkým sebezapřením a bolestí.

Po návratu ke karavanům bylo jasné, že výlet skončil. Noha mi otekla a já celou cestu domů doufal, že zranění nebude tak vážné, jak vypadalo. Měli jsme toho naplánováno ještě hodně, co jsme chtěli vidět, ale počasí a zranění nám vystavilo červenou. Nevadí, o důvod víc, se sem vrátit.

Autor: Petr Havránek | čtvrtek 3.12.2015 12:05 | karma článku: 17,36 | přečteno: 594x
  • Další články autora

Petr Havránek

Pražský půlmaraton

Občas vyměním cestovatelské boty, za ty běžecké. Ale i výlet do Prahy, byť za sportem, by se mohl počítat mezi cestování, ne?

1.5.2024 v 11:46 | Karma: 9,41 | Přečteno: 146x | Diskuse| Cestování

Petr Havránek

Přírodní park Fanes-Sennes

Sotva nám stačily oschnout stoupací pásy a už míříme na další zastávku naší skialpové tour. Tentokrát to bude jihotyrolská část Dolomit, přírodní park Fanes.

13.2.2024 v 6:12 | Karma: 8,29 | Přečteno: 173x | Diskuse| Cestování

Petr Havránek

Lechtálské Alpy, Bach.

Pro otevření letošní skialpové sezóny si vybíráme západní kout Rakouska, Lechtálské Alpy s úzkými údolími a strmými vršky kopců, sahající vysoko nad dva tisíce metrů.

27.1.2024 v 6:00 | Karma: 9,67 | Přečteno: 168x | Diskuse| Cestování

Petr Havránek

Turecko, výstup na Ararat 5.137 m n.m.

Většina turistů míří do Turecka za mořem a památkami, my vybočíme z řady. Naším cílem je východ země a bájná hora Ararat.

5.9.2023 v 6:00 | Karma: 22,75 | Přečteno: 706x | Diskuse| Cestování

Petr Havránek

Grossglockner trochu jinak...

Nejvyšší horu Rakouska není třeba dlouze představovat. Na jejím vrcholu jsem stanul v roce 2019, tehdy v plné lezecké výzbroji. Tentokrát to celé bude trochu jiné...

6.8.2023 v 8:00 | Karma: 17,43 | Přečteno: 688x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Mašínové, Graubner, Kryl... Poslanci budou schvalovat kandidáty na vyznamenání

27. června 2024  5:53,  aktualizováno  10:05

Přímý přenos Kandidáty Sněmovny na státní vyznamenání budou ve čtvrtek schvalovat poslanci. Předběžný seznam...

V Rusku kvůli podmáčené trati vykolejil osobní vlak. Na místě našli dva mrtvé

27. června 2024  7:15,  aktualizováno  10:02

Těla dvou lidí našli záchranáři na místě, kde v autonomní Komijské republice na severovýchodě...

Kamikaze Sunak. V debatě nedbal na následky, věštil labouristickou zkázu

27. června 2024  9:55

Poslední debata před parlamentními volbami ve Velké Británii se změnila v sólo Rishiho Sunaka....

Ukrajinec na Plzeňsku odpálil manželce ve vagině petardu, dostal 18 let vězení

27. června 2024  6:50,  aktualizováno  9:47

Krajský soud v Plzni poslal na 18 let do vězení Ukrajince, který podle obžaloby loni v září na...

CEBYT Krkonoše s.r.o.
Administrativní správce nemovitosti

CEBYT Krkonoše s.r.o.
Královéhradecký kraj
nabízený plat: 30 000 - 50 000 Kč

  • Počet článků 222
  • Celková karma 9,41
  • Průměrná čtenost 730x
Občasný cestovatel, který svými nápady"ničí" dovolené své rodině i přátelům. Moto je : I cesta je cíl".

Seznam rubrik