VIP cestující tragického letu na přistání nenaléhali

Posádka prezidentského letounu, který havaroval u Smolensku, nedostala od prominentů na palubě příkaz, že musí přistát na letišti Severnyj. Informovala o tom Komsomolskaja pravda. Deník se odvolává na zdroj ve vyšetřovací komisi. V sobotní katastrofě zahynulo 96 lidí, mezi nimiž byl i prezident našeho severního souseda.

„Nenarazili jsme zatím na žádné důkazy, které by nasvědčovaly tomu, že někdo z důležitých osob  nacházejících se na palubě letounu TU-154 vyžadoval, aby pilot přistál na letišti ve Smolensku. Vstupní odečet palubního záznamu byl již dokončen. V rozhovorech pilotů na ně nebyl zaregistrován žádný nátlak“, tvrdí informátor ruského deníku. Tu samou informaci zveřejnila také agentura Interfax. Zdroj z vyšetřovací komise zdůrazňuje, že důkladná analýza černých skříněk stále probíhá.

Dříve se v  hlavně ruských médiích několikrát objevila informace, že prezident Lech Kaczyński mohl pilotům přistání ve Smolensku nařídit , aby se nespozdil na tryznu v Katyni. Letiště v Minsku a  Moskvě jsou vzdálená stovky kilometrů a příjezd odtamtud by trval několik hodin.

„Podmínky byly extrémní, přesto rizikovali“

Portál newsru.com současně informuje, že ke katastrofě došlo vinou pilotů, neboť posádka nezvala v úvahu vlastosti stroje TU-154. „Posádka očividně nevzala v potaz specifika ruského letounu“. Tuto verzi měli údajně experti přijmout po předběžné analýze záznamůz černé skříňky.

„Posádka letounu po rozhodnutí k vyrovnání polohy po nepovedéném pokusu přistání ve špatných povětrnostních podmínkách, nemyslela na jistou vlastnost letu TU-154. Podle experta spolupracujícího s vyšetřovací komisí, která analyzuje příčiny katastrofy, je vlastností tohoto typu letadel, že pokud rychlost klesání přesáhne 6 m/s letoun při vyrovnání a přechodu do horizontální pozice stále klesá. Podle konstrukční kanceláře Tupoleva letoun TU-154 ztrácí rychlost rychleji než jiné typy.

Záznamy černých skříněk budou zveřejněny

Mezi udeřením křídla prezidentského letounu o strom a katastrofou minulo od tří do pěti sekund. Tuto informaci zveřejnil polský nejvyšší prokurátor Andrzej Seremet, který zároveň informoval, že záznam z černých skříněk bude zveřejněn, přičemž naznačil, že médiím nebudou předané jen „intimní části“.

Tragická sobota

Technická komise firmy Tupolev, která pomáhá při vyšetřování tragédie, informovala, že podmínky k přistání TU-154 byly extrémní. Podle expertů si toho byl pilot vědom, ale z nějakého důvodu se rozhodl rizikovat a pokusil se přistát.

Letoun TU-154 s oficiální delegací Polska na palubě havaroval nedaleko Smolensku v sobotu ráno. Na palubě se nacházel polský prezident Lech Kaczyński s ženou a mnoho politiků, členů vojenského nejvyššího vedení Polska a duchovních. Katastrofa si vyžádala 96 obětí.

Autor: Petr Harazím | pátek 16.4.2010 16:44 | karma článku: 9,05 | přečteno: 1137x