Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Společně proti ukrajinštině

Mnoho let je otázka dvoujazyčnosti na Ukrajině propírána v každé předvolební kampani. Vždy se však po volbách ztrácí stejně rychle, jako vznikla. Nedá se tajit, že se Ukrajina musí často zmáhat s mnohem důležitějšími problémy. Tentokrát vše bude, zdá se, jinak, neboť tým Janukoviče poprvé přistoupil k plnění předvolebních slibů.

Premiér Ukrajiny Mykola Azarov (vlevo) a prezident Viktor Janukovič

Pátý bod programu Janukoviče zní: „Dva jazyky – jedna Ukrajina”. Během kampaně Janukovič řekl, že by chtěl ruštinu povýšit na oficiální jazyk a je vidět, že se toho nehodlá vzdát. Již dva měsíce je ukrajinština na Ukrajině stále více marginalizovaná. Děje se tak za velké podpory nového ministra školství Dmytrije Tabačnyka, který je známý svou silně proruskou orientací. Nedávno například prohlásil, že jeho resort připravuje nový program pro vysoké školy pedagogického zaměření. Na Ukrajině má být více učitelů ruského jazyka a to ještě není zdaleka vše. Na pomoc Tabačnykovi přispěchal ruský ministr osvěty a vzdělání Isaak Kalina, který ujistil, že pokud to bude nutné, Rusko s novým projektem Ukrajině pomůže a pošle na tento cíl finanční prostředky.

Ukrajinský jazyk také pomalu mizí z oblasti kultury. Ukrajinský premiér Azarov minulý týden z postu ředitelky Státní služby ukrajinské kinematografie odvolal Annu Čmilovou, která byla na tuto pozici jmenována ještě Viktorem Juščenkem. Čmilová se stala známou jako propagátorka ukrajinského dubbingu a kultury. Ukrajinský dubbing pomalu mizí z televize a většina kanálů vysílá své programy v ruštině. Nový program spolupráce s Mezinárodním měnovým fondem navíc počítá se zvýšením daně na ukrajinskojazyčné knihy, jejichž nákup si i tak již nyní nemůže mnoho Ukrajinců dovolit vzhledem k jejich vysoké ceně.

V Kyjevě opět zavládla podivná móda ruštiny. I do rozhovorů vedených v ukrajinštině se vkládají ruská slovíčka. Je těžké říci, jestli se tato tendence udrží. Je totiž stále mnoho ukrajinců připravených bránit mateřský jazyk. Paradoxně je na Ukrajině mnoho lidí, kteří se vychovali v ruskojazyčných rodinách, ale dnes jsou nejzapálenějšími obránci ukrajinštiny. Zřejmě nejznámější osobou, která „přešla” na ukrajinský jazyk, je Julie Tymošenková. Málokdo ví, že se bývalá premiérka tento jazyk naučila až ve svých 38 letech, kdy začínala svou politickou kariéru. Vykonala svědomitou volbu a stala se symbolem opravdové ukrajinskosti.

Nesmíme zapomínat, že ukrajinština s ruštinou mnoho let soužily vedle sebe a nikdo z toho nedělal problém. Jazyk na Ukrajině nikdy nedeterminoval národní totožnost. Je mnoho Ukrajinců, kteří používají pouze ruštinu, což jim nebrání být ukrajinskými patrioty. Není pravda, že jsou všichni ruskojazyční Ukrajinci pro sblížení s Ruskem a jsou antievropští. Buď jak buď, na Majdanu Nezávislosti během Oranžové revoluce bylo možné slyšet stejně jeden jako i druhý jazyk a nikomu to nepřekáželo, aby se všichni společně domáhali práva na pravdu a svobodu.

Otázka dvoujazyčnosti je na Ukrajině věcí neobvykle komplikovanou a delikátní. Zdálo se , že za posledních několik let bylo dosaženo kompromisu. Janukovič a vláda Azarova nyní zřejmě dělají vše pro to, aby tento stav změnili, protože jejich rozhodnutí mají očividně za cíl rozpolcení společnosti a návrat ke starým sporům. Nyní je možné jen doufat, že se Ukrajinci stali natolik silnou a svědomitou společností, že nedovolí politikům, aby jim vzali to, o co bojovali před 6 lety. On totiž na Ukrajině pokračuje pořád ten samý konflikt. A není to konflikt mezi východem a západem, ani mezi ruštinou a ukrajinštinou. Bezpřestání pokračuje konflikt mezi lidem a vládou. Doufám, že ukrajinský národ tento boj konečně vyhraje.

Autor: Petr Harazím | úterý 18.5.2010 10:26 | karma článku: 12,77 | přečteno: 1338x
  • Další články autora

Petr Harazím

SSSR by ani za nic nezvítězil bez Velké Británie a USA

Nerad o tom mluvím, ale musím i vzhledem k těm všem, kdo položil svůj život za to, abychom my žili. I vzhledem k těm, kdo si to nepamatují, nebo nechtějí pamatovat a vědět. A já jim to chci připomenout.

7.5.2018 v 17:41 | Karma: 45,78 | Přečteno: 12001x | Diskuse| Společnost

Petr Harazím

Nesouhlasím se sovětskou lží Putlera

Nesouhlasím s tvrzením, že Sovětský svaz vstoupil do Druhé světové války 22. června 1941. Již podepsáním dohody o neútočení 23. srpna 1939 a jejích tajných příloh, Stalin a Hitler vstoupili na cestu rozpoutání 2. světové války.

13.5.2016 v 13:09 | Karma: 34,84 | Přečteno: 2288x | Diskuse| Společnost

Petr Harazím

Role Rudé armády v osvobození Prahy

Pražské povstání vypuklo 5. května 1945 v hlavním městě Praze. Česká národní rada vydala prohlášení o konci Protektorátu a o převzetí vládní a výkonné moci. Nejdříve probíhaly demonstrace, které brzy přešly do otevřeného odporu.

5.5.2016 v 16:20 | Karma: 30,94 | Přečteno: 2020x | Diskuse| Věda

Petr Harazím

Příznaky fašismu

Dr. Lawrence Britt, politolog, zabývající se studiem fašistických režimů Hitlera, Mussoliniho, Franka, Suharta a Pinočeta, došel k závěru, že všechny totalitní režimy mají 14 společných znaků, které tvoří charakteristiku fašismu.

8.5.2015 v 16:38 | Karma: 28,44 | Přečteno: 2072x | Diskuse| Společnost

Petr Harazím

Krátká analýza: vítězové a poražení v ukrajinských volbách

Na Ukrajině se včera konaly předčasné parlamentní volby, které měly dokončit proces přeměny ukrajinské společnosti a politické scény nazývaný Euromajdan, Evropská revoluce na Ukrajině nebo také Revoluce důstojnosti. Kdo opravdu volby vyhrál a kdo byl poražen? Předkládám vlastní krátkou analýzu.

27.10.2014 v 16:10 | Karma: 16,28 | Přečteno: 1207x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Bohoslužba před bitvou. Ukrajinští kaplani kážou, i válčí s puškou v ruce

5. května 2024  9:32

Záporoží (Od zpravodajů iDNES.cz) Reportéři iDNES.cz se vypravili na Ukrajinu za vojáky, kteří bojují proti Rusku. Stres a strach jim...

Kvůli změnám klimatu nepřibývá tornád, jen se více dokumentují, říká expert

5. května 2024  9:17

Tornáda jsou nedílnou součástí počasí v České republice a v průměru meteorologové zaznamenají jedno...

Naši dinosauři umí čůrat ve stoje, páření se ale vyhýbáme, říká zakladatel parku

5. května 2024  8:56

V „dinosauřích“ zábavních parcích sítě DinoPark najdou návštěvníci věrně zachycená prehistorická...

Děti si hrály na střeše haly u Stuttgartu, čtyři se ze sedmi metrů zřítily

5. května 2024  8:22

Čtyři děti se v sobotu večer v Remshaldenu nedaleko Stuttgartu na jihozápadě Německa propadly...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2432x
Autor se zajímá o historii a současnou společenskou a politickou situaci v zemích Evropy.



Na mé texty ani na jejich části si nevyhrazuji práva. Jakýkoliv text nebo jeho část může být citován nebo jinak použit. Žádná osoba ani organizace nemají právo omezovat svobodné a bezplatné šíření textů z tohoto blogu.