Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PS

Petr-007

18. 5. 2010 16:15
Za Justenka byla rustina silne potlacovana,

bylo to hloupe a nekdy az neprijemne. Vypinani ruskych tv stanic. Nuceni lidi mluvit jazykem, ktery by v urcitych situacich vubec nepouzili. Mi treba docela vadi ukrajinske titulky u ruskojazycneho filmu. Je to bezesmyslu jen to rusi. Jako cizinec bych asi privital, kdyby cela Ukrajina hovorila rusky. Ukrajinstina je sice pekny jazyk, ale v ciste forme ji stejne nikdo nepouziva. Je docela smesne koukat na jejich prezidenta jak se trapi s ukrajinstinou, premysli jake zvolit slovo a nakonec stejne pouzije neco z rustiny.

0 0
možnosti
PH

Bolekczech

19. 5. 2010 7:07
Re: Za Justenka byla rustina silne potlacovana,

Nemáte pravdu. Ano, za Juščenka došlo k jistému rozšíření ukrajinštiny, ale pouze proto, že skončila silná rusifikace Ukrajinců, která probíhala za Kučmy a na kterou chce, zdá se, Janukovič navázat. Když Vám vadí ukrajinské titulky u ruských filmů, co říkáte na ruský dabing ukrajinských filmů? Opravde chcete zabít tak krásný jazyk, jako je ukrajinština? Asi jste také toho názoru, že Češi by měli mluvit německy a vykašlat se na češtinu, Je docela směšné, když se český prezident s typicky německým jménem snaží mluvit česky a vůbec mu to nejde (proto zřejmě téměř každou větu opakuje dvakrát - aby se ujistil, že to řekl dobře)... A nebo bychom všichni mohli mluvit anglicky a pak už by vůbec nebyl žádný problém s titulky a špatně mluvícími prezidenty...

0 0
možnosti
JC

JaroslavChudacek

18. 5. 2010 15:55
Asi máte pravdu

Situaci na Ukrajině nedovedu posoudit, ale asi máte pravdu, že ukrajinští nacionalisti (nemyšleno nijak negativně, prostě zastánci národních tradic a svobody) někdy ukrajinsky mluvit neumí a mezi sebou se baví rusky.

Před několika lety jsem se stýkal s několika vynikajícími ukrajinskými muzikanty. Pocházeli z východní Ukrajiny, kde asi převládá ruština. Mezi sebou se bavili rusky. Když jsem se jich zeptal, zda jsou tedy Rusové nebo Ukrajinci. Horlivě mi odpověděli, že jsou Ukrajinci.

0 0
možnosti
  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2432x
Autor se zajímá o historii a současnou společenskou a politickou situaci v zemích Evropy.



Na mé texty ani na jejich části si nevyhrazuji práva. Jakýkoliv text nebo jeho část může být citován nebo jinak použit. Žádná osoba ani organizace nemají právo omezovat svobodné a bezplatné šíření textů z tohoto blogu.