Medveděv přiznal: Falšovali jsme historii

„Katyň je příkladem falšování historie“, prohlásil Dmitrij Medveděv. Ruský prezident také řekl, že je pro představení katyňské pravdy jak Rusům, tak i dalším národům. O Katyni ruský prezident mluvil v rozhovoru pro ruský deník Izvěstija.

Zábir z filmu Katyn polského ražiséra Andrzeje Wajdy

Temná strana

Vraždy v Katyni Dmitrij Medveděv označil za „velmi temnou stranu (historie)“.

„Přitom je to temná strana, o které se nikdy neříkala pravda. Do dnes – a to jsem si ověřil – lidé se zápalem diskutují o tom, kdo rozhodl o postřílení polských důstojníků“, řekl.

Ruský prezident vysvětlil, proč se tak podle něho děje. „Toto téma bylo prezentováno v absolutně falešné pozici“, prohlásil a dodal: „Je to právě případ falšování historie. Falšování historie se dopouští nejen ti, kteří žijí v zahraničí. Sami jsme historii také falšovali“, zdůraznil.

„Pravda musí být konečně představena našim lidem i zahraničním občanům, kteří jsou tím zainteresovaní“, prohlásila hlava Kremlu.

 

To se nedá vymazat

Ruský prezident také prohlásil, že režim, který panoval v SSSR není možné označit jinak, než jako totalitní.

„Bohužel, byl to režim, který potlačoval základní práva a svobody. A ne pouze svých lidí“, řekl. „Dělo se to i v dalších socialistických zemích. To se nedá z historie vymazat“, zdůraznil Medveděv.

Před několika týdny ruský prezident prohlásil, že „existují dokumenty ohledně katyňského masakru, které ještě nebyly předané Polsku“.

V lese nedaleko Katyně u Smolensku ruská tajná policie NKVD povraždila 22 000 mužů, polských válečných i civilních zajatců vězněných v sovětských koncentračních táborech a táborech pro válečné zajatce. K masakru došlo v roce 1940 a Sověti tak Polsko připravili o nejlepší  důstojníky a členy polské inteligence. Jak dokazují postupně odtajňované dokumenty, rozkaz k provedení zločinu dal sám Stalin.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Harazím | pátek 7.5.2010 10:11 | karma článku: 16,72 | přečteno: 1066x