Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kurapaty – tragické místo běloruské historie

Kurapaty (bělorusky Курапаты) je lesní komplex na předměstí Minsku a místo, kde byly zastřeleny a pochovány oběti stalinských represí v Bělorusku. Odkrytí a exhumace ostatků historikem a archeologem Zianonem Paźniakem v roce 1988 vedlo v Bělorusku k povstání nezávislého hnutí za suverenitu.

Manifestační pochod u příležitosti Památky zesnulých (Dziadů), Miensk 2007Naša Niva

Odhaduje se, že v Kurapatech v letech 1937 – 1940 zahynulo 200 až 300 tisíc představitelů běloruské a polské inteligence a pravoslavných, katolických, muslimských a židovských věřících. V jednom z hrobů byly nalezeny také ostatky polských důstojníků.

Článek historika Zianona Paźniaka a inženýra Jauhiena Šmyhalova „Kurapaty. Cesta smrti”, který 3. června 1988 vyšel v časopise „Literatura i Mastactva” (hlavní periodikum tehdejší Perestrojky), vyvolal politické změny v Bělorusku. Redakční rada se rozhodla vydat materiál popisující zločiny NKVD (předchůdkyně KGB) na konci třicátých let minulého století i přes odmítavé stanovisko komunistické strany. Text článku byl publikován v časopisu, který vycházel v nákladu 8 tisíc kusů. Během několika dní se rozšířil mezi všechny obyvatele Běloruska. Přetisk se ocitl i v zahraničních médiích.

Úřady sovětského Běloruska byly nuceny jmenovat speciální komisi, která měla za úkol prozkoumat pravdivost údajů obsažených v článku. Po více než roce komise prohlásila, že desítky tisíc lidských koster zakopaných v kurapatském lese jsou zlomkem obětí NKVD a blíže neurčené množství ostatků bylo z kurapatských hrobů po 2. světové válce odvezeno neznámo kam. Podle Paźniaka zde bylo zavražděno kolem čtvrt miliónu Bělorusů.

19. června 1988 se v Kurapatech konala manifestace proti stalinizmu, které se zúčastnilo 25 tisíc lidí. Současně byla jmenována komise, jež měla prozkoumat okolnosti zločinu. Nespokojenost s její prací vedla k založení „Výboru § 58 TZ” (podle čísla paragrafu 58 Trestního zákonníku Sovětského svazu, podle kterého byli odsuzováni „nepřátelé lidu”), z něhož posléze vznikl „Martyroloh Biełaruśi”, inspirovaný ruským Memoriálem, zabývajícím se shromažďováním informací a dokumentací všech zločinů spáchaných komunistickým režimem. V čele Výboru stáli Zianon Paźniak a známý běloruský spisovatel Vasil Bikaŭ.

Aktivisté Výboru § 58 TZ později spoluzaložili Běloruskou lidovou fronu (BNF), která se odvolávala na tradici Polackého knížectví a Velikého knížectví litevského, bojů za nezávislost Tedeáše Koščušky a Kastuse Kalinoŭského. Aktivisté vznikající Fronty vycházeli z předpokladu právoplatné existence první běloruské republiky (Běloruská lidová republika) vyhlášené 25. března 1918. Všechny ostatní státní organizace v Bělorusku , které existovaly po Běloruské lidové republice, považovali za formy okupační vlády.

V roce 1994 navštívil Kurapaty tehdejší prezident Spojených států Clinton. Během své návštěvy Clinton daroval tamnějším obyvatelům granitovou desku s nápisem „Pro běloruský národ od národa amerického”. Pomník nazývaný „Clintonova lavička” byl již několikrát poničen neznámými chuligány.

Mnoho negativních ohlasů vzbudil režimem Alexandra Lukašenka prosazovaný projekt vybudování dálnice středem území, kde jsou pochována těla obětí. V roce 2002 oblast okupovali aktivisté běloruské demokratické mládeže protestující proti stavbě dálnice středem území hromadných hrobů. Demonstranti vlastními těly bránili těžkým strojům v zneuctění památného místa. Vydrželi až do doby, než je někdo podpálil i se stany, ve kterých nocovali.

Na podzim roku 2004 postavila Běloruská židovská společnost v lese pomník k památce zavražděných židů, křesťanů a muslimů.

Kždý rok se zde během Dziadů (běloruský svýtek zemřelých) zhramožďují tisíce lidí, aby uctili památku zavražděných během masových čistek. První taková demonstrace byla v roce 1988 brutálně rozehnána milicí. Od té doby akce probíhá pokojně.

Zločin v Kurapatech nebyl do dnešního dne administrací prezidenta Lukašenka uznán za zločin proti lidskosti. V sovětských dobách z něj bylo obviňováno hitlerovské Německo. V současném Bělorusku se o něm mlčí.

 

Článek byl napsán pro server Svobodné Bělorusko

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Harazím | středa 26.12.2007 11:27 | karma článku: 14,73 | přečteno: 1205x
  • Další články autora

Petr Harazím

SSSR by ani za nic nezvítězil bez Velké Británie a USA

Nerad o tom mluvím, ale musím i vzhledem k těm všem, kdo položil svůj život za to, abychom my žili. I vzhledem k těm, kdo si to nepamatují, nebo nechtějí pamatovat a vědět. A já jim to chci připomenout.

7.5.2018 v 17:41 | Karma: 45,78 | Přečteno: 12001x | Diskuse| Společnost

Petr Harazím

Nesouhlasím se sovětskou lží Putlera

Nesouhlasím s tvrzením, že Sovětský svaz vstoupil do Druhé světové války 22. června 1941. Již podepsáním dohody o neútočení 23. srpna 1939 a jejích tajných příloh, Stalin a Hitler vstoupili na cestu rozpoutání 2. světové války.

13.5.2016 v 13:09 | Karma: 34,84 | Přečteno: 2288x | Diskuse| Společnost

Petr Harazím

Role Rudé armády v osvobození Prahy

Pražské povstání vypuklo 5. května 1945 v hlavním městě Praze. Česká národní rada vydala prohlášení o konci Protektorátu a o převzetí vládní a výkonné moci. Nejdříve probíhaly demonstrace, které brzy přešly do otevřeného odporu.

5.5.2016 v 16:20 | Karma: 30,94 | Přečteno: 2020x | Diskuse| Věda

Petr Harazím

Příznaky fašismu

Dr. Lawrence Britt, politolog, zabývající se studiem fašistických režimů Hitlera, Mussoliniho, Franka, Suharta a Pinočeta, došel k závěru, že všechny totalitní režimy mají 14 společných znaků, které tvoří charakteristiku fašismu.

8.5.2015 v 16:38 | Karma: 28,44 | Přečteno: 2073x | Diskuse| Společnost

Petr Harazím

Krátká analýza: vítězové a poražení v ukrajinských volbách

Na Ukrajině se včera konaly předčasné parlamentní volby, které měly dokončit proces přeměny ukrajinské společnosti a politické scény nazývaný Euromajdan, Evropská revoluce na Ukrajině nebo také Revoluce důstojnosti. Kdo opravdu volby vyhrál a kdo byl poražen? Předkládám vlastní krátkou analýzu.

27.10.2014 v 16:10 | Karma: 16,28 | Přečteno: 1207x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2432x
Autor se zajímá o historii a současnou společenskou a politickou situaci v zemích Evropy.



Na mé texty ani na jejich části si nevyhrazuji práva. Jakýkoliv text nebo jeho část může být citován nebo jinak použit. Žádná osoba ani organizace nemají právo omezovat svobodné a bezplatné šíření textů z tohoto blogu.