Podezřelé obchody s nemovitostmi s požehnáním Ministerstva dopravy

V Praze se podle všeho právě rodí další kauza s neprůhlednými prodeji státního majetku, a to dokonce za souhlasu Ministerstva dopravy. Jedná se o prodej budovy Řízení letového provozu (ŘLP) poničené loňským výbuchem na pražském Smetanově nábřeží. O její koupi projevila zájem Univerzita Karlova společně s Akademií múzických umění, jejichž budovy jsou v blízkém sousedství, a to za plnou odhadní cenu. Ministerstvo dopravy, pod vedením ministra Prachaře (ANO), však upřednostnilo soukromou společnost.

Jednoznačně nesouhlasím s tím, že stát v zastoupení Ministerstva dopravy celou aukci nezastavil. Času k tomu bylo dostatek. Hnutí ANO a jeho ministr však žádnou politickou vůli v tomto směru neprojevilo. K celému podivnému obchodu mlčí i pražští zastupitelé z TOP09 a ODS. Přitom právě Praha mohla sehrát v celé kauze klíčovou roli. Pokud by se o případ aktivně zajímali a nabídli směnou některou jinou z budov v majetku města, mohla tuto budovu univerzita získat.

Univerzita jako veřejná instituce má při prodeji státního majetku přednost, ovšem kvůli zákonným omezením se nemůže účastnit veřejné aukce. Jestliže však Univerzita o budovu projevila zájem, měla jí být přednostně nabídnuta. Vždy jsme prosazovali úzkou spolupráci, měst a univerzit při hledání cest k podpoře vzdělávání i vysokých škol, a tohle je jasný příklad, jak by taková pomoc mohla v praxi vypadat. Proč se tak neděje? Kde je deklarovaná podpora vzdělávání a vědy?

Nejen, že byly upřednostněny soukromé zájmy před těmi veřejnými, ale celá kauza jde daleko hlouběji. Velmi zarážející je již fakt, že ŘLP prodalo budovu pouze o 101 tisíc korun dráž, než byla odhadní cena. Při odhadní ceně 210 milionů, se lze nad tímto „navýšeným ziskem“ maximálně pousmát. Přitom se nejedná o první případ obdobného podivného spekulativního prodeje majetku. V roce 2007 České dráhy prodaly za 200 milionů objekt v Opletalově ulici firmě Apuro napojené na ODS. Ta ji o dva roky později prodala za dvojnásobnou cenu Univerzitě Karlově. Případ je stále vyšetřován Policií ČR. Objekt však chátrá a někdo si mezitím užívá lehce vydělaných milionů. Obáváme se, že tento případ může dopadnout úplně stejně, a že se jedná o předem připravenou spekulaci, která může skončit ošklivým tunelem.    

Proč ministr Prachař opakuje chyby Českých drah? Proč se prodává majetek za relativně nevýhodných podmínek firmě, u které není jisté, jak chce budovu využít? Budovu ŘLP získala totiž firma Lázeňská investiční, jejímiž jednateli jsou Jozef Onderka a Gabriel Fülöpp, kteří dříve působili ve společnosti BigBoard Praha spojované v médiích s kontroverzními osobami pražského podnikatelského prostředí. Neprůhledné vazby, spekulativní cena i nezájem Ministerstva dopravy jakkoliv aukci zabránit, to vše nahrává tomu, že za ochodem se může skrývat mnohem více. S tím osobně nemohu souhlasit, a proto budu usilovat o to, aby tento prodej byl řádně vyšetřen.

Petr Dolínek, zastupitel hlavního města Praha za ČSSD

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Dolínek | středa 9.4.2014 11:11 | karma článku: 13,46 | přečteno: 506x