Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Poslední varování před volbami.

Psal mi kamarád, proč že se poflakuji se svým psem Alexem na Hanspaulce a proč nejdu na Staroměstské náměstí, kde je koncert proti komunistům a podobným barvám, pod názvem “Nikagda nězabuděm”


který iniciovala hudební skupina Lucie. Kampaň Nikagda nězabuděm, vycházející z Krylovy písně reagující na vojenskou okupaci Československa v srpnu 1968, upozorňuje, že dva týdny před volbami do Poslanecké sněmovny, po 45 letech od této okupace, je komunistická strana třetí nejsilnější stranou v zemi. Další bývalí komunisté jsou v čele kandidátek ČSSD nebo SPOZ.

Dobře, tolik informace z tisku, ale moje zbraň nejsou písně, ale pouhé publikované slovo na mém blogu. Kamarád, má pravdu, síla mého slova je limitovaná čteností mého blogu. Ale. Kdo se rozhodl volit komunisty, bude volit komunisty, kdo se rozhodl volit Zemanovce, bude volit SPOZ a podobně.

Moje slovo bude mířit na ty spousty pochopitelně naštvaných a politikou znechucených lidí. I já mezi ně patřím. Moje reakce byla, že jsem se po volbě prezidentem, ve které zvítězil nad Karlem Schwarzenbergem Miloš Zeman, stal dobrovolným exulantem.

Ale to také není řešení. Já možná mohu odejít do zahraničí, ale spousty lidí a mých přátel ne. Už jenom proto, že by venku nesehnali odpovídající práci. Nebudu si tady hrát na politologa, ale budu pouze vycházet, ne ze selského rozumu, ale ze svého rozumu.

Jakou máme teda jako Češi možnosti. Začnu tedy odspodu. Mnoho mých přátel z intelektuálních a uměleckých kruhů si na sociální síti Facebook, takzvaně “ozelenili” svojí profilovou fotku jako výraz podpory Strany Zelených. Také bych to udělal, ale tato strana má příliš málo preferencí a také podle mě, absenci skutečného vůdce.

Piráti jsou na tom o trochu lépe, ale negací se nic pozitivního nikdy nevytvoří. Jsem naopak potěšen, že díky manažerským chybám se strana SPOZ propadla tak hluboko. Je to způsobeno šarvátkami uvnitř strany při sestavování kandidátek a hlavně kontroverzní postavou hradního kancléře Vratislava Mynáře.

Při pohledu na něj nikdo nezůstane na pochybách, jaký má tento člověk morální profil. Úsvit přímé demokracie Tomio Okamury, si asi neměl přibrat šéfa Věcí veřejných Víta Bártu. Ale navíc způsob rétoriky Tomia Okamury je stejnak pro většinu voličů nepřijatelný a jeho politický vrchol bude asi jen křeslo v Senátu. KDU-ČSL je asi první normální stranou, která se uchází o přízeň voličů. Mnoho věřících v Čechách není, ale asi by si zasloužili, aby byli zastoupeny i ve Sněmovně.

ODS už normální stranou není, a nikdy nebyla, vždy přitahovala kariéristy a ti se přesně podle toho vždy chovali. Kradli a podváděli jako by se nechumelilo. Jejich zánik je jen logickou tečkou za první dekádou porevolučních časů. Taková strana, nemá co na politickém poli co pohledávat. A to myslím smrtelně vážně.

Hodně dám na osobní setkání, a to se nemusím s tím dotyčným bavit o politice, ale třeba jenom o filmech. A tady jsem v prvním zásadním rozporu. Vím, že by pro budoucnost země prospěla osoba Karla Schwarzenberga na postu premiéra. Jednoznačně pro pozitivní vývoj zemí českých, ale byl by to i výborný signál vně. Tedy do zahraničí. A tam se na nějaký pozitivní signál velmi čeká. A dlouho. A trpělivost pozvolna dochází.

Aby se do Čech vrátili investice a hlavně důvěra zahraničních firem, že jejich investice u nás, se jim alespoň zčásti vrátí. Ale je tady to ale. A to je v postavě Miroslava Kalouska, kterého osobně neznám, ale nejsem slepý k jeho bývalému velmi kontraverznímu působení na ministerstvu obrany. Něco za něco.

Andrej Babiš se svým ANO, získává poslední dobou velké preference, prozatím virtuální, díky bohu, ale střesme se, aby se proměnili ve skutečné. Že si koupil hladového herce Martina Stropnického se nedivím, ale že se k jeho podpoře propůjčil komentátor Martin Komárek to nechápu. Jeho tatínek se asi obrací v hrobě. Takže tady NE. A potom tady máme dvě poslední strany. Ke komunistům se nemá cenu ani vyjadřovat, určitě jejich věrní voliči je půjdou opět volit, ale jedna teze pořád platí a to: “Komunisté se o moc zásadně nedělí”.

Kdo to není schopen pochopit, vysvětlím. Jakmile se opět dostanou k moci, a je jedno kdo v jejich čele stojí, velmi brzo si uzurpují moc, zákony nezákony. Jednou na to prostí lidé a bohužel i inteligence a umělci nalítli a je zbytečné opakovat stejnou chybu dvakrát.

No a co s těmi dvěma kohouty na smetišti v podobě Bohuslava Sobotky a Michala Haška. Jsem opět rád, že jim voliči utíkají, jeden má charisma pozvolna usychajícího laku a druhý mi připomíná Švejka. Co nám může strana, která se nedohodne ani na svém lídrovi, přestože se tak tváří, nabídnout? Hádky? Kdyby se jenom hádali, bylo by to štěstí. Ale budou stejně krást, jako kradli jejich vrcholní představitelé předtím. S původní předválečnou Sociální demokracií mají pramálo společného.

Proč si lidé nemají volit, ten kdo se jim podobá, ale někoho kdo je schopen nějaké vize. Třebas se jim nelíbí, nebo to není šálek jejich čaje. Pro jeho morální kredit? A to může honit ženský. Pro jeho nadhled a schopnost vize? Třebas má problémy s vyjadřováním. To měl Václav Havel také a myslím, že i oboje a věřte nebo nevěřte, v zahraničí pro Českou republiku udělal víc než si kdokoliv z nás dovede představit.

Jede okolo nás poslední vlak a hlásí, že demokracie ve státě Čechy nestaví. Toto jsou možná poslední svobodné volby, i když nejsou tak docela svobodné, protože někdo má na přesvědčování lidí mnohem více peněz něž ostatní, ale i to je znakem demokracie. Otázka je, jestli ten co má na ty volby tolik peněz, si je pořídil vždy čestným způsobem. A o tom už tak přesvědčený nejsem. 

Takže abych to shrnul, sice se flákám s Alexem po Hanspaulce, ale kromě toho, že jsem nafotil pár fotek na Instagram, kromě toho, že jsem si psal s kamarádkou o jejich vztahových problémech a kromě toho, že jsem dostal odpověď od někoho z minula, že své chování asi nemíní změnit, takže Alex žádný Vánoční dárek asi nedostane, jsem v hlavě dával dohromady tenhle článek.

Takže, udělejte si v pátek nebo v sobotu čas, zabere Vám to opravdu jen půl hodiny a jděte k volbám. Nic jiného nám prostě nezbývá. Udělejme to alespoň pro naše děti. Vím, že jste nasraní a znechucení, ale tím že nepůjdeme volit nikomu nepomůžeme. Neříkám Vám koho volit. Několik let jsem pracoval pro ODS a dlouho jsem je volil, ale když se objevila strana TOP 9, volil jsem je. Přesto, že jsem pracoval pro jejich konkurenci.

Nikdo není dokonalý, pár politiků znám osobně, ale nikdo lepší pro mě, než Karel Schwarzenberg v této zemi na dohled není. Už pro ten jeho humor. S těma ostatníma už taková sranda nebude. Rétorický magor Okamura, řvoun a hysterik Babiš, Němcová co se rozpláče na lusknutí jak herečka, o komunistech s jejich rétorikou ústředních výborů ani nemluvě.

Ondřej Liška ať mi promine, ale na premiéra je potřeba být jiná liga. Proti lidovcům osobně nic nemám, ale jejich voličská základna je malá. Alexovi při slově Sociální demokracie naskakuje kopřivka, a já s ním souhlasím. Sice mám hodně práce, protože musím něco dostavět do neděle, ale tu půlhodinu si na volby udělám. Alex půjde se mnou. Chce se mu tady svobodně štěkat.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Dolejš Koch | pondělí 21.10.2013 20:20 | karma článku: 9,63 | přečteno: 815x
  • Další články autora

Petr Dolejš Koch

Proč se nikdy nemůžu dohodnout s komunisty.

Jen jsem se chtěl zeptat, jak vám je Češi, když všechny ty oslavy 100 let republiky vyžere Zeman s Babišem se svými nohsledy?

27.10.2018 v 16:38 | Karma: 21,94 | Přečteno: 700x | Diskuse| Společnost

Petr Dolejš Koch

Autodafé, nad malým oligarchou.

Sám jsem asi dvakrát v životě také dělal pro někoho, kdo by se mě z dnešního pohledu nezdál být úplně košér, ale současné bití se v prsa mnohými umělci, mi připadá trochu směšné.

7.8.2018 v 13:07 | Karma: 19,69 | Přečteno: 892x | Diskuse| Společnost

Petr Dolejš Koch

Traveling With My Canon.

Vlastnictvím fotoaparátu, nestává se člověk fotografem. Je pravda, že jsem si tento fotoaparát, původně pořídil na fotografování módy a módních přehlídek.

30.7.2018 v 16:20 | Karma: 10,87 | Přečteno: 279x | Diskuse| Cestování

Petr Dolejš Koch

Co jsem proboha dělal na té demonstraci?

Ve středu jsem si zašel s jednou kamarádkou do KFC do Kaprovy ulice v Praze a když jsme vycházeli ven, řinul se proti nám dav lidí s nějakými transparenty.

16.3.2018 v 4:13 | Karma: 29,58 | Přečteno: 8938x | Diskuse| Politika

Petr Dolejš Koch

Změnit nejen politické prostředí, ale i firemní kulturu.

Kreativní ředitel v reklamní agentuře musí umět vymyslet koncepci pro komunikaci, pro televizní spot, sehnat lidi do týmu, který šlape a nehádá se, když je k tomu ještě režisér, musí zvládnout vše na place a v postprodukci,

23.1.2018 v 23:48 | Karma: 11,07 | Přečteno: 349x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ženíšek může být novým ministrem pro vědu, kývlo i širší vedení TOP 09

9. května 2024,  aktualizováno  18:30

Marek Ženíšek má podle TOP 09 být novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace. Schválo to širší...

Česká republika by měla mít v Moskvě svého velvyslance, řekl Fiala

9. května 2024  13:03,  aktualizováno  17:54

Česká republika by měla mít podle premiéra Petra Fialy (ODS) v Rusku velvyslance. Obsazení postu...

Poškodí to českou demokracii nejvíc od 1989, odmítla Schillerová volbu poštou

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  17:45

Přímý přenos Poslanci pokračují ve schvalování návrhu koalice na zavedení korespondenční volby pro české občany...

Řidič odmítl zvážení náklaďáku, sto tisíc na pokutu vytáhl z batohu

9. května 2024  17:27

Že ani stotisícová pokuta za odmítnutí zvážení nákladního vozu nemusí být pro některé dostatečně...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 95
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1047x
Kreativní ředitel, režisér, textař, vydavatel. https://koch.cz
Producent, hudební skladatel, zpěv, sólová kytara, harmonika v hudební skupině THE V.I.P™. https://theviptm.com