Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Volby změní jen málo, bohužel

Krátce po revoluci pracoval jako šatnářka u vstupu do kasina ve velkém brněnském hotelu. Cedulka "Šatna zdarma" v době jeho služby záhadně mizela a přicházivší cizinci  ochotně platili v různých měnách různé částky podle hotnoty svého oblečení a míry své naivity. Dokázal konverzovat v několika světových jazycích a byl velmi úslužný, takže mu téměř každý k ceně úložného ještě něco přidal. Samozřejmě, občas posloužil jako "výhodná" směnárna či rychlá zastavárna pro zadýchaného mladíka s kšiltovkou hluboko do čela.

Po čase jsem ho potkal. Pracoval na magistrátě. "Jistý plat a málo práce, čas na bokovky a ještě mohu občas někomu něco přihrát", říkal. Peníze byly stále jeho koníčkem. Věděl kde jsou, a jak si je vzít.

Skutečně. Podnikavci věděli, že postupným bouráním monopolů v konkurenčním prostředí mají zisky  při slušném podnikání svoje limity. Lepší je to tam, kde se spravují peníze velké. Velké a cizí. Zatímco malí podnikatelé si svoje vydřené peníze hlídají, ti úspěšnější, pro které je úplatek investicí vědí, že nejlepší je obchodovat se státem. Lidé spravující státní majetek jsou často jen prodloužená ruka svých kamarádíčků podnikatelů a z cizího krev neteče. Jejich rozhodování je málo konrolované, tresty nedostatečné, osobní zodpovědnost se nevyvozuje, ukradené peníze se nevrací a moc chutná. Nejlepší je dostat se do státní služby, posadit se do několika dozorčích rad, klubů a výborů a u toho ještě podnikat. Dávat zakázky sám sobě. Umožňuje nám to i legálnost anonymních vlastníků akciových společností.  Tam nejsou marže jen 5-15%, ale třeba 50-300%. Cenu nadhodnocené zakázky není problém ještě dodatečně zvednout, kvalitu její realizace snížit a ještě ušetřit.

Není tajemstvím, že rozdíl mezi podnikatelem a politikem je asi takový, jako mezi podnikatelem a živnostníkem. Tedy skoro žádný. Hrubě zevšeobecněno se dá říci, že pokud politik přímo nepodniká sám, je podnikatelova nastrčená loutka, kůň. Když už si během své působnosti neodnáší peníze, odnáší si cenné kontakty a informace, které zůročí později. S trochou štěstí těsně před odchodem z úřadu nasmlouvá sobě nebo kamarádovi nezrušitelné zakázky na pár let dopředu. Vše v mezích zákona! Známe přece případy, kdy politik brzy po ukončení své kariéry zázračně zbohatl.. Já na bráchu brácha na mne. Poctivý člověk bez uplácení a protislužeb, aniž by se zavázal,  se na významnější místo nedostane.

Co změnily volby? Trochu špinavé vody se upustilo, ale zbytek se jen zamíchal. Odplaval, aby se objevil zase jinde. Politici odcházejí, aby se objevili, jako poradci, lobisté. Stále stejní lidé. Ke změnám dochází nějak snadno. Odcházejí lidé snad dobrovolně? Ani ano, ani ne. Oni neodcházejí, jen se přeskupují.

Proto si myslím, že výsledek voleb nic rychle nezmění. Potřebujeme zrušit anonymní akciovky, zprůhlednit výběrová řízení, umožnit malým firmám účastnit se jich, potřebujem odvolatelnost politiků/úředníků, vyvozování jejich osobní odpovědnosti, potřebujeme skutečnou rovnost občanů před zákonem a vymahatelnost práva, potřebujeme se zbavit privilegovaných papalášů, protože ti skuteční, kteří to myslí dobře, těm zrušení imunity, odposlechy nevadí. Násobné náhrady nepotřebují. Jsou nám totiž vzorem, nic špatného nedělají, nic neskrývají. Pro ně je veřejná kontrola přirozený spojenec, ne úhlavní nepřítel. Kde takoví lidé jsou a proč jich je tak málo?

Dokud z úřadů nevymeteme šatnářky, bude stále platit, že politika a státní úřad není služba lidem, ale vyšší forma podnikání a nic se nezmění. A kdy to bude? Nezařídí to ani Nečas ani John. Otřepané, kapři si rybník nevypustí. Pár nových štik v rybníce to nezachrání. Narazí na rafinovaný odpor kapříků/šatnářek znalých prostředí. Proklamované změny byly na stole už mnohokrát. Vybudovat přirozený samočistící mechanismus není snadné. A náš rybník je prohnilejší, než většina vůbec tuší. Tušil to možná pan Kubice. Bude trvat velmi dlouho, než vyroste další generace poctivějších lidí, kteří hodnoty nevidí jen v penězích, nejsou lhostejní a dokáží se o svá práva hlásit i jinak než jen tím, že si doma otevřou pivo, nejdou k volbám a nadávají, v lepším případě dají hlas bez přemýšlení a z trucu jen někomu jinému.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Cihlář | neděle 18.7.2010 20:52 | karma článku: 19,75 | přečteno: 1379x
  • Další články autora

Petr Cihlář

Herec Alec Baldwin nikoho nezastřelil

Novinové titulky na mne dnes celý den křičí, že oblíbený herec Alec Baldwin někoho zastřelil. Není to pravda.

22.10.2021 v 15:01 | Karma: 30,81 | Přečteno: 1691x | Diskuse| Média

Petr Cihlář

Harry a Meghan jinak

Myslím, že nejsem sám, kdo si to myslí, ale zatím jsem neviděl nikoho, kdo by to napsal. Možná mi to také smažou.

9.3.2021 v 8:32 | Karma: 37,20 | Přečteno: 1833x | Diskuse| Společnost

Petr Cihlář

Běžte s genderem někam

Feministky, běžte už s tím genderem někam. Jsem chlap a mám rád ženský. Budu jim koukat na zadek, dělat decentní narážky, aby věděly, že mám zájem nebo prostě jen proto, aby je to potěšilo.

9.3.2020 v 10:35 | Karma: 44,26 | Přečteno: 2871x | Diskuse| Společnost

Petr Cihlář

Novinky ukradly Klausovi feminismus

Media ovlivňují veřejné mínění. Podívejme se, jak se s projevem exprezidenta Klause na sněmu Trikolory vypořádaly Novinky

28.9.2019 v 21:10 | Karma: 30,12 | Přečteno: 1165x | Diskuse| Politika

Petr Cihlář

Vážený pane Drahoši

Všechno znal, všechno uměl, na všechno si troufal. Skoro všichni ho podporovali a přimlouvali se za něho. Zdál se být ideálním kandidátem. Cestu měl zametenou. Než si to pokazil sám.

30.1.2018 v 7:59 | Karma: 41,28 | Přečteno: 2091x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Americký voják dezertoval za láskou do Ruska, po pár týdnech skončil ve vazbě

9. května 2024  21:09

Soud v ruském Vladivostoku poslal v úterý do vazby amerického vojáka, který čelí obvinění z...

Ženíšek může být novým ministrem pro vědu, kývlo i širší vedení TOP 09

9. května 2024,  aktualizováno  20:25

Marek Ženíšek má být podle TOP 09 novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace. Schválilo to širší...

Čína je pilířem nového světového řádu, řekl Orbán a kývl na její mírový plán

9. května 2024  20:05

Čína je jedním z pilířů nového světového řádu a Maďarsko podporuje její mírový plán pro Ukrajinu,...

ANO chce odložit korespondenční volbu na dobu po volbách v příštím roce

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  20:05

Přímý přenos Poslanci se přou o zavedení korespondenční volby pro české občany v zahraničí. Sněmovnu opět...