Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Podpora DIP a jeho důsledky.

Co je DIP? Proč byla podpora DIP vytvořena? Jaké má důsledky daňová úleva? Jaký důchod dokáže DIP poskytnout? V jaké době to vzniklo? 

Podpora DIP, pokud projde vládou, by měla platit od roku 2024. DIP je zkratka pro dlouhodobý investiční produkt.

Co je DIP?

Dlouhodobý investiční produkt. Banky, obchodníci s cennými papíry, investiční společnosti a samosprávné investiční fondy budou moci nově nabízet své služby investičního, nebo spořicího typu jako DIP. V rámci tohoto produktu bude možné evidovat například akcie, dluhopisy, podíly v investičním fondu.

Proč byla podpora DIP vytvořena?

Stát chce zvýhodnit lidi, kteří při zajišťování se na důchod tvoří nové bohatství pro sebe i budoucí generace. Co by mohlo pomoci i ostatním lidem se odhodlat začít dlouhodobě investovat. I když investování do akcií a hlavně to pasivní je nejlepší řešení, jak se zajistit na důchod, tak český trh tuhle možnost ještě moc neobjevil, a tak stát přidává další zisk, aby řešení bylo ještě znatelněji lepší než ta ostatní. Stejně jako Chileané už 70 let pomocí důchodového systému využívají kapitálový trh a tím tvoří nové bohatství, které v důchodu přelévají do vlastní země. Tak i Češi mohou díky nové podpoře DIP.

Jaké má důsledky daňová úleva?

Daňová úleva až 48 000 Kč ročně sníží příjem státu, a místo toho jsou peníze použity na poskytnutí kapitálu investorům. Jelikož platby státu nejsou svobodné, nedokážeme ani my, ani samotný stát říci, jaký reálný užitek přinesou lidem státní výdaje. Naopak, u svobodného kapitálového trhu vidíme docela přesně, jaký užitek přinesla investice. Pokud investice na kapitálovém trhu vytvoří zisk investorovi, neexistuje možnost, že by ostatní lidé (zákazníci) nebyli také v zisku, samozřejmě za předpokladu, že nebylo porušeno vlastnické právo. S velkou pravděpodobností můžeme říci, že každá vyplacená úleva na DIP přinese větší bohatství národu než nevyplacená. Protože kapitál je dán lidem k vytvoření aktiv poskytujících uspokojení potřeb zákazníkům, aniž byla hodnota ztracena. V porovnání se státním důchodem, kde je kapitál dán důchodci, který ho využije na uspokojení potřeb, aniž by mu něco zbylo. Pokud tedy tento důchod nepotřebuje, pak je možné, že důchodce kapitál využije na vytvoření aktiva generujícího opakovaný užitek. Pak ale zbytečně zatěžujeme mladší generace daněmi, které mohou kapitál zainvestovat na delší horizont a tím i bezpečněji

Toto jednoduché řešení je obdoba mého návrhu důchodové reformy, kterou jsem navrhl (v bodě 7) a popsal ve svém článku. Jediný rozdíl spočívá v tom, že se spoléhá na investiční gramotnost lidí a nenařizuje investici do globálních akciových ETF, kde lidé s minimálním rizikem zhodnotí své úspory na důchod, pokud jí budou držet těch nařízených 10 let.

Pokud by vás zajímaly důsledky ostatních řešení důchodového systému, popisuji je v tomto článku: petrborovec.blog.idnes.cz/c/797641/duchodova-reforma.html?

Jaký důchod dokáže DIP poskytnout?

Budeme-li počítat s možností, kdy si člověk vybere investici do akcií prostřednictvím globálního ETF která je nejlepší volbou pro lidi kteří nerozumí investování. A stále platí, že nikdo neví, jak se bude akciový trh vyvíjet, ale vždy bude mít větší šanci na uchování a vytvoření hodnoty než při tvorbě hodnoty ze strany státu. Tak podle více než 100 leté statistiky akciový trh vždy ochránil investory před ztrátou při delším horizontu než 20 let. Při horizontu 10 let to bylo pouze v 89,8%.

Akciový globální trh má průměrné zhodnocení kapitálu 5,2 % každý rok. Člověk, který by investoval každý rok 48 000 Kč do globálního ETF, aby mohl čerpat maximální úlevu na dani za daný rok. By po 30 letech mohl čerpat z tohoto portfolia podle pravidla 4 %, každý měsíc 11 735 Kč po celou dobu jeho důchodu, bez ohledu na délku jeho života. Pozor, částka je očištěna o znehodnocení průměrné inflace 2%, takže reálná v poměru k dnešní hodnotě peněz.

Je to málo? Nutno započítat, že tato investice člověku zajistí příjem po celou dobu dožití, bez ohledu na státní rozpočet a jeho délku života. A po smrti to zdědí jeho děti, a ti mohou pokračovat buď v čerpání, nebo v investování a vytvoření z toho větší svůj důchod. Po vyplacení průběžné státního důchodu nezbylo nic, a to i když důchodce umře dříve. DIP z příkladu po 30 letech odkáže dědicům až 3 520 430 Kč (očištěno o inflaci 2%).

Nezapomeňme, že toto zajištění není podmíněno zdaněním a tak nesnižuje konkurenční schopnost českého trhu, tedy nebere peníze mladé generaci, která je potřebuje na výchovu svých dětí.

V jaké době to vzniklo?

Vláda strany ANO a CSSD (nově po zkrachování SOCDEM) zvýšila důchody a krátkodobě pomohla stávajícím důchodcům na úkor budoucích důchodců. Kvůli tomu, že důchod je větší, než kolik bylo na důchody vybráno, je dnešní důchod hrazen na dluh. Tento dluh bude v budoucnu generovat splátky z úroků a o tyto úroky budou budoucí důchody nižší. Také umožnil občanům vzít si protiinflační dluhopisy v době, kdy věděli (pokud byli kompetentní na své pozici), že opatření, které dělali za pandemie, vytvoří inflaci. Že nastavený rozpočet pro další rok je ve velkém deficitu, což také vytváří inflaci. To způsobí, že protiinflační dluhopisy vytvoří další inflaci. Ty co nevědí jak vzniká inflace doporučuji článek: Jaká bude inflace. petrborovec.blog.idnes.cz/c/806713/jaka-bude-inflace.html Budoucí důchodce tedy přišel o úspory, a boj s inflací oslabí českou ekonomiku a tím i možnost si na důchod znovu naspořit a státu možnost vybrat dost peněz na dostatečný důchod. Dlouhodobě to poškozuje i držitele proti inflačních dluhopisu.

Dnešní vláda, tvořená 5 stranami, ze začátku své vlády vytvořila 3 balíčky, které také podpořily inflaci tím, že dávaly peníze na dluh. Dokonce jsou neschopni zrušit včas valorizace, které schválila předchozí vláda, a tím zajistit snížení deficitu státního rozpočtu. A i tato vláda neustále přiživuje inflaci. Avšak od roku 2023 přišla s přínosným ozdravným balíčkem a podporou DIP, které oboje mají platit od následujícího roku. Díky tomu rating (důvěryhodnost státu) neklesl, podle ratingových společností.

Bohužel zákazníci (voliči) toto spíše neuvidí, a tak to bude stát spoustu politické moci, kvůli tomu, že neumí prodat (vysvětlit lidem) hodnotu své práce. Důsledky dnešních změn budou patrné až za jiné vlády, která si to ráda přivlastní, protože zákazník neví, co to způsobilo. Rád bych upozorňoval na špatné kroky každé vlády i této, ale bohužel ekonomické vzdělání je natolik špatné, že musím i ty jasně dobré věci vyzvednout já, protože samotní voliči této vlády je nevidí.

Děkuji, že se zajímáte o důsledky lidského jednání.

Oficiální popis DIP zde: https://www.statnisprava.cz/rstsp/clanky.nsf/i/statni_podpora_pro_individualni_sporeni_na_stari_23061507_00154116?

Autor: Petr Borovec | čtvrtek 29.6.2023 19:47 | karma článku: 6,99 | přečteno: 343x
  • Další články autora

Petr Borovec

Státní účtenka za rok 2023.

Stát zapomněl poslat všem svým zákazníkům účtenku za ty služby, co nám poskytl. Přeci zákazník by měl vědět, za co platí.

12.4.2024 v 17:16 | Karma: 14,75 | Přečteno: 457x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Kartel, kdy je neudržitelný a kdy ano.

Proč se kartely rozpadají samy bez zákazu? Co vše je kartel? Kdy je kartel udržitelný a proč? Krátce o největším kartelu který svojí moc využil na maximum.

23.3.2024 v 15:29 | Karma: 6,35 | Přečteno: 213x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Politika, co je vidět a co není vidět.

Vysvětlení proč se děje v politice to co se děje. Proč je v dnešní době socialismus a právo určováno centralisticky?

9.3.2024 v 14:01 | Karma: 8,45 | Přečteno: 398x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Přirozená neefektivita cenových signálů.

V čem jsou řízené peníze lepší než peníze neřízené s omezeným množstvím mincí? Jaký je problém 2% cílené inflace?

4.2.2024 v 14:40 | Karma: 7,27 | Přečteno: 273x | Diskuse| Ekonomika

Petr Borovec

Jak by vypadal život bez fosilné energie?

Článek ukazuje, jak s technologiemi z roku 2023 lze žít v souladu s přírodou. Článek poukazuje na velké problémy, které nečekaně řeší jiné velké problémy. Ukázka ekonomické ekologie. Nemá nic společného s Green Deal od EU.

24.11.2023 v 11:42 | Karma: 7,34 | Přečteno: 405x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 9,21
  • Průměrná čtenost 421x
elektrikář, investor začátečník (7let), student "rakouské" ekonomiky ....

Seznam rubrik