Vrah se konečně potkal se svojí obětí

Doufám. Konečně se může oběť zeptat, zda to bylo nutné. Konečně musí vrah odpovídat, proč se uchýlil k devastujícím praktikám. Věřím, že se oba muži potkali.  

Před chvílí jsem se dočetl, že (nedávno) zemřel doktor Ladislav Mácha. Vyšetřovatel StB a vedoucí vyšetřovacího týmu, který měl za úkol dostat doznání z faráře Josefa Toufara. Vím, že je to dávno a mnozí nad tím mávnou rukou. Kde jsou padesátá léta? Kde je StB?

Mácha zemřel v poklidu, v požehnaném věku pětadevadesáti let. Nakonec si odseděl rok za vraždu člověka. Celou dobu se domníval, že konal správně, protože soudruh Gottwald si to tak přeje. Měl absolutní moc nad někým jiným. Snad jako Bůh. A tuto moc využil. Vlastně zneužil.

Ten příběh mne fascinuje. Přiznávám, jsem věřící. Ovšem ne proto, abych neustále omlouval svá selhání někým jiným. Má víra mne posiluje v konání správných věcí. Přestože vidím kolem sebe různé nepravosti, švindly a nedobroty. Vím, že chovat se správně, je dobré. Je žádoucí.

Každý podobný Mácha je jedem pro společnost. Každý člověk, který si myslí, že může použít jakékoliv praktiky proti nepřátelům. Byť domnělým. Že je může odstranit, ponížit, zabít, rozčtvrtit a rozptýlit. Každý takový člověk je nebezpečný a společnost by ho neměla podporovat. Ani systém by si neměl hýčkat takové lidi. Ovšem, to se řekne. Ale jak by se systém udržel bez zaslepených a všehoschopných vykonavatelů? Snad jen systém spravedlivý. Ale ten jsme zatím nedokázali zhmotnit.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Binder | čtvrtek 15.11.2018 21:21 | karma článku: 16,36 | přečteno: 387x
  • Další články autora

Petr Binder

Všechno je drahé. Proč?

19.1.2023 v 10:28 | Karma: 18,20

Petr Binder

Kouzlo vína

6.1.2023 v 12:01 | Karma: 18,33

Petr Binder

Má setkávání se Svatým Otcem

5.1.2023 v 11:30 | Karma: 16,04