Utajované skutečnosti zaplacené krví

Kolik stojí tajná informace? A jakou má hodnotu? Co všechno se dá zpeněžit, vyvážit zlatem, přetavit do pohádkového bohatství? Za jakou informaci se platí životem?

Informace. Shluk písmen, slov a vět. Dychtíme po nich, rozevíráme lačně noviny, zapínáme televize, pouštíme počítače. Jen, abychom získali nové informace. K čemu nám to vlastně je? Změní se náš život, kvalita toho života? Jak s informacemi pracujeme? K jak dobrým účelům informace používáme?

Na informacích je založena naše společnost. Stačí jedna jediná informace a hodnota velké firmy se razantně změní. I hodnota státu. Hodnota komodity. Hodnota čehokoliv. A to ta informace ani nemusí být pravdivá.

Za důležité informace se platí. I skutečně horentní sumy. Třeba milion Euro. Nebo i více. Záleží, jak je pro dotyčného informace zásadní.

Informace se utajují. Z různých důvodů. Většinou však, protože jsou nebezpečné. Čím více budeme mít nebezpečných informací, tím méně zdravá společnost bude.

Informace mají své zdroje, přenašeče a interprety. Na každé části toho přenosu může nastat chyba. Informační šum. Někdy záměrný, jindy nahodilý. Pokaždé však fatální. Každá informace se dá zneužít v něčí prospěch.

Kde jsou ty časy, kdy k prosperitě byla třeba píle, štěstí a nápad. Dnes je to jen souboj různých informací. A to jen proto, že lidé už ničemu nevěří. Nemají důvod. Ztrácíme přirozený kritický pohled na okolní informace. Jsme zmateni a sedáme na lep dokonale servírované informaci.

Už se zapomínáme ptát: komu to slouží?

Kolik novinářů ještě bude odstraněno, jen proto, že dělali správně svoji důležitou práci? A kdo přijde po nich?

 

Autor: Petr Binder | středa 28.2.2018 8:50 | karma článku: 15,15 | přečteno: 405x
  • Další články autora

Petr Binder

Všechno je drahé. Proč?

19.1.2023 v 10:28 | Karma: 18,20

Petr Binder

Kouzlo vína

6.1.2023 v 12:01 | Karma: 18,33

Petr Binder

Má setkávání se Svatým Otcem

5.1.2023 v 11:30 | Karma: 16,04