Ukažte mi špek, na který mohu skočit

Jsem velmi ovlivnitelný. Mými emocemi hýbá téměř vše, co se kolem mne mihne. Někdy nadávám, jindy pouze vzlykám, či zatínám pěstičky. Máloco mne nechá chladného.

Nejcitlivější jsem kolem Vánoc. Snad proto na mne útočí tisíce potřebných s nataženýma rukama, žadonící o příspěvek právě ode mne. Bez mých peněz totiž nepřežijí. Co na tom, že mi poslali naditou obálku s barevným letákem a dárkem v podobě propisky, diáře či placky. Je u toho přiložená složenka, předvyplněná, jen dopsat částku a doběhnout na poštu. Tam si vyčkám hodinovou frontu a odmítnu životní pojištění, los a reflexní pásku.

Žebráky na ulicích ani nepočítám. Snad můj přívětivý obličej působí jako mocný magnet a oni ke mně upírají svoji pozornost. Už jim nenabízím housku se salámem, když mne prosí o jídlo, protože vím, že mají spíše žízeň. Evidentně mají pejska alkoholika. A vlastně celou rodinu, o kterou se příkladně starají.

Dojímají mne i reklamy v televizi. Třeba ta na hladovějící třetí svět. Právě moje stokoruna má zachránit hladovějící a žíznivé děti s nafouklými bříšky. Žádá mne Unicef. A další dobročinné organizace, které bez mých peněz nemohou dělat dobro, krásu a milosrdenství.

Přiznám se, pláču i u filmů. Když to s hlavním hrdinou nevypadá dobře. Když se na něho vrhnou všichni malí a nedobří. Vrcholem byl animovaný film, kde zemřela Šmoulinka. To už jsem se za svoji citlivost poněkud styděl. Naštěstí byla v kině tma a nikdo se mi nesmál.

Včera jsme byli na dalším filmu, jmenovalo se to Ferdinand. Těšil jsem se na Benešovské pivo, ale bylo to o nějakém modrookém býkovi, co se vzepřel osudu. Něco jako Gladiátor. Ukápla mi slza a pevně jsem se rozhodl, že už nebudu jíst hovězí.

Vím, že v dalších dnech opět budu podléhat klamnému vlivu médií a sociálních sítí. Budu se opět rozčilovat nad nespravedlností tohoto světa. Nadávat na neschopné vládce, kterým jde jen o vlastní prospěch. Na vládu těch, kteří vůbec netuší, čemu vládnou. Otevřu si pivko a budu děsně chytrý u televize. Dám si nějakou dobrotu z Kostelce a počkám si na další volby, až budu moci demokraticky projevit svůj názor.

 

Autor: Petr Binder | pondělí 29.1.2018 22:06 | karma článku: 16,05 | přečteno: 481x
  • Další články autora

Petr Binder

Všechno je drahé. Proč?

19.1.2023 v 10:28 | Karma: 18,20

Petr Binder

Kouzlo vína

6.1.2023 v 12:01 | Karma: 18,33

Petr Binder

Má setkávání se Svatým Otcem

5.1.2023 v 11:30 | Karma: 16,04