Půl litru vody za dvě stovky

Je to normální? Možná za to může dlouhodobé sucho. Přesto si tuhle lehkou předraženost denně koupí tisíce z nás.

Už jste si někdy někde dali vietnamskou polévku pho? Já se na ni těšil téměř čtyřicet osm let, až mne na ni vzal kamarád do tržnice na druhém konci metropole. Moc jsem si pochutnal. 

Obrovská miska plná voňavého a kouřícího vývaru, v něm se vznášejí rýžové nudle, tenké plátky masa, zelenina a bylinky. Vedle jsou kousky limetky, pálivé papričky, různé omáčky a hůlky. Pamatuji si na první ochutnání. Bylo to zvláštně chutné. Rozpoznával jsem jednotlivé příměsi skořice a badyánu, neužíval si mýdlovou chuť koriandru, který nemusím, ale chápu, že do východní kuchyně prostě patří.

Nudle i masíčko, klíčky a zelenina, to všechno se hůlkami nabírá velice dobře, jen člověk nesmí moc tahat dlouhé nudle, protože jsou pěkně mokré od vývaru, a spolustolovníci (i on sám) jsou bohatě zkropeni. Ovšem dělá to daleko menší paseku, než když si menší dítě natáhne špagety s Boloňskou omáčkou.

Včera jsem byl v jiném zařízení, a polévku pho tam měli také. Už nebyla za "lidových" sto osm korun, ale za dvě stovky. Byla prakticky stejná, jako v prvním zařízení, ale na jiné adrese, a v jiném komfortu. Doma jsem se díval na recepty a není to taková práce. Jen se nic nesmí uspěchat. Důležitý je vývar. Už se těším, jak vytáhnu ten největší hrnec, co najdu, a začnu v něm tu voňavou dobrotu pomalu vařit. Zjistil jsem, že v jednotlivých ingrediencích mne porce vyjde asi na padesátku.

Snad se mi podaří sehnat správné ingredience, aby ta chuť byla autentická. Kamarád mi vyprávěl, jak při svých cestách potkal starou kuchařku, co vařila pho na ulici. V očouzeném kotli, na ohni, neustále přidávala jednotlivé ingredience, a přilévala vodu. Pak odebírala jednotlivé porce, a takhle stále dokola. Prý ta polévka byla nejlepší večer, kdy se vývar táhnul několik hodin. Jen bylo třeba vychytat tu správnou chvíli, aby člověk nešel spát s prázdným žaludkem.

Už jste pho ochutnali? A baví vás více hovězí varianta, kuřecí či snad s krevetami?

Dobrou chuť a pěkný den všem.

Autor: Petr Binder | pátek 31.5.2019 10:33 | karma článku: 21,59 | přečteno: 1643x
  • Další články autora

Petr Binder

Všechno je drahé. Proč?

19.1.2023 v 10:28 | Karma: 18,20

Petr Binder

Kouzlo vína

6.1.2023 v 12:01 | Karma: 18,33

Petr Binder

Má setkávání se Svatým Otcem

5.1.2023 v 11:30 | Karma: 16,04