Omluva Janu Palachovi

Už jsme se omluvili kdekomu. Posypali jsme si hlavu popelem, poučili se z krizového vývoje a slíbili, že už to nikdy neuděláme. Přesto opakujeme stále stejné chyby, jako by se nic nepřihodilo. Protože jsme oportunisté.

Omlouvám se Vám, Jane Palachu. Před malou chvílí běžel na veřejnoprávní televizi dokument o Vás. Sledoval jsem ten hodinový sestřih z roku 2009 velmi napjatě, neboť to bylo poprvé. Omlouvám se Vám za to, že jsme zapomněli. Opět se nacházíme na okraji propasti a vlastně jsme se z tohoto okraje vzdálili pouze na počátku devadesátých let, kdy byla snad malá naděje, že naše země bude suverénní, bohatá a svobodná.

Díky liknavosti a oportunismu (chápej prospěchářství) v nás, jsme však rezignovali na základní pravidla demokracie a svobody. A to všeobecnou občanskou angažovanost, která jediná nedovolí hrstce vyvolených ohýbat pravidla v něčí sobecký prospěch.

Pravda, máme svobodu projevu, důkazem je i tato omluva. V dobách minulých by to nebylo myslitelné a nyní si klidně píšeme, co chceme a kam chceme. Výsledkem jsou sociální sítě plné asociálních obsahů, blogy plné nesnášenlivosti a zklamání. Hlídací psi demokracie mají psovody s miliardami ve Švýcarských bankách.

Pravda, máme pluralitní politickou scénu, kde se politické strany mohou utkávat ve férovém boji. Ovšem občané zhusta kašlou na svoje volební právo a v drtivé většině na svoji povinnost zvolené politiky kontrolovat a v případě potřeby jim vhodně poradit, když si sami neví rady. Jsou to přeci také obyčejné lidé, jen mají určité, časově omezené výhody a jistou moc. Díky tomu, že se jedná o obyčejné lidi, mají i obyčejné vlastnosti, jako třeba chamtivost, neobjektivnost, lenost, pokrytectví, liknavost, strach. Nemůžeme tedy očekávat, že bez pomoci zvládnou tak náročné úkoly, jako je například spravedlivá společnost, vyrovnané rozpočty a spokojený daňový poplatník.

Milý Jane, omlouvám se Vám, že krátkému prozření naší společnosti to trvalo tak dlouho od Vašeho dramatického činu a muselo být nakonec odstartováno komunistickou tajnou policií. Někdy mám pocit, že tajné služby ve skutečnosti ovládají náladu a život společnosti i dnes.

Vaše oběť a další oběti jistě nebyly zbytečné a jistě nejsem sám, komu součastný stav, není lhostejný. Za měsíc si připomeneme vítězství pracujícího lidu. Možná budeme mít novou vládu. Možná bude mít i důvěru. Otázkou zůstává, zda to bude důvěra koupená a kolik nás to bude stát.

Omlouvám se Vám, pane Jane Palachu a věřím, že nebude třeba další živé pochodně, abychom prozřeli v době stále hlubšího společenského temna.

Autor: Petr Binder | čtvrtek 25.1.2018 12:24 | karma článku: 26,73 | přečteno: 1516x
  • Další články autora

Petr Binder

Všechno je drahé. Proč?

19.1.2023 v 10:28 | Karma: 18,20

Petr Binder

Kouzlo vína

6.1.2023 v 12:01 | Karma: 18,33

Petr Binder

Má setkávání se Svatým Otcem

5.1.2023 v 11:30 | Karma: 16,04