Nejlepší chřestová krémová polévka

Tuhle polévku dělám už několik let. Vždy v chřestové sezóně, z čerstvého českého chřestu. Letos se mi povedla náramně. Zde je postup.

Vždycky dojedeme k pěstiteli a nakoupíme čerstvý chřest. Bílý i zelený. Mám to tak rád. Pak si sednu, oloupu bílý chřest. Dávám ho hodně. Na deset porcí polévky asi kilo chřestu. Nakrájím na menší kousky a dám vařit do domácího zeleninového vývaru. Rovnou přidám i sůl, která pomůže se silnější chutí.

Přidám rozkrájenou mladou cibulku a vařím na nižším plameni (to je prča u indukčního vařiče) asi dvacet minut. Pět minut před limitem přidám zelený chřest, který oloupu jen cca 5 cm na konci. Ten po uvaření vyjmu a vše rozmixuji do hladka. Přidám 200 ml smetany ke šlehání a dochutím mletým muškátovým ořechem a pepřem, případně dosolím. Opět proženu mixérem a našlehám.

Vypnu vařič a do horké polévky vmíchám chladné máslo, tak 50 gramů. Na talíř pokrájím zelený chřest a zaliji polévkou. Podávám se sýrovými krutony a všichni se oblizují až za ušima. To je nejlepší odměna pro amatérského kuchaře.

Ještě mám v plánu vyzkoušet jeden recept z chřestu, ale nemůžu tu detektivku najít.

 

Dobrou chuť

 

Autor: Petr Binder | pátek 8.6.2018 9:53 | karma článku: 22,39 | přečteno: 944x
  • Další články autora

Petr Binder

Všechno je drahé. Proč?

19.1.2023 v 10:28 | Karma: 18,20

Petr Binder

Kouzlo vína

6.1.2023 v 12:01 | Karma: 18,33

Petr Binder

Má setkávání se Svatým Otcem

5.1.2023 v 11:30 | Karma: 16,04