Luxusní jídlo plné vůní

Možná jste si ho už někdy udělali, třeba ho máte rádi. Musíte během přípravy intenzivně větrat, ale výsledek se vyplatí. V poslední době se z něho stává nedostupná a luxusní lahůdka.

Taková obyčejná věc, jakou je bramborák. Prostě jen vezmete brambory, česnek, pivo, sůl, vajíčka, kmín, pepř a majoránku, trochu mouky, pak chvíli strouháte, a celé to vymícháte ve vymazleném poměru do správně řídkého těsta. Až se to poněkud proleží, začnete smažit zlatavé placky. Velikost je libovolná, od malých placiček, až po bramboráky přes celý talíř.

Někdo smaží na sádle, já používám báječný slunečnicový olej. Jedl jsem bramboráky i řízky smažené na olivovém oleji, a vážně nedoporučuji.

I způsob konzumace se liší. Někdo si vezme způsobně příbor, a ukrajuje si kousky, které pak vkládá do úst. Já mám raději příbor králů, tedy umyté ruce. Vždy si bramborák stočím, a pak zcela nespolečensky ukusuji tu voňavou a chutnou dobrotu. Někdy na mne i zbude.

Ovšem poslední dobou je stále větší problém sehnat dobré brambory. Těmi dobrými myslím ideálně české, neshnilé, a pevné. O ceně nemluvím vůbec, prostě roste, protože byl suchý rok, a na polích se musí pěstovat jiné strategické plodiny. Také dobrý česnek je čím dál tím větší vzácnost.

Dáváte si bramborák samotný nebo s nějakou masitou směsí? Používáte pivo nebo jinou tekutinu na zamíchání těsta? Smažíte malé placičky nebo velká kola?

V každém případě dobrou chuť a pěkný den přeji všem.

Autor: Petr Binder | čtvrtek 30.5.2019 8:34 | karma článku: 22,70 | přečteno: 865x
  • Další články autora

Petr Binder

Všechno je drahé. Proč?

19.1.2023 v 10:28 | Karma: 18,20

Petr Binder

Kouzlo vína

6.1.2023 v 12:01 | Karma: 18,33

Petr Binder

Má setkávání se Svatým Otcem

5.1.2023 v 11:30 | Karma: 16,04