Kdo to neumí bez dotací, nemá podnikat

Dotace. Slovo, které vyvolává emoce, zpravidla záporné. To proto, že na dotaci dosáhne pouze někdo. Ostatní jsou znevýhodněni. A prakticky všichni se na dotace skládáme. Je lhostejné, z jakých zdrojů ty dotace jsou vypláceny.

Pobíráte dotace? To je fuška, aby na ně člověk (firma) dosáhl, že? Jen jednou jsem chtěl požádat o dotaci na kočovné divadlo. Skončilo u chtění, protože těch dvacet tisíc jsem raději dal ze svého, tedy z toho, co jsem sám vydělal jinde. Nehodlal jsem vyplňovat dvacetistránkový dokument, kde se mne kdosi z státní správy dotazoval na úplně všechno, i na to, co s projektem zdánlivě nesouviselo. 

Jistě, jsem ignorant a dotace se mi prostě nelíbí. Jsou nesystémové. Jejich nastavení je takové, aby většinu odradilo již žádání o dotaci. Pochopitelně se můžeme obrátit na nějakou specializovanou firmu, která tu kterou dotaci pro vás získá. Umí v tom chodit, zná se s těmi správnými lidmi a umí vyplňovat šílené dotazníky. Pak si vezme odměnu, nějaké to procento ze získané dotace. Možná těch procent bude i více, že? Záleží na cílové částce, o kterou se žádá.

Dotaci nedostanou všichni, tedy tento nástroj ničí volný trh. Ovšem, pokud by je dostali všichni, je to nesmyslný nástroj, jen se utrácejí veřejné finance, kterou jsou nepochybně potřebné jinde. A pokud se jedná o segment trhu, který bez dotací neumí žít, pak je na zamyšlenou, zda jej nevypořádat jiným a systémovějším způsobem. Pokud někdo podniká zejména na základě nejrůznějších dotací, měl by se svým podnikáním urychleně skončit a přestat společnosti škodit a zatěžovat veřejné rozpočty. Ať se jedná o drobného podnikatele, či majitele obrovských holdingů.

Chápu, že některé oblasti potřebují podpořit z veřejných peněz. Je však třeba velmi pečlivě zvažovat, které to jsou a jak a kdy se společnosti vynaložené prostředky navrátí. My jsme totiž všichni zapomněli na to, co by měla ta dotace dělat. Dotaci chápu jako investici, která se následně společnosti vrátí. Formou služby, či levnějších produktů nebo jiným způsobem. Jinak je to prachsprosté vyhazování společných peněz. Zrušme dotace a zjistíme, že budou veřejné rozpočty stačit na mnohé potřebné. Trh se vyčistí a lidé se na sebe nebudou tolik zlobit. Ideální by to bylo rovnou na úrovni celé Evropy. To bude úleva. Dokážete si to představit?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Binder | pondělí 9.1.2023 11:28 | karma článku: 24,93 | přečteno: 471x
  • Další články autora

Petr Binder

Všechno je drahé. Proč?

19.1.2023 v 10:28 | Karma: 18,20

Petr Binder

Kouzlo vína

6.1.2023 v 12:01 | Karma: 18,33

Petr Binder

Má setkávání se Svatým Otcem

5.1.2023 v 11:30 | Karma: 16,04