A čím platíte vy?

Za svobodu se musí platit. Včera se mne syn zeptal, kolik stojí svoboda a čím se za ní platí. Zajímavá otázka. Jak jste na tom?

Svoboda je báječná, pokud opravdu existuje. Ovšem, podobně jako Láska a další báječnosti, potřebuje naši aktivní spoluúčast. Soustavnou péči. Dokonce jsou chvíle, kdy se za svobodu musí člověk porvat a zaplatit za ni.

Za svobodu se platí krví. Zejména během ozbrojených konfliktů. A někdy té krve musí být hodně, aby svoboda mohla zvítězit. Mizejí tátové od rodin, synové i celé rodiny.

Za svobodu se platí kompromisem. Už jsme to také zažili a proto byla naše revoluce sametová. Někdy se může zdát, že svoboda zaplacená tímto způsobem, není svobodou plnou a čistou.

Za svobodu se platí v naturáliích. To věděl už kníže Václav. A také penězi. I taková svoboda je velmi omezená a záleží jen na kořistiteli, zda mu dáme dost.

Někdy se svoboda platí i bitcoiny.

Svobodu můžeme platit čistotou našich životů, každodenními skutky, za které se nemusíme stydět. Dá se zaplatit pravdou, která opouští naše ústa. Ovšem také vyžadováním pravdy od druhých. Třeba tím, že se na ně nebudeme za pravdu zlobit.

V každém případě je svoboda velmi vzácné zboží, které musíme bránit, protože už mnohokrát byla zaplacena vzácnou krví našich předků. Plaťme ji prosím zejména čistotou myšlenek a skutků, pravdou a neústupností před tím, kdo by nám ji chtěl odejmout.

Byť by se tvářil jako náš nejlepší přítel.

 

Autor: Petr Binder | pondělí 19.11.2018 15:03 | karma článku: 16,77 | přečteno: 487x
  • Další články autora

Petr Binder

Všechno je drahé. Proč?

19.1.2023 v 10:28 | Karma: 18,20

Petr Binder

Kouzlo vína

6.1.2023 v 12:01 | Karma: 18,33

Petr Binder

Má setkávání se Svatým Otcem

5.1.2023 v 11:30 | Karma: 16,04