Koalice – strážci našich peněženek nebo výsměch občanům i opozici

Napříč českou veřejností se v posledních dnech vedla debata o důsledcích sjednocení DPH na sazbu 20%. Českou veřejností míním občany, důsledky pak reálný dopad na jejich životní úroveň. Lidé byli každý den prostřednictvím médií konfrontováni s tím, o kolik se potraviny, výrobky či služby po sjednocení DPH zdraží. Vše bylo doprovázeno pochopitelnými emocemi, které byly ještě podněcovány dohady o výjimkách ze sjednocené sazby.

A důvod? Financování nezbytné důchodové reformy. O té se toho ale lidé již moc nedozvěděli, alespoň ne z úst politiků vládní koalice. Očekávat informace od opozičních politiků bylo také téměř nemožné, jelikož byli o detailech reformy informováni v podstatě stejně jako veřejnost, tedy minimálně. Premiér Petr Nečas přitom ještě 10. října 2010 v diskuzním pořadu Partie vznesl směrem k úřadujícímu předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi jasný slib: „V každém případě, bez ohledu na výsledek senátních voleb, můžu jednoznačně říci, že o všech klíčových reformách budeme s vámi vyjednávat.“ Ve skutečnosti se vyjednávání o důchodové reformě vedla a vedou pouze uvnitř nejednotné koalice. Žádná jednání s opozicí, žádná debata s odbornou ani laickou veřejností.

Věci veřejné nakonec v rámci své marné snahy získat zpět ztracené preference, a možná ještě více pod vlivem rozhořčení prezidenta Klause, prosadily na jednání tzv. K9 změny ve financování reformy. V roce 2012 bude snížená sazba DPH 14%, od roku 2013 se pak sazba DPH sjednotí na 17,5%. Bez výjimek. Odhadovaný objem získaných peněz v roce 2012 bude podle Petra Nečase 26 až 27 miliard korun, v dalších letech pak asi o čtyři miliardy korun ročně méně.

Vládní koalici se v podstatě podařil zastírací manévr, kterým odvrátila jakoukoliv diskuzi o principech, detailech a krocích důchodové reformy. Místo debaty, kterou měla vést s odborníky a opozicí, místo důkladného a efektivního vysvětlování reformy veřejnosti, se jí podařilo upřít oči většiny z nás jiným směrem – k otázce, jak velké bude zdražení po sjednocení sazeb DPH na 20%. Tím nejprve koalice vyvolala patřičný rozruch a obavy, aby následně rozpoutala vášnivou diskuzi nad tím, které potraviny, výrobky či služby mají být mezi výjimkami z této sjednocené sazby. Zakončeno to bylo až téměř dojemným zlehčením vládních plánů, za které bychom měli být asi vděčni. Ve skutečnosti ale přesto dojde k velkému zdražení, pouze o trochu mírnějšímu a pozvolnému. To bude navíc vykoupeno zrušením nebo snížením některých kompenzací, které vládní koalice původně lidem slíbila.

 

Petr Benda

 

 

Autor: Petr Benda | pondělí 14.3.2011 7:00 | karma článku: 9,40 | přečteno: 1076x
  • Další články autora

Petr Benda

Nepovažujte slušnost za slabost

18.6.2011 v 7:00 | Karma: 42,07

Petr Benda

Sbohem a šáteček

15.6.2011 v 7:00 | Karma: 11,78

Petr Benda

Vše při starém a nové pohádky

30.5.2011 v 7:00 | Karma: 10,02