Ani Covid českou pravici nespasí

Kdo asi tak bude českým politickým vítězem současné koronavirové krize? Odpověď už se asi (opět) nabízí...

Koronavirus samozřejmě (naštěstí!) nebude mít jen "poražené" - oběti, jejich rodiny - ekonomicky tisíce živnostníků, firem, jednotlivců, rodin, ale i vítěze. Jako každá kritická situace nebo událost. Spousta podnikatelů se vyšvihne nebo posílí. Osobně to u lidí a jejich rodin snad alespoň v nějakých případech bude ta katarze, která to být nesporně má atd.

Celá krize bude mít i politické vítěze a poražené. Citlivost toho všeho zatím nedovoluje určit a mluvit o poražených. Už se ale dá celkem odhadovat, kdo bude vítěz. A ANO, já bych si, protože sázkové kanceláře ve snaze fungovat dál, můžou vypisovat sázky dnes i na to, vsadil (opět) na Andreje Babiše (a hnutí jednoho člověka, co je za ním).

Ostatně naznačují to už i první průzkumy, kterým se sice dá věřit čím dál méně, ale minimálně v tom, že ANO je výrazným hegemonem, se opakují. Z 28% se stává pomalu (a snad ne jistě) 35%, to vše se stagnací nebo dokonce poklesem ostatních.

Aby bylo jasno, AB jsem nevolil, nevolím a volit nebudu. Dnes už je to opravdu jen bezobsažný marketing a jak to celé s AB začalo, tak to s ním taky skončí. Na druhou stranu zcela odmítám jediné, na co se aktivita druhé strany omezila, tj. těch 35% lidí jsou primitivové, důchodci a vidláci a "volí se už jen PROTI, ne PRO". Za těch 35% nemůžou ani naši rodiče, prarodiče nebo vidláci, nemůže za to ani AB a jeho neomezené možnosti, finance a tým, ale za těch 35% může právě naše pravice a opozice. Může za to Fiala, může za to Gazdík, můžou za to ty, které volím nebo chci volit, tak já se na to dívám a vždycky dívat budu.

Předpokládám, že minimálně moje babička s dědou do těch 35% patří a co jako? Mám si jich míň vážit, jak se dneska skoro společensky žádá? Nemám k nim jezdit na kafe? Protože jsem kluk z vesnice, malého města, znám Prahu i periferii, akademickou půdu i sportovní kabinu, vím úplně přesně, proč to tak je. A jen opakuji, je to daleko více zásluha Petra Fialy než Marka Prchala.

K připomenutí tohohle mě vedou poslední týdny, kdy opozice a česká pravice úplně zmizely ze scény. Veřejný prostor si shodou objektivních i subjektivních okolností uzurpoval AB, později alespoň někteří další představitelé vlády a pravice najednou hořce sklízí, co zasívala. Program "Antibabiš" nestačí a nestačil nikdy, což bohužel ti nejpovolanější nikdy nepochopili. Parodie videí a rozhovorů AB - asi jediný hmatatelný výsledek opozičních stran dosud - působila v této situaci někdy až nemístně.

O Pirátech se dnes neví, že existují, Trikolóra ztrácí dech, což je pro mě zklamání, TOP09 by mohla zachránit snad jen pěkná ženská v čele, ODS není schopna ničeho výrazného, dává jen do dnes moderní "infografiky" obecné návrhy, které sebere od kdejaké profesní organizace a které mohu sám z hlavy říkat, aniž bych musel být druhá nejsilnější strana v republice.

A proč bych si vsadil na další vítězství AB? Protože to nakonec vše je zase jen jeden další moment v tom celém výše popsaném. Ať je to, jak chce, AB a s ním vlastně i MZ nebyli líní tu republiku objet, ty ruce si na těch posledních vesnicích s lidmi podat a ono to o tom prostě je. Je to o tom dokonce v každé zemi s politickou tradicí, není to žádné naše specifikum. Například VK st. v 90kách objel republiku a vyhrál (s opravdu pravicovou stranou!) drtivě na Ostravsku!

Petr Fiala se radši stal asi 8. místopředsedou Sněmovny, místo toho, aby dělal 4 roky v opozici jen volební kampaň, co jiného jako v tomhle rozpoložení politické scény?! Co jiného v situaci, kdy přes všechno, co se děje, ODS osciluje 6 let mezi 11-15% beze změny?! Jenže ono tohle bolí, musíte si nechat na řadě míst někdy obrazně, někdy možná doslova naplivat do obličeje, jenom takhle se vždycky vyhrávaly volby, ne ze sněmovní kanceláře a výletu maximálně na Černej most nebo někam na periferii ke starostovi, který mi to tam připravil a bude to komfortní.

A tohle mi vadí víc než cokoliv ze strany AB. Jsem sportovec, mám v krvi, že sám musím udělat pro výsledek maximum, abych měl čistý svědomí. A to strana, kterou jsem volil a volit chci, nedělá a asi ani dělat nechce... 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Bauer | pondělí 20.4.2020 14:48 | karma článku: 29,90 | přečteno: 1022x