Skupinová iracionalita

Jak poznat, zda právě já nejsem ovcí strženou davem? Jak zjistit, zda nevěřím dogmatům?

Skupinová iracionalita v sobě skrývá paradox: Na jednu stranu se lidé, kteří jí podlehnou, chovají podobně bez ohledu na hodnoty, které vyznávají, takže jsou snadno rozpoznatelní.  Na druhou stranu aby mohlo skupinové myšlení fungovat, musí působit skrytě: takže na rozdíl od mého okolí já zůstávám vůči své iracionalitě slepý a neochvějně se považuji za zastánce „zdravého rozumu“.

Mezi příznaky skupinové iracionality patří zbožštění vůdce, vyhledávání (či přímo tvorba) vnějšího (méně častěji i vnitřního) nepřítele, sklon k puritánství, podezíravost vůči jiným skupinám a uctívání symbolů. Velmi spolehlivě odhalí osoby se sklonem dogmatismu způsob, jakým komunikují. Analýzu textů jsem se pokusil popsat v některých předchozích článcích tohoto blogu a na webu skupinové iracionality. Obšírněji jsou příčiny a projevy skupinové iracionality (tedy náboženské i „světské“ víry) popsány v knize Skrytá autorita: Iracionalita a dav v člověku (Dybbuk, 2011).

 Zde je pořadí aktuálně nejprodávanějších knih s tématem „iracionalita“ podle kosmas.cz: 

 

    1. Milan Petrák: Skrytá autorita
    2. Umberto Eco: Skeptikové a těšitelé
    3. František Koukolík: Jak si lidé hrají (e-kniha)
    4. Marcel Dettiene: Mistři pravdy v archaickém Řecku
    5. E. R. Dodds: Řekové a iracionálno
    6. Drtilová, Koukolík: Vzpoura deprivantů (e-kniha)
    7. Umberto Eco: Skeptikové a těšitelé (e-kniha)
    8. Jiří Heřt: Věda kontra iracionalita 5
    9. Bryan Caplan: Mýtus iracionálního voliče
    10. Václav Kaplický: Kladivo na čarodějnice

 

Žebříček by neměl být přeceňován – ukazuje aktuální prodej (v případě Skryté autority mohly mít vliv recenze Pavly KouckéJosefa Zbořila), nikoli celkový od vydání každé knihy. Chtěl bych nicméně poděkovat všem, kteří si knihu koupili, a doufám, že je nezklame. Snad svým malým dílem přispěje k tomu, abychom dokázali odhalit sklon ke skupinovému myšlení nejen v těch druhých, ale i v nás samotných.

Autor: Milan Petrák | úterý 4.9.2012 22:53 | karma článku: 6,17 | přečteno: 783x