Benátská ,,socka"

Vaporetto, je vlastně takový vodní autobus - až na to, že je to loď!  Má několik linek a kdo je v Benátkách poprvé má pocit, že je to  složitější než metro v New Yorku.

Je to tak! I Benátky mají hromadnou dopravu. Jmenuje se vaporetto a je to z jedna z věcí, která mě tu  asi nepřestane bavit.                                 

Co je vaporetto?                                                                                       

Vaporetto, je vlastně takový vodní autobus- až na to, že je to loď. Má několik linek a kdo je v Benátkách poprvé má pocit, že je to  složitější než metro v New Yorku. Ale po chvilkové hipnotizaci jízdních řádů, zjistíte, že to není tak zlé. Vaporettí  posádka se skládá z pana ,,řidiče" a dalšího pracovníka, který volá stanice a přivazuje hbitě námořnickým uzlem loď na každé zastávce. Na vaporettu můžete být buď venku (a pořizovat si rozevláté selfie) a nebo si jít sednout do kabiny. Vaporetto má taky několik velikostí. Ve špičce se svezete větší lodí a mimo ní jedete její menší ségrou. Taky záleží na tom, jestli jedete jen v centru Benátek a nebo cestujete mezi ostrovy. To pak můžete narazit na místní  ,,double decker", který  má dokonce i bar. Bohužel dnes už neotvírá, tak se o něj aspoň můžete aspoň opírat a sklenku prosecca si představovat!   

Na vaporettu se dají zažít různorodé pocity a momenty. Když už vám krokoměr ukazuje nachozený dvacátý sedmý kilometr a vy už máte splněný váš denní mostový fitness plán, nebo si chcete jen zarelaxovat a pustit si vítr do vlasů, je vaporetto skvělá volba. Takový východ sluníčka na vaporettu? Paráda! Ale pozor, někdy se dá zažít i docela dobrodružství. A to, když cestujete vaporettem za bouřky. To máte chuť volat na spolucestovatele ,,držte si mobily- jo i tady se v socce hodně mobiluje -  a zubní protézy ! "

Co je občas ještě větší dobrodružství než cestování za špatného počasí, je samotné čekání na zastávce. Vaporettí zastávka je taková budka na vodě, která se hodně, ale opravdu hodně hýbe. Tuším, že jedincům, kteří mají krvi několik promile, tyhle chvíle čekání nedělají úplně dobře. Takže doporučuji po absolvování ,,tour de aperol  " pěší chůzi.                   

Co je asi jedinou nevýhodou vaporetta je cena. Pokud jste v Benátkách na návštěvě a chcete se povozit, zaplatíte za jeden lístek sedm euro - to už je skoro tip na rande ,,drahá mohu tě pozvat na cestu vaporettem?" 

Benátčani a benátská náplava jako jsou například Erasmus studenti ( ehm ehm ) mají  tzv. Venezia Unica.  To je  taková hezká kartička, díky které můžete nechat vlát vlasy, jak se vám zlíbí. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petra Brabencová | čtvrtek 16.11.2017 10:24 | karma článku: 12,10 | přečteno: 611x
  • Další články autora

Petra Brabencová

Líné Benátky

30.1.2018 v 10:54 | Karma: 17,69

Petra Brabencová

Poletucha poletavá

14.1.2018 v 9:31 | Karma: 14,68

Petra Brabencová

Páni Slizáci

17.12.2017 v 13:03 | Karma: 19,64