Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šestidenní válka, díl šestý: Úder Izraelců pohledem několika autorů

Autoři píšící o Šestidenní válce uvádějí obvykle dva pojmy, a to preemptivní úder a preventivní úder. V tomto díle uvedu několik příkladů.        Preemptivní úder směřuje k odvrácení bezprostřední závažné hrozby v situaci, kdy není možné využít jiných prostředků k jejímu odvrácení a akce je přiměřená hrozbě. Je tedy založena na existenci protivníkových rozvinutých schopností a na faktoru jasného a bezprostředního ohrožení.    Preventivní úder směřuje k odvrácení či eliminaci vzdálené závažné hrozby, případně s cílem předejít útoku očekávanému v kratším či delším časovém horizontu. Vychází tedy z logiky zahájení konfliktu, který by s největší pravděpodobností nastal v budoucnu, za stávajících výhodnějších podmínek. To znamená, že preventivní použití síly není plně opřeno o stávající, ale pouze o rozvíjející se či potenciální schopnosti, jakož i o mnohem problematičtější situaci bez jasného a bezprostředního nebezpečí.

Marek Čejka

   V knize Izrael a Palestina (Minulost, současnost a směřování blízkovýchodního konfliktu) od Marka Čejky je uváděn útok Izraelců jako preemptivní. Píše, že strůjci preemptivního úderu proti svým sousedům (kromě Libanonu) byli izraelský ministr obrany Moše Dajan a náčelník generálního štábu Jicchak Rabin. Také jasně zde uvádí, že šlo o útok v bezprostředním izraelském ohrožení a ne o dlouhodobé ohrožení Izraele. Jako preventivní úder v knize uvádí útok izraelského letectva na jaderný reaktor v iráckém Osiraku v roce 1981. Uvádí také, že z pohledu Izraele byl preemptivní úder pochopitelný, jelikož ohrožení od svých arabských sousedů bylo veliké. 

 

Dan Reiter

   Dan Reiter uvádí ve svém díle Exploding the Powder Keg Myth Preemptive Wars Almost Never Happen, že hlavním důvodem preemptivního útoku Izraelců na své arabské sousedy mohlo být ohrožení ze strany Egypta, ale uvádí zde také dva důvody, proč útok Izraelců nebyl jen z obavy ze svého zničení Za prvé, Izrael měl obavy z hrozícího arabského útoku. Egyptská akce, která nejspíše víc než cokoliv jiného tlačila Izrael k vojenskému zásahu po uzavření Tiranské úžiny. Izrael veřejně prohlásil v roce 1950, že takový krok by byl jasný akt války; ústupek ze strany Izraele by znamenal pošpinění jeho důvěryhodnosti a mezinárodního renomé. Kromě tohoudržování otevřené úžiny mělo významný ekonomický přínos pro Izrael. Opravdu jeden pohled  izraelského  politického vedení bylo, že uzavření Tiranské úžiny 22. května1967 byl  „první výstřel" v Šestidenní válce. Uzavření úžiny proto mělo vážné ekonomické a politické důsledky pro Izrael. Tímto není řečeno, že preemptivní motivy chyběly, ale to znamená, že tam byly další silné motivy.

   Za druhé, izraelský preemptivní útok přišel později než podle teorie by se dalo

předvídat. Mezi Izraelem a Egyptem bylo hodně originální nepřátelství; Egypt zaútočil na Izrael v roce 1948 a Izrael zaútočil na Egypt 1956. Izraelský náčelník generálního štábu Jicchak Rabin chtěl zaútočit už večer 25. května, ale izraelský premiér Levi  Eškol útok zamítl, dokud nebudou vyčerpány všechny politické možnosti. Přesto Násir stupňoval svou rétoriku vůči Izraeli. Izraelci vnímali egyptské hrozby podobně jako nacistické hrozby během druhé světové války. Podle některých zdrojů Násir chtěl izraelský preventivní útok a doufal, že ho egyptské síly odrazí. Izraelci nechtěli také útočit kvůli USA, nechtěli tak nerušit americké touhy po mírovém jednání. Izraelci zaútočil, až poté, co dostaly od Američanů tzv. žluté světlo.

 

David Hirst

   Davit Hirst popisuje Šestidenní válku jinak než předchozí dva uvedení autoři. Zatímco oba dva předešlí autoři psali o izraelském útoku více méně jako o preemptivním útoku, tak Davit Hirst popisuje Izrael jako agresora, který nebojuje kvůli své záchraně, ale aby dosáhl tzv. Velkého Izraele.

    Uvádí, že Izrael plánoval útok hned po Suezské válce v roce 1956. Podle něj Izraelci pouze čekali na vhodnou příležitost. Píše, že Izrael válku potřeboval, jelikož v roce 1962 procházel ekonomickou krizí, kdy emigrace převažovala nad přistěhovalectvím. Zablokování Tiranské úžiny bylo podle Davida Hirsta tou vhodnou příležitostí k útoku na své sousedy. Autor minimalizuje význam přístavu Ejlatu a uvádí, že tam procházelo jen 5% izraelského zahraničního obchodu. Uvádí také, že ropu z Íránu mohl dostat přes město Haifa, avšak neuvádí, že tím se prodloužily Izraelcům dodávky, především ropy o tisíce kilometrů, jelikož izraelské lodě nemohly plout ani přes Suezský průplav. Podle Davida Hirsta měl Egypt u hranic s Izraelem dvě divize, ale ve skutečnosti tam měl Egypt sedm divizí.    

      

Porovnání jednotlivých autorů

   Vybral jsem tyto tři autory, abych ukázal, jak může být na jednu historickou událost vytvořeno více názorů. První autor tedy Marek Čejka útok Izraele označuje jako preemptivní jelikož uvádí, že šlo o bezprostřední ohrožení Izraele. Dál to ale příliš nerozvádí, jelikož se spíše věnuje izraelsko-palestinským vztahům.

   Naopak velmi dobře rozvádí celý konflikt Dan Reiter. Ve svém díle se Dan Reiter právě věnuje pojmům preventivní a preemptivní a Šestidenní válku uvádí jako jeden z příkladů spíše preemptivní války. Podle něj, ale nebyly splněny všechny podmínky, aby se to dalo nazvat úplně preemptivním útokem.

  Úplně jinak než předešlí dva autoři se k Šestidenní válce postavil Davit Hirst. Oba dva předešlí autoři označovali útok Izraele na své sousedy jako preemptivní a státy Arabské ligy viděly jako agresora, tak naopak Davit Hirst označuje za agresora Izrael. 

 

Příště:díl sedmý: Závěr

 

 

Autor: Martin Pešek | úterý 10.6.2014 13:05 | karma článku: 10,69 | přečteno: 895x
  • Další články autora

Martin Pešek

Fotoblog - 70.Výročí vypuknutí Nymburského povstání

Dnes proběhla v Nymburce oslava 70. Výročí Nymburského povstání. Můj fotoblog je z historické bojové operace. Akci provedl historický klub SPVH Sever 2013 a divadelní soubor Hálek. Nešlo přímo o historickou rekonstrukci, jelikož se nějaká podobná akce v Nymburce 2. května 1945 nestala, ale jelikož Německá vojska v této ukázce tvořili příslušníci 20. granátnické divize SS (1. estonská), tak je tu paralela s událostí (událost nastala po Nacistické kapitulaci), kdy několik příslušníků této divize, bylo v Nymburce po přestřelce zadrženo a popraveno.

2.5.2015 v 18:40 | Karma: 8,58 | Přečteno: 469x | Diskuse| Fotoblogy

Martin Pešek

Fotoblog z Ruzyňských kasáren

Dnes jsem se byl podívat na americkou vojenskou techniku (současnou i historickou) do Ruzyňských kasáren. Celkový můj zážitek byl výborný, tedy až na počasí. Rád bych vám nyní ukázal pár svých fotografií a poděl se tak s vámi o svůj zážitek.

31.3.2015 v 16:50 | Karma: 20,97 | Přečteno: 814x | Diskuse| Fotoblogy

Martin Pešek

Zneužití ústavy ČR propagandou

Tento článek píšu především jako reakci na článek pana Jiřího Soudeka. Ve svém článku: Vláda si nyní osobuje více práv než jí podle Ústavy a Sbírky zákonů ČR náleží!. Tvrdí, že vláda jednala nezákonně. Nyní uvedu důkazy, že tomu tak není.

20.3.2015 v 18:45 | Karma: 16,90 | Přečteno: 987x | Diskuse| Politika

Martin Pešek

Suezská krize, díl osmý: Závěr

V této práci jsem se zaměřil na to, jak lokální konflikt ovlivňuje jednotlivé aktéry. Také jsem se ve své práci pokusil nastínit události spojené s pojmem suezská krize. Celá událost ukazuje, jak menší mezinárodní rozepře měly velký vliv na vývoj vztahů v rámci bipolárního světa. Jak se ukázalo tak Velká Británie a Francie přes dobrou vojenskou přípravu neměly jasný politický plán, co udělají po invazi a nezajistily si podporu USA. Nejenže se jim nepodařilo svrhnout Násirův režim, ale ten po konfliktu ještě posílil. Izrael po konfliktu také posílil, jelikož se mu podařilo zajistit svoje hranice s Egyptem.

5.11.2014 v 15:00 | Karma: 7,77 | Přečteno: 432x | Diskuse| Politika

Martin Pešek

Suezská krize, díl sedmý: Zrod jednotek UNEF

V tomto díle píši, jak vznikli jednotky UNEF a jak ovlivnili konflikt a další fungování OSN.

4.11.2014 v 15:00 | Karma: 6,73 | Přečteno: 358x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 807x
Politolog a moje motto je: Nemusím s tebou vždycky souhlasit, ale přesto tě můžu mít rád a respektovat tě.

Seznam rubrik