O tom, jak šašek pekl domácí chleba

Ahoj, jsem starý plyšový šašek, bydlím v krásně oranžovém činžáku a jmenuji se Šáša. Patřím Standovi, to je Andrey nejstarší syn…dostal mě, když se narodil, a protože to bude za chvilku 22 let, už ani nevím, od koho.

Když jsem byl mladý, žil jsem v postýlce, v kočárku, chodil jsem s ním do školky a jezdil na všechny tábory. Dnes je ze mne opelichaný plyšák v důchodu…tzn. tak trochu zaslouženě odložený na poličce. Jsem rád, protože být součástí růstu lidského mláděte, je náročný úkol. Standa je už dospělák, žije sám, a tím pádem mám moře času. Pozoruji v obložení World of Warcraft (do kterého jsem se na stará kolena, zamiloval) jeho mladšího bráchu Davida nebo se zavřu v kuchyni a vařím.

Ano, čtete dobře. Vařím! 

Andrea nemá čas a já bych ho zase mohl rozdávat. Proto jsem se rozhodl, že vyrazím do světa jiných poliček. Přečetl jsem vše…od Anny Kareniny, až po klasické české kuchařky a nadchl se pro vaření. Na pomoc si beru dva medvědy. Velkej nevím, kde se v rodině Andrey vzal, ale toho malého mám opravdu moc rád. Jmenuje se Hakysák a je to Davidovo nemilovanější plyšák.

Vím, že Andrea píše blog, ale popravdě řečeno…můj favorit je Kabir (kabir.blog), který k mé lítosti „momentálně“ na vaření…tak trochu…kašle! Proto jsem se rozhodl zavolat kámoše a připravit pro Vás mé oblíbené jídlo: „domácí chleba.“

Co budeme potřebovat: 3 hrnky hladké mouky, 2 lžičky soli, 2 lžičky drceného kmínu, 1 lžičku sušeného droždí a jeden a půl hrnku studené vody. Směs „trochu,“ opakuji TROCHU…(1-2 minuty) promíchám, nechám kynout asi 8-12 hodin a dám si kvalitního šlofíka. Po vykynutí předehřeji troubu na 230 °C, vložím do ní hrnec i s poklicí a nechám důkladně rozpálit. Po půl hodině kydnu těsto do (nevymaštěného!!!) rozehřátého hrnce, přiklopím poklicí a peču 30 minut přikryté a 15 minut bez pokličky. Předtím, než dám chleba do trouby, posypu těsto kmínem nebo různými semínky.

Samotná příprava je velmi rychlá. Ráno před odchodem do práce zamícháte a po příchodu domů upečete nebo večer rychle zamícháte a ráno po prvním šálku kávy, upečete. Jeden chleba včetně el. energie vychází asi na 15,- Kč.

Přeji dobrou chuť Šáša a spol :-)))

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Andrea Anna Peldová | pondělí 2.9.2013 7:52 | karma článku: 14,99 | přečteno: 1169x