Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Varlata, podvodník z Nigérie, a případ ztraceného mobilu

V médiích se právě objevila zpráva, že dva mladí hoši, odsouzení kdesi v Somálsku k useknutí nohy a ruky za krádež mobilního telefonu, už jsou oba úspěšně zmrzačeni, když můj přítel K. přinesl domů ten nejnovější, nejúžasnější, nejnadupanější mobil, jaký jsem v životě viděla.

Ukázalo se, že ho našel ve vlaku. K. už skoro rok uklízí v londýnském depu vlaky - a nevěřili byste, co všechno najdete zapadlé za sedadly. Všichni uklízeči mají nařízeno veškeré nalezené cennosti okamžitě odevzdat nadřízenému, který je odnese na ztráty a nálezy.

Když má službu Šrílančan Rádž nebo Jamajčanka Brenda, K. nalezené předměty poctivě odevzdává. Jednou dokonce obdržel děkovný dopis od paní, která se díky němu znovu shledala se sepranou, ale milovanou šálou. Od majitelů ztracených mobilů se dosud děkovného dopisu nedočkal - a začínalo se ho zmocňovat podezření.

Ale ať už to bylo jakkoli, dnes by K. s čistým svědomím nemohl odevzdat nadřízenému ani utržený knoflík. Dnes směně velel Nigérijec, kterému podřízení, inspirováni příhodou, kterou dost dobře nemůžu na blogu popisovat, za zády přezdívají To Jsou Mý Varlata.

Varlata pochází z kmene Beninů jako můj přítel a dokonce s ním sdílí křestní jméno. Oba jsou zhruba stejně vysocí, skoro stejně staří - a oba mají za partnerky bělošky.

Tady ovšem veškerá podobnost končí. K. je nenapravitelný poctivec. Když jednou našel za sedadlem zapadlou padesátilibrovku a strčil si ji do kapsy, měl z toho tři dny trauma a znova a znova se ode mě nechával ujišťovat, že ji opravdu, OPRAVDU nemohl odevzdat nadřízenému, protože kdyby to udělal, ještě půl roku by si na něj v práci všichni ukazovali a říkali: „Koukněte na toho vola!"

Varlata naproti tomu vyniká, aby se tak řeklo, myslí drobného, bezvýznamného (a obvykle i bezúspěšného) nigérijského zločince. Kdyby někdy zavítal do Somálska, nejspíš by už dávno přišel o obě ruce, obě nohy, uši, nos a možná taky, ehm, o přezdívku. Nejvíc miluje mobily. Nedávno se pokoušel získat zaměstnání přímo ve ztrátách a nálezech - a sotva odevzdal přihlášku, hned si začal mnout ruce a hlasitě si plánovat, co udělá se všemi telefony, které dostane do pracek. Dopravním podnikům města Londýna slouží ke cti, že ho nevzali.

Jednou Varlata, když ještě uklízel po nocích na peróně, spatřil ožralu, jak v napřažené ruce třímá skvělý mobil, po kterém Varlata už dlouho toužil a který zatím nikde nenašel. Přešel k opilci, něco zamumlal, potom mu vyrazil telefon z ruky a hbitě ho sebral z perónu.

„Vrať mi můj mobil!" ječel ožrala a bezmocně se po něm sápal.

Varlata předvedl vítězný taneček a cynicky se chechtal: „Tvůj mobil? Můj mobil, blbče!"

Jen včasný zásah chlapíka, který to všechno sledoval na obrazovce (Varlata si neuvědomil, že má nad hlavou bezpečnostní kameru) zachránil situaci.

Přihnal se po perónu a křičel: „Chceš, aby tě vyrazili, pitomče? Hned mu to vrať!"

Varlata se chvíli teskně mazlil s mobilem, pak ho pohodil na zem, poklepal ožralovi na rameno a povídá: „Koukni, cos upustil. Hele!"

Mému příteli K. bylo jasné, že Varlatovi nesmí odevzdat vůbec nic.

A tak ten nádherný, nadupaný telefon, co připomíná spíš mrňavý počítač, přivezl domů. Pak jsme se dopátrali majitele mobilu (bydlel v městečku na sever od Londýna) a domluvili se s ním, že mu druhý den večer telefon přivezeme. Musela jsem být u toho - K. šel ráno do práce... a co kdyby u něj telefon našli? Převzala jsem ho já a druhý den večer jsme společně zajeli za majitelem. Byl rád.

Když jsme se vraceli zpátky domů, žmoulal K. nervózně dvacetilibrovku, kterou nám vnutil šťastný majitel, a nechal se ode mě ujišťovat, že se o téhle příhodě zaručeně nedozví ani vedoucí, ani kolegové. Kdyby se o tom dozvěděl vedoucí, měl by K. nejspíš průšvih, protože porušil nařízení. Kdyby se to dověděli kolegové, ještě půl roku by si na něj ukazovali a říkali: „Koukněte na toho vola!"

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Iva Pekárková | úterý 7.7.2009 8:34 | karma článku: 38,58 | přečteno: 5908x
  • Další články autora

Iva Pekárková

Jak se K. stal mocným čarodějem

Bylo kouzelné slunečné ráno. K. se rozhodl, že zas jednou pojede do práce na kole. A protože tohle bylo poprvé, co po zimě vytáhl bicykl, dal si na cestu do severního Londýna dvě a půl hodiny. Nechtěl dorazit pozdě.

3.4.2017 v 8:35 | Karma: 40,30 | Přečteno: 6078x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Véééliká láska a na noze páska. Pravdivý příběh.

Co je v tomhle příběhu páska? Téhle pásce na kotníku se anglicky říká „tag“, česky náramek a je to zařízení, které vám přimontují na nohu, když něco provedete, aby mohli

14.3.2017 v 9:07 | Karma: 37,57 | Přečteno: 5158x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

O mezinárodní nezbytnosti profesionálních žen

Byl to malér. Jeremy, řidič soupravy londýnské nadzemní dráhy, najel s vlakem na odstavnou kolej, kde měl zůstat až do rána, a nevšiml si, že ve vagónu pořád sedí – nebo teda napůl leží – zapomenutý pasažér.

8.3.2017 v 9:04 | Karma: 39,00 | Přečteno: 4738x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Partyzánská Zahrádka ve Východním Penge

Zrovna zasvítilo sluníčko, a tak jsem si čekání na autobus krátila focením rozkvetlých sněženek, šafránů a narcisů, které jako zázrakem vyrašily na kousku země hned u zastávky. V tom okamžiku se ke mně přitočil chlapík

6.3.2017 v 9:12 | Karma: 34,60 | Přečteno: 2015x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Obejměte fobika (O strachu)

Byli dva. A zřejmě přišli nezávisle na sobě, i když teď seděli vedle sebe – vzadu, v té části kavárny, kam se mohli uchýlit lidé, které „beseda s autorem“ (mnou) nijak zvlášť nezajímala, a popíjet si tam skvělé kafe, aniž bych je

5.12.2016 v 8:30 | Karma: 34,92 | Přečteno: 2844x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Severní Makedonie zvolila novou prezidentku. Předchůdce uznal porážku

8. května 2024  22:19,  aktualizováno  22:35

Severomakedonský prezident Stevo Pendarovski uznal porážku ve středečním druhém kole prezidentských...

Izrael otevřel přechod Kerem Šalom, pomoc se k civilistům přesto nedostává

8. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:28

Do Pásma Gazy ve středu přes klíčové hraniční přechody na jihu oblasti nepřicházela žádná...

USA pozastavily dodávky bomb Izraeli. Nechtějí krveprolití v Rafáhu

8. května 2024  10:51,  aktualizováno  20:49

Spojené státy odložily plánovanou dodávku munice Izraeli a kvůli jeho operacím v Rafáhu na jihu...

Plat 200 tisíc čistého, k tomu tučné náhrady. Co čeká na nové europoslance

8. května 2024

Premium Poslední měsíc zbývá do voleb do Evropského parlamentu. A českých 675 kandidátů, kteří usilují o...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 313
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7499x
Autorka knih, tlumočnice, barmanka, taxikářka na obou stranách silnice. Poslední vydané knížky: Levhartice (román), Beton (soubor povídek), Péra a perutě (můj první román v novém vydání), Postřehy z Londonistánu (blogokniha), Pečená zebra (román o černobílých vztazích v Česku). Na jařeo vyšlo nové vydání Slonů v soumraku (román o nerovné lásce starší Angličanky a mladého Senegalce). Na září se chystá fungl nové doplněné vydání tlusté blogoknihy -- Multikulti pindy jedný český mindy. Zrovna se pouštím do pokusu napsat novou knížku. Můžete mě kontaktovat na ivapekarkova@gmail.com