Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ožralý přijdeš z kostela... (problémy anglikánské církve)

Jednou, před lety, jsem v neděli ráno zašla na mši do anglikánského kostela. Byl po ruce – sotva dvě stě metrů od streathamského domku, který jsme tehdy sdíleli s Trinidaďankou Wendy a jejími životu nebezpečnými ratolestmi -- a já jsem v něm hledala úlevu a odpočinek od nepřetržitého randálu, z kterého bolely uši a kterému Wendin dvacetiletý syn říkal "muzika".

Úlevu jsem doopravdy našla. Kostelem se linuly povznášející tóny klasické hudby z pianina, za kterým seděl usměvavý postarší Angličan, a jen zvýrazňovaly božské ticho svatostánku. Kázání bylo kratičké, ale i tak kněz považoval za nutné ho proložit dvěma či třemi vtípky, snad aby kongregaci neznudil. Pak jsme si společně zazpívali a pak si dali čaj a koláčky.

K mému velkému překvapení kostelem nekolovala miska na milodary. Nikde jsem neviděla ani kasičku s prosbou o příspěvek.

Byla jsem jediná nová tvář, a tak si všichni dali záležet, abych se cítila vítaná. Ale nevyptávali se, kdo jsem, odkud jsem, proč tam jsem, čím se živím a kde přesně bydlím. Všichni byli milí, ale diskrétní – skoro se zdálo, že se snaží potenciální ovečku nezaplašit.

Sám kněz si se mnou přišel potřást rukou a přál si vědět, jestli jsem v pořádku.

"Velebný otče, je to v hajzlu," vypadlo ze mě. "Bydlím v domě, kde kralujou dva zfetovaní puberťáci, už půl roku marně hledám práci, nevím, co v Anglii vůbec pohledávám, ale domů se vrátit nemůžu, protože moje životní láska, se kterou žiju na psí knížku, velebnosti, chce bydlet v Anglii. Zatracená situace! Čert aby do toho ---"

"Není třeba mě oslovovat velebný otče," vysvětlil mi kněz vlídně a neslušné slovo i kletbu pominul. "Jsem George. Jestli si potřebujete s někým popovídat, můžeme to večer probrat v hospodě. Zatím si vemte aspoň padesátku," sáhl do peněženky. "To víte, mnoho nemám, plat vikářů není bůhvíjaký, ale svým bližním vždycky rád pomůžu..."

Teda... tenhle rozhovor jsem si vymyslela – nezneužila jsem chudáka vikáře ani finančně, ani jinak, a nešla jsem s ním na pivo. Ale ze všeho, co jsem se od té doby o anglikánské církvi dozvěděla, soudím, že by se to klidně mohlo stát.

Vím minimálně o dvou manželských párech sezdaných jen a pouze díky toleranci anglikánské církve. Svatby v kostele v Anglii platí stejně jako sňatky na radnici a je na vikářovi, jestli se rozhodne oddat dva lidi, z nichž je jeden nebo možná i oba "bez papírů" – ne tak docela legální imigrant. Znám dokonce i příběh dívky z Litvy, jejíž svatbu s muslimem anglikánský kněz posvětil bez mrknutí oka a ještě se ženichovi omluvil, že, ač sám není křesťan, při téhle jedné příležitosti musí vstoupit do křesťanského kostela.

S náboženskou tolerancí tohoto kalibru se samozřejmě nedá počítat ani v anglikánské církvi. Její praktiky se prý těší různorodosti srovnatelné s různorodostí praktik katolické církve. Ale od roku 1559, kdy se díky Elizabetánské náboženské dohodě stala nezávislou na římském pontifikátu, se podle názoru mnohých ještě "zanglikanizovala" – tedy: je stále vlídnější, tolerantnější, anebo, chcete-li, rozbředlejší a fádnější. Už dávno průměrný věřící nevidí důvod, proč by vikářem nemohla být žena, a vypadá to, že zanedlouho bude běžné spatřit v kazatelně gaye, který se se svými preferencemi netají a je dokonce řádně sezdán se svým partnerem.

Jak jsem se dočetla, je největším problémem, kterému anglikánská církev dnes musí čelit, ztráta víry. Ne běžných občanů, u těch se s tím skoro počítá. Ztráta víry církevních hodnostářů.

Tolerance nebo ne, každý student, který se chce stát vikářem, musí i dnes projevit víru ve Všemohoucího. Možná se ho nikdo přímo neptá – tak jako se vás dnes americká armáda neptá na to, jestli náhodou nejste gay --, ale musí přinejhorším mlčet a tvářit se, že v Boha věří. Církevní hodnostáři nemají důvod o jeho víře pochybovat – přesněji řečeno, mají mnoho důvodů o ní nepochybovat. Stát se vikářem není dnes žádná výhra – nejspíš strávíte většinu života v nějaké zapadlé vísce, a i když o vás bude v zásadě postaráno, mnoho peněz nevyděláte a vaší jedinou nadějí na povýšení bude děkanský post v okresním městě.

Anglikánská víra se přizpůsobila faktu, že se dnes skoro šedesát procent Angličanů otevřeně hlásí k ateismu – a většina anglikánských kněží ochotně poslouží i ovečkám, o kterých vědí, že v Boha nevěří. Vikáři se proměnili v milosrdné samaritány, kteří usilovně pomáhají lidem a neohlížejí se přitom na církevní dogmata. Nejeden milovaný pejsek spočinul v posvěcené půdě hřbitova jen proto, že se vikáři zželelo jeho truchlící majitelky a neměl to srdce jí vysvětlovat, že – podle oficiální víry – zvířata duši nemají.

Vikáři mívají pochopení i pro drobné hříchy prostých lidí, snad je dokonce s nimi sdílejí.

Jednou se K. (který obvykle abstinuje) vrátil z kostela v naší čtvrti namol opilý. Prozpěvoval si skotskou odrhovačku (se šaramantním africkým přízvukem) a mával flaškou whisky. Tu vyhrál ve vědomostním kvízu, který vikář v kostele pořádá každý měsíc. Byla jsem na K. hrdá, že v kvízu zvítězil, ale informoval mě, že je to cena útěchy – jeho tým prohrál. Vítězové si odnesli chlastu mnohem víc. Když jsem mu pohrozila, že příště půjdu do kostela s ním, K. se rozhořčil a řekl, že mi to nedovolí: musím si dávat pozor na zdraví.

Laxnost a přehnaná tolerance ze strany představitelů anglikánské církve je podle některých důvodem, proč se od ní lidé houfně odvracejí. Anglikanismus není "vzrušující" – v kostele nikdo nehřímá, nikdo tam netančí ani neomdlévá ve zbožném vzrušení, nikdo nevstává z mrtvých, nikdo nevyhrožuje ohněm pekelným kacířům, bezvěrcům či odpadlíkům. Všichni Afričani, co v Londýně znám (kromě K.) chodí do baptistických a pentekostálních chrámů, případně do mešity. Mladí Karibičané v jižním Londýně se houfně hlásí k islámu, přestože jejich rodiče jsou křesťané a oni o islámu nevědí vůbec nic. Představují si islám jako mocné, násilnické náboženství – a to je pro ně chytlavější. Anglikánské kostely zejí prázdnotou, kongregace stárnou a vymírají. Angličané říkají, že je anglikánská církev pro současný svět příliš anglická. A nedá se s tím nic dělat.

Snad jedině zajít do kostela a ožrat se tam jak prase.

Autor: Iva Pekárková | pondělí 4.2.2013 8:23 | karma článku: 33,60 | přečteno: 3192x
  • Další články autora

Iva Pekárková

Jak se K. stal mocným čarodějem

Bylo kouzelné slunečné ráno. K. se rozhodl, že zas jednou pojede do práce na kole. A protože tohle bylo poprvé, co po zimě vytáhl bicykl, dal si na cestu do severního Londýna dvě a půl hodiny. Nechtěl dorazit pozdě.

3.4.2017 v 8:35 | Karma: 40,30 | Přečteno: 6078x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Véééliká láska a na noze páska. Pravdivý příběh.

Co je v tomhle příběhu páska? Téhle pásce na kotníku se anglicky říká „tag“, česky náramek a je to zařízení, které vám přimontují na nohu, když něco provedete, aby mohli

14.3.2017 v 9:07 | Karma: 37,57 | Přečteno: 5155x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

O mezinárodní nezbytnosti profesionálních žen

Byl to malér. Jeremy, řidič soupravy londýnské nadzemní dráhy, najel s vlakem na odstavnou kolej, kde měl zůstat až do rána, a nevšiml si, že ve vagónu pořád sedí – nebo teda napůl leží – zapomenutý pasažér.

8.3.2017 v 9:04 | Karma: 39,00 | Přečteno: 4737x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Partyzánská Zahrádka ve Východním Penge

Zrovna zasvítilo sluníčko, a tak jsem si čekání na autobus krátila focením rozkvetlých sněženek, šafránů a narcisů, které jako zázrakem vyrašily na kousku země hned u zastávky. V tom okamžiku se ke mně přitočil chlapík

6.3.2017 v 9:12 | Karma: 34,60 | Přečteno: 2015x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Obejměte fobika (O strachu)

Byli dva. A zřejmě přišli nezávisle na sobě, i když teď seděli vedle sebe – vzadu, v té části kavárny, kam se mohli uchýlit lidé, které „beseda s autorem“ (mnou) nijak zvlášť nezajímala, a popíjet si tam skvělé kafe, aniž bych je

5.12.2016 v 8:30 | Karma: 34,92 | Přečteno: 2844x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslance SPD jsem zbil já, přiznal se 17letý mladík. Došlo k dalšímu ničení

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  20:49

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

Strach z migrace i rebelie proti levici. Mladí Němci se přiklánějí k AfD

5. května 2024  20:15

Čekali byste, že mladí Němci volí hlavně Zelené nebo jiné levicové strany? Omyl Roste podíl těch,...

Méně teorie a faktů, více praktických znalostí. Blíží se reforma školních osnov

5. května 2024

Premium Ministerstvo školství chystá změnu toho, co a hlavně jak by se měli žáci na základních a středních...

Usnul za volantem a srazil lidi na chodníku. Pro ženu a dítě letěl vrtulník

5. května 2024  19:10,  aktualizováno  19:48

V Kostelní Lhotě na Nymbursku vjel v neděli odpoledne řidič osobního auta na chodník, kde srazil...

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč

  • Počet článků 313
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7499x
Autorka knih, tlumočnice, barmanka, taxikářka na obou stranách silnice. Poslední vydané knížky: Levhartice (román), Beton (soubor povídek), Péra a perutě (můj první román v novém vydání), Postřehy z Londonistánu (blogokniha), Pečená zebra (román o černobílých vztazích v Česku). Na jařeo vyšlo nové vydání Slonů v soumraku (román o nerovné lásce starší Angličanky a mladého Senegalce). Na září se chystá fungl nové doplněné vydání tlusté blogoknihy -- Multikulti pindy jedný český mindy. Zrovna se pouštím do pokusu napsat novou knížku. Můžete mě kontaktovat na ivapekarkova@gmail.com