Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

To "africké rčení" o knihovně je citát malijského etnografa, filosofa a spisovatele Amadou Hampate Ba. ;-)

0 0
možnosti
IP

Ježíš, a já už se lekla, že malajsijského a že mi zase něco uniklo. Takže jsem se zas tak moc nezmýlila, super. A je pan Ba Fulbe?

0 0
možnosti
AJ

astrudina

25. 10. 2012 0:54
Ono i hledat se musí umět

a musíte vědět, co hledat!

Ale pokud neznáte kloudně nic, tak ani nevíte, na co se strýčka Googla nebo wikipaedie ptát - a to je problém dnešních nedovzdělanců.

0 0
možnosti
AD

AlzbetaD

22. 10. 2012 8:56
Ono už se ke vzdělání leckde přistupuje

docela moderně. Naše děti chodí na jeden pražský gympl. V hudebce probírají i hudbu dvacátého století, a tak poznají podle prvních taktů kapely, které já z doby svého dospívání ani neznám, a ve výtvarce probírají

vývoj komiksu. Docela jim někdy závidím.

0 0
možnosti
IP

IvaPekárková

22. 10. 2012 13:53
Re: Ono už se ke vzdělání leckde přistupuje

že jo? My jsme probírali akorát národní obrození a nic, co nebylo nejmíň sto let staré, nebylo dost důstojné!

1 0
možnosti
ES

Atia

17. 10. 2012 18:34
Pekne napsano

Vazne pekne, nad timhle jsem se zamyslela mockrat - patrim totiz k lidem, kteri si toho "obecneho rozhledu" u ostatnich vazi - zalezi mi na moznosti popovidat si s kamarady o ruznych vecech (klidne u piva ;), ke kterym je ale nejaky ten prehled nutny.

Mimochodem dobry blog na skoro stejne tema napsala Helena Cizkova, zaujal me tolik, ze jsem si ho dala do oblibenych zalozek :) Cetla jste ho?

http://cizkova.blog.idnes.cz/c/170047/K-cemu-jsou-neuzitecne-vedomosti.html

0 0
možnosti

Mablung

17. 10. 2012 14:53
vzdělání

Jako obvykle, nic není jednostranné. Vzdělaní (na nichž je vzdělání vidět, což zdaleka nejsou všichni s vysokoškolským titulem) lidé mají informace a umí je použít. Lidé kteří mají informace ale použít je neumějí (nebo mají zbytečné) sice mohou vyhrávat televizní kvízy, ale to je asi tak vše. Lidé kteří umí použít informace ale nemají je v hlavě, mají problémy najít relevantní informace a nebo vůbec nevědí že jim daná informace schází. Proto je nezbytné mít obojí, jak informace, tak schopnost je použít.

1 0
možnosti
JA

pefben2

17. 10. 2012 14:52
Je to fajn!

:-)R^

0 0
možnosti
AP

Anselm

17. 10. 2012 13:47
Ti, kdo si myslí, že na netu najdou všechno,

pravděpodobně moc vědění nepotřebují.

A k tomu vzdělání: "Úroveň vzdělání soustavně upadá"  - říká se to, co já pamatuji, taky zajímavý fenomén ke zkoumání.

Mně se líbí tahle definice (nalezeno samozřejmě na netu): Vzdělání je to, co vám zbude, když zapomenete všechno, co vás učili ve škole.

1 0
možnosti
IP

IvaPekárková

17. 10. 2012 14:36
Re: Ti, kdo si myslí, že na netu najdou všechno,

jj, ta definice se mi líbí taky -- a znám ji z jiných zdrojů, lol, připisuje se několika velikánům včetně Marka Twaina. Ale i když máte stopro pravdu, že na netu všechno nenajdete, myslím, že jak půjdou roky, bude na něm čím dál tím víc věcí k nalezení, i těch starších: spousta informací se přece postupně převádí do elektronické podoby! Je fakt, že se za čím dál tím víc informací dostupných přes net bude asi muset platit: data obsažená třeba ve starých tiscích se do elektronické podoby sama nepřevedou, mimo jiné. Fakt taky je, že je na netu fůra balastu, takže je třeba umět v něm i správně hledat, abychom se nenechali dočista zmást, jak už se kdosi v diskusi zmínil. Ale tohle všechno by se mělo zlepšovat a usnadňovat, tak jako snad všechny aspekty práce s počítačem. Tím samozřejmě nechci tvrdit, že je snad špatné toho nosit spoustu v hlavě! Mít celkový přehled a vědět, kde dohledat zbytek, by mělo být ideální.

0 0
možnosti
T

tharvi

17. 10. 2012 13:16
Ztráta času

Článek je dlouhý, nevybrouseny a zakaleny! Ztráta času ho číst! Navíc citace Wikipedie .... Ať se nad sebou paní zamysli.Rv

0 0
možnosti
JA

pefben2

17. 10. 2012 14:50
Re: Ztráta času

Napište lepší, Génie! ;-D

1 0
možnosti
P

petrakisova.blog.idnes.cz

17. 10. 2012 12:19
Hezký článek

Já jsem až teď na relativně stará kolena poprvé uplatnila spoustu vědomostí, ke kterým jsem přišla ve škole a tak různě, a doposud netušila, k čemu mi můžou být. Začala jsem totiž hrát hru Dobyvatel, kde je vám internet k ničemu, ale platí jenom to, co máte v hlavě. Jako prevenci proti Alzheimerovi vřele doporučuji!

A ještě k Vaší závěrečné otázce. Já myslím, že vědomosti v laptopu opravdu nestačí, protože je přece nepotřebujete jen pro práci, ale i k běžnému životu a komunikaci s ostatními.

1 0
možnosti
RC

josefbad

17. 10. 2012 11:57
cut nebo copy?

Pokud kopirujete z wikipedie, pak to je copy-paste. To Vase cut-paste je premistovani textu, ne jeho kopirovani. Jen doufam, ze jste ho na wikipedii nevymazala ;-D

1 0
možnosti
IP

IvaPekárková

17. 10. 2012 12:07
Re: cut nebo copy?

taky doufam :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 313
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7510x
Autorka knih, tlumočnice, barmanka, taxikářka na obou stranách silnice. Poslední vydané knížky: Levhartice (román), Beton (soubor povídek), Péra a perutě (můj první román v novém vydání), Postřehy z Londonistánu (blogokniha), Pečená zebra (román o černobílých vztazích v Česku). Na jařeo vyšlo nové vydání Slonů v soumraku (román o nerovné lásce starší Angličanky a mladého Senegalce). Na září se chystá fungl nové doplněné vydání tlusté blogoknihy -- Multikulti pindy jedný český mindy. Zrovna se pouštím do pokusu napsat novou knížku. Můžete mě kontaktovat na ivapekarkova@gmail.com