Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
K

Krasavicee

21. 10. 2012 21:26
Výborné. Karma

0 0
možnosti
LJ

laura jones

15. 10. 2012 17:55
Mně se líbí ta otevřenost, upřímnost

té paní. Já osobně mívám pocit, že si mám dávat pozor, co řeknu. Tu spontánnost, se kterou paní hovořila, si neumím u sebe ani u lidí z mého okolí představit, pokud by se ocitli v konverzaci s cizím člověkem. Mám zkušenost, že pokud mi ujede pusa a vyjádřím se přímo, jsem bleskově posouzena, zařazena a odsouzena, a vidím to svému protějšku hned na očích, cítím to ve změně vzduchu mezi námi... Až mě někdy mrzí, jak opatrně jsem se naučila za ty roky mluvit. A přitom je mi jedno, co si cizí člověk pomyslí o mém názoru na módu, počasí, výživu nebo víru, jen mě zraňuje to osobní odsouzení. Já sama miluji rozmanitost na lidech a v lidech, dokud na sebe nezačnou být zlí. Otevřená si mohu dovolit být s přáteli, a to si opravdu užíváme, je to jako volně se nadechnout. Jsem věřící a ráda si od přátel poslechnu, jestli můžu nakupovat v marketu v neděli, nebo nemůžu, ono je to totiž nepodstatná maličkost, o které můžeme diskutovat občas u kávy celé roky. Podstatná je ta svoboda mezi námi, důvěra.

2 0
možnosti
VS

apoc9

15. 10. 2012 17:46
Další protikřesťanský pamflet

V zemích tradičně křesťanských dochází k tomu, že pro celou řadu lidí je víra o jakýsi tradiční a společenský folklor spíše než vlastní přesvědčení. Tito lidé pak mají pokřivené pojetí víry a někteří dokonce nevěří vůbec, ale drží jenom status quo. Bůh hříchy odpouští a osvobozuje od otroctví hříchu všechny, kteří o to stojí.

Pro autorku, která maluje na růžovo život prostitutky v kontrastu se "zlým" a chladným křesťanstvím. Izajáš 5:20 "Běda těm, kdo říkají zlu dobro a dobru zlo, kdo vydávají tmu za světlo a světlo za tmu, kdo vydávají hořké za sladké a sladké za hořké!"

1 3
možnosti
LJ

laura jones

15. 10. 2012 18:04
Re: Další protikřesťanský pamflet

aha, no a jak myslíte, že ve své reakci na literární příspěvek paní Pekárkové prezentujete čtenářům své křesťanství Vy?

Tohle "Běda těm..." Ježíš Kristus neříkal, když kázal, žehnal a uzdravoval.

Po přečtení Vaší odezvy se mi vybavila postava z filmu Pulp Fiction.

9 1
možnosti
MR

iluminat

15. 10. 2012 17:21
jo Cirke jsou jed.

A nabozenstvi vubec, v Evrope az na to Polsko nebo Irsko bud je to nabozenstvi vlazne, jako ve Spanelsku ci Italii, (uz to neni co bejvavalo) a jinde uz zaplatpambu :-) chciplotina. Bohuzel se nam sem tlaci Islam, vypada to ze uspesne, takze nas ceka staleti temna a tmarstvi.

0 0
možnosti
VH

weni

15. 10. 2012 16:58
ridici

Vazena autorko,jakkoli mohu s vasim clankem souhlasit, co se tyka pro nas nepochopitelneho strachu Polaku z Boha, nelibi se mi jakym pejorativnim zpusobem hovorite o ridicich kamionu. Umolousanych, nemytych... Vite on zivot dalkoveho ridice ma do idylky kterou si skoro kazdy predstavuje,dost.daleko,ale to ze clovek ktery travi cele dny v.sede za volantem voli volnejsi a pohodlne obleceni (teplaky) aj, to z.neho prece jeste nedela skorohoumelesaka. Ano,jsou i taci, za kterymi se tahne mracno much, ale toto procento spinavcu je rekl bych ne-li mensi,tak,alespon stejne jako v ostatnich povolanich...Chapu ze jste potrebovala vykreslit celkovou ponurost atmosfery, ale delat z nas ridicu nemyte vagusy, to kvuli tomu nemusite :-)

0 0
možnosti
IP

IvaPekárková

15. 10. 2012 17:25
Re: ridici

Jé, tak sorry. Já jsem před skoro 10 lety jela s náklaďákem z Prahy do Anglie (kvůli reportáži), což mě vyléčilo z adolescentních snů o tom, že bych chtěla řídit náklaďák na mezinárodních trasách. Fakt je, že aby řidič po pár dnech za volantem nesmrděl, není tak těžké zařídit, jak jsem se obávala: leckde už mají u benzínek sprchy a když víte, kde zastavit, atd. Fakt taky je, že spousta na pohled drsných chlápků byla milá, ač jsem tedy, coby člověk z jiné branže, měla problém po delší dobu udržet konverzaci... Takže: upokojilo by vás, kdybych smazala "nemytých" (uznávám argument, že si většina dálkařů každé dva tři dny dá sprchu).:-)

0 0
možnosti
OF

rachitico

15. 10. 2012 12:15
Jinak karma

Mám pocit,že religiozita je i v Polsku na ústupu, je často formální, v neděli jdu do kostela a v pondělí nebo ještě

v neděli je možno spáchat nějaký ten hřích. Myslím, že v Polsku se těch hříchů spáchá ještě více než u nás.

0 0
možnosti
OF

rachitico

15. 10. 2012 11:55
Ivo

potrzebować,szukać,užywać

0 0
možnosti
OF

rachitico

15. 10. 2012 11:56
Re: Ivo

Jakiego przypadka używamy z czasownikami: szukać, używać, potrzebować, dodawać

(np. w przepisach kulinarnych). Często słyszę np. „Potrzebuję

długopis”, ale ten zwrot nie wydaje mi się poprawny. Z góry dziękuję za

odpowiedź.

0 0
možnosti
OK

iacobau

15. 10. 2012 11:05
Katolické Polsko

je zajímavý fenomén. Nedokážu odhadnout, kolik je v tom pouhé tradice, farizejství, fanatismu, hereze... A kolik zdravého křesťanství, které nemá strach z trestajícího Boha a nepotřebuje národu vnucovat "jedinou možnou pravdu".

0 0
možnosti
PJS

pes jitrničku sežral

15. 10. 2012 15:14
Re: Katolické Polsko

Nemci byli protestanty, Rusini pravoslavni, Tatari machometany, Litevci (zcasti) kalvinisty, Zidi zidy. Na Polaky zbylo tohle.

1 0
možnosti
OF

rachitico

15. 10. 2012 9:13
szuka pani kantora ?

szukać.....kogo,czego , genitivus, nebo jak se tomu říká .

Bůh není přísný, bůh má rád i vás, Ivo. :-P

0 0
možnosti
IP

IvaPekárková

15. 10. 2012 9:28
Re: szuka pani kantora ?

genitiv, přesně tak. Ale tohle je zkontrolované od Lidie, rodilé Polky. Možná to souvisí s neživotností směnárny

0 0
možnosti
FH

Bouše

15. 10. 2012 9:12
Názory té vaší kamarádky Lidie

by si měli přečíst někteří náboženští blouznivci, publikující na blog.Idnes. :-) R^

3 0
možnosti
IP

IvaPekárková

15. 10. 2012 9:30
Re: Názory té vaší kamarádky Lidie

Má to evidentně ze života -- a netvrdí o sobě, že je ateistka.

0 0
možnosti
  • Počet článků 313
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7510x
Autorka knih, tlumočnice, barmanka, taxikářka na obou stranách silnice. Poslední vydané knížky: Levhartice (román), Beton (soubor povídek), Péra a perutě (můj první román v novém vydání), Postřehy z Londonistánu (blogokniha), Pečená zebra (román o černobílých vztazích v Česku). Na jařeo vyšlo nové vydání Slonů v soumraku (román o nerovné lásce starší Angličanky a mladého Senegalce). Na září se chystá fungl nové doplněné vydání tlusté blogoknihy -- Multikulti pindy jedný český mindy. Zrovna se pouštím do pokusu napsat novou knížku. Můžete mě kontaktovat na ivapekarkova@gmail.com