Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hospic svatého Petra 1 (Příliš mnoho Petrů)

Ty kasičky najdete leckde. V každém druhém obchodě a v každé druhé hospodě v Southwarku nebo v Lewishamu. Trůní obvykle hned u pokladny nebo u pípy na barpultu, zkrátka tam, kde se platí. Bývají pečlivě přivázané k něčemu pevnému, někdy dokonce zamčené na zámek, abyste je nemohli utrhnout a zmizet. Jsou vyrobené z modrého plastiku a bílým písmem na nich stojí: POMOZTE, PŘISPĚJTE NA SVATÉHO PETRA. BŮH VÁM OPLATÍ.

Nikdy jsem nepřemýšlela nad tím, co nebo kdo se za svatým Petrem skrývá, a abych se přiznala, nikdy jsem na něj nepřispěla. Modrobílé kasičky pro mě představovaly jen součást místního folklóru.

Když jsem před pár lety pracovala v krámku s náplněmi do tiskáren, můj šéf mě občas po práci pozval na skleničku do místní hospody. Měla trochu ulítlé jméno U dvouch púlek a vlastnil ji právě tak ulítlý Jamajčan jménem Peter.

Jednou jsme u baru srkali kvašený mošt, a tu jsem viděla, jak Peter odmyká řetěz na obligátní modrobílé krabičce a její obsah vysypává na barpult. Z hromádky peněz vybral ty papírové a uložil si je do pokladny. Potom se začal přehrabovat v mincích, vybral z nich padesátníky, librovky a dvoulibrovky a taky si je uložil do pokladny. Zbytek dal zpátky do kasičky a tu zajistil řetězem.

Udiveně jsme to sledovali.

„Kdopak to asi je, ten svatej Petr," pronesla jsem přemýšlivě směrem k šéfovi.

„Aatu óča! Přece on!" rozchechtal se šéf, který se taky jmenoval Peter. Ale vzápětí se zamračil. „Tak takhle vybíráš na lidumilné účely?" oslovil majitele. „To je přece podvod. Uvedení v omyl, tak něco."

„Jakej podvod, volé? Sem taky čověk, né? Tak jaký uvedení ve vomyl? A todle, kámo, abys věděl, je bedna na dýško, esli to nevíš. Koukni!"  Popadl kasičku a strčil mu ji pod nos, div přitom neurval řetěz.

Skutečně: Mezi POMOZTE, PŘISPĚJTE NA SVATÉHO PETRA a BŮH VÁM OPLATÍ bylo modrou fixkou jen o málo tmavší než krabička připsáno: pořádnym dýškem.

Tvářil se vítězně.

„Já jsem taky Peter," rozhořčoval se šéf. „Ale nic podobnýho bych v životě, v životě neudělal. Dát si do krámu kasičku určenou na dobročinný účely - a pak si příspěvkama namazat kapsu. To seš černoch? Stydím se za tebe, fakt." Můj šéf patřil k poctivým Nigérijcům a nepoctiví Nigérijci ho rozčilovali k nepříčetnosti. Nepoctiví černoši odkudkoli jen o málo míň. Z nepoctivých bělochů si naproti tomu nedělal vůbec nic, naopak: zdálo se, že má upřímnou radost z každého bílého zlodějíčka, o kterém uslyší či se s ním dokonce setká. (Jednou na videozáznamu sledoval, jak mu jistý blonďatý Angličan ze sousedství ukradl v krámku pár cédéček a flashek. Ani mi nevynadal, že mám být opatrnější a zákazníky víc sledovat. Když volal policii, jen zářil blahem.)

„Stejně je to podvod," ujistil teď hospodského. „A ty seš podvodník." Pomalu, výhrůžně se zvedal.

„Klídek, volé, klídek, jó?" Svatý Petr beze spěchu obešel barpult a ohmatával si bicepsy. Ovzduší houstlo.

„Mimochodem, odkdy seš svatej?" rýpla jsem do něj.

Docela ho to uklidnilo.

„Hm... to máš pravdu, holka, svatej zrovna nejsem. Jejdanánky, kdybysi věděla, jak já nejsem svatej! Tak nesvatej jako já není ani Mike Tyson! Ani Dennis Rodman! Jo-jo, volé! Máš pravdu, nejsem svatej. Hnedkonc to napravim. Koukni!" Vzal propisku a zaškrtal SVATÉHO na kasičce. „Spokojená? Oukej?"

Když mě šéf příště pozval na pivo, dali jsme si ho v hospodě o tři sta metrů dál. Tam sice taky měli modrobílou kasičku se svatým Petrem, ale nikdy jsme majitele nepřistihli, jak z ní vytřepává peníze.

Na tuhle příhodu jsem dávno zapomněla. Až letos koncem července se mi svatý Petr připomněl z docela jiného úhlu. Jela jsem tlumočit do hospicu - Hospicu svatého Petra. Konečně jsem spatřila budovu, do které by se měly vysypávat všechny ty modrobílé kasičky.

Navštívila jsem v životě řadu míst, za jejichž neutrálním nebo optimistickým názvem se skrývá slovo „umírárna". Ale v hospicu jsem předtím nikdy nebyla. Teď jsem procházela širokými, překvapivě vlídnými chodbami, provoněnými čistotou, a zdravili mě vlídní, usměvaví zaměstnanci. Prostředí působilo vesele, ale ne rozjásaně, ne křečovitě. Jestli jednou skončím v hospicu, říkala jsem si, doufám, že to bude zrovna tenhle. Zamrzelo mě, že jsem nikdy nehodila ani pětník do žádné z Petrových kasiček.

Možná se v duchu smějete, když tu tak básním nad hospicem, a říkáte si, že bych nejspíš změnila názor, kdybych tam přišla ještě podruhé. Ale já jsem se do Hospicu svatého Petra vrátila podruhé, potřetí, pošesté - a dojem zůstal pořád stejný. Věřte tomu nebo ne, začala jsem se mnohem míň bát opuštěného umírání.

Co jsem tam viděla a koho jsem tam potkala, o tom napíšu zítra.

(Jména, včetně názvu hospicu, a některé další údaje jsou pozměněné.)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Iva Pekárková | středa 26.8.2009 16:54 | karma článku: 34,97 | přečteno: 5944x
  • Další články autora

Iva Pekárková

Jak se K. stal mocným čarodějem

Bylo kouzelné slunečné ráno. K. se rozhodl, že zas jednou pojede do práce na kole. A protože tohle bylo poprvé, co po zimě vytáhl bicykl, dal si na cestu do severního Londýna dvě a půl hodiny. Nechtěl dorazit pozdě.

3.4.2017 v 8:35 | Karma: 40,30 | Přečteno: 6078x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Véééliká láska a na noze páska. Pravdivý příběh.

Co je v tomhle příběhu páska? Téhle pásce na kotníku se anglicky říká „tag“, česky náramek a je to zařízení, které vám přimontují na nohu, když něco provedete, aby mohli

14.3.2017 v 9:07 | Karma: 37,57 | Přečteno: 5157x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

O mezinárodní nezbytnosti profesionálních žen

Byl to malér. Jeremy, řidič soupravy londýnské nadzemní dráhy, najel s vlakem na odstavnou kolej, kde měl zůstat až do rána, a nevšiml si, že ve vagónu pořád sedí – nebo teda napůl leží – zapomenutý pasažér.

8.3.2017 v 9:04 | Karma: 39,00 | Přečteno: 4738x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Partyzánská Zahrádka ve Východním Penge

Zrovna zasvítilo sluníčko, a tak jsem si čekání na autobus krátila focením rozkvetlých sněženek, šafránů a narcisů, které jako zázrakem vyrašily na kousku země hned u zastávky. V tom okamžiku se ke mně přitočil chlapík

6.3.2017 v 9:12 | Karma: 34,60 | Přečteno: 2015x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Obejměte fobika (O strachu)

Byli dva. A zřejmě přišli nezávisle na sobě, i když teď seděli vedle sebe – vzadu, v té části kavárny, kam se mohli uchýlit lidé, které „beseda s autorem“ (mnou) nijak zvlášť nezajímala, a popíjet si tam skvělé kafe, aniž bych je

5.12.2016 v 8:30 | Karma: 34,92 | Přečteno: 2844x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Státy EU se shodly na podobě migračního balíčku. Češi se zdrželi

8. května 2024  10:59,  aktualizováno  11:18

Aktualizujeme Zástupci členských států Evropské unie ve středu v Bruselu potvrdili shodu na konečné podobě...

Konec války připomněly stíhačky. Neotevírejme dveře zlu, apeloval Pavel

8. května 2024  8:50,  aktualizováno  11:02

Lidé si ve středu na různých místech Česka připomínají výročí konce druhé světové války. Nejvyšší...

USA pozastavily dodávky zbraní Izraeli. Nechtějí dál zvyšovat počty obětí

8. května 2024  10:51

Administrativa amerického prezidenta Joe Bidena pozastavila dodávku tisíců zbraní do Izraele, a to...

Staletá tradice vzala za své. Britský pánský klub vpustí do svých řad ženy

8. května 2024  9:59

Jeden z nejstarších a nejslavnějších londýnských pánských klubů Garrick Club v úterý rozhodl, že do...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 313
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7499x
Autorka knih, tlumočnice, barmanka, taxikářka na obou stranách silnice. Poslední vydané knížky: Levhartice (román), Beton (soubor povídek), Péra a perutě (můj první román v novém vydání), Postřehy z Londonistánu (blogokniha), Pečená zebra (román o černobílých vztazích v Česku). Na jařeo vyšlo nové vydání Slonů v soumraku (román o nerovné lásce starší Angličanky a mladého Senegalce). Na září se chystá fungl nové doplněné vydání tlusté blogoknihy -- Multikulti pindy jedný český mindy. Zrovna se pouštím do pokusu napsat novou knížku. Můžete mě kontaktovat na ivapekarkova@gmail.com